Monsieur Revel (VIII) – arcul cu două corzi

Aşa cum acceptă că nu există incompatibilitate între geniu şi  lipsă de caracter, Jean-François Revel constată că există şi eroi lipsiţi de cap politic. Unul din personajele ce-l duc la această concluzie este Gilbert Renault. Cunoscut sub pseudonimul de război “Colonelul Rémy”, Renault a fost unul din oamenii “graţie cărora  Franţa a încetat să mai fie o ţară ocupată în 1944”.

Apropiat al generalului de Gaulle, atât în timpul rezistenţei, cât şi după război, Renault sfârşeşte sărac, în 1984, în totala dizgraţie a gaulliştilor — atât a celor ce lucraseră ca subordonaţi ai săi pe când Colonelul Rémy era o figură legendară a rezistenţei, cât şi a celor care, în 1947, intraseră in RPF (Rassemblement du Peuple Français), formaţiunea fondată de general şi în care colonelul deţinuse funcţii cheie.

În 1950, fostul şef al reţelei de informaţii numărul doi din timpul rezistenţei, “Confrérie Notre-Dame”, publica în  hebdomadarul Carrefour un articol ce nu avea cum să le cadă bine politic generalului şi admiratorilor săi necondiţionaţi. La 11 aprilie 1950, Jean Galtier-Boissière, fondator şi director al publicaţiei Le Crapouillot, notează într-o pagină de jurnal:

“Articol senzaţional al Colonelului Rémy în Carrefour, în care numărul unu al Rezistenţei cere eliberarea lui Pétain şi declară: este ce a vrut generalul de Gaulle să spună când, într-o seară, pe când îi vorbeam cu amărăciune despre mareşalul Pétain mi-a răspuns ‘Nu uitaţi – arcul Franţei are întotdeauna nevoie de două corzi. În iunie 1940, i-a trebuit, în aceeaşi măsură, atât coarda Pétain, cât şi coarda de Gaulle’.”

Nici Revel, nici alţii nu au avut vreo îndoială că Renault spunea adevărul, dar lipsa de tact politic a marelui erou avea să ia toată lumea pe nepregătite. În 1950 era prea devreme pentru asemenea mărturisiri, ca să nu mai spun că pentru cultul personalităţii creat în jurul lui de Gaulle o asemenea indiscreţie nu are cum fi decât întotdeauna inoportună.  

 
 
 

Ilustrație & Copyright © 2010 - DION

 

Până la tristul sfârşit al vieţii sale, Renault nu a mai găsit pe nimeni gata să-l asculte. Nici măcar pe prietenul său Revel, pe care, o dată ajuns director al celebrului Express (1978), l-a rugat în repetate rânduri să-i pună la dispoziţie câteva pagini de revistă.

“De fiecare dată când revenea” – notează Revel în paginile sale de jurnal – “îi explicam cu toată blândeţea de care eram în stare că, înainte de orice, o publicaţie trebuie să se ocupe de subiecte actuale, dar, într-o bună zi, nu voi uita să atest în scrierile mele personale că nu mă îndoisem de sinceritatea şi acurateţea mărturiei sale – ceea ce şi fac aici.”

 Slabă consolare pentru pentru Renault; cumplită nedreptate faţă de Rémy.

Dincolo de concluzia că, într-un caz pierdut din start, încercările obsesive de “a face lumină” nu pot sfârşi decât în chip tragic, mărturisirile lui Revel despre Renault/Rémy conţin şi o notă ceva mai amuzantă. Deşi se referă la o chestiune franceză, nota se aplică şi altor popoare lovite de o stranie minţire de sine:

“Ajunsese să se autoconvingă că toţi francezii, fiecare în felul său, fuseseră nişte rezistenţi”/…/“Avea lacrimi în ochi, când pleda pentru această unanimitate naţională”/…/ “Era atât de incapabil să accepte ideea că fie şi un singur francez ar fi putut sacrifica interesele sărmanei patrii în favoarea inamicului, încât, contrazicându-l, riscai să-l faci să izbucnească în lacrimi.”

De câte corzi are nevoie, simultan, un arc, ştiu doar arcul şi arcaşii. Câte coarde încap în politică, ştiu doar cei care pun batista pe ţambal. Sau o iau. Totuna. (Sfârșit. 2006)

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in