Monsieur Revel (VII) – independenţa morală

Examinându-şi trecutul politic (anii ’40-’50), Revel mărturiseşte că rămâne pentru el o enigmă cum de a putut să stabilească o etanşietate atât de eficace între inclinaţiile sale de stânga şi “presiunea comunistă, atât de puternică pe atunci”. Când se hotărăşte să scrie despre misterul cu pricina este convins că a atins  nivelul de detaşare definit de Albert Thibaudet în a sa La Campagne avec Thucydide: “Singurul indiciu că ne stăpânim pasiunile este acela că vorbim despre ele fără pasiune.”

Revel se înşeală, căci pasiunea nu a lipsit niciodată din scrisul său. Ce a lipsit din analizele sale cele mai importante a fost patima.

Pentru Revel, noţiunea de renegat este de esenţă comunistă. “Ca atâtea altele”, scrie el, “a fost ingurgitată şi asimiliată de necomunişti.” A-i refuza individului dreptul de a gândi nu constituie pentru Revel decât “a întoarce spatele chiar raţiunii de a fi un ‘om de stânga’ ”. În opinia sa, nu el a cotit-o, părăsind stânga, ci lumea însăşi a înregistrat o schimbare de direcţie lăsând dogmele şi bigoţii lor într-un ofsaid evident.

Ce nu a putut negocia omul de stânga Revel cu o stângă tot mai fascinată de comunism a fost independenţa morală. “Când corectarea unei erori”, scrie el, “devine trădarea unui clan, ne găsim de fapt de partea extremei drepte. Oroarea pe care mi-a inspirat-o întotdeauna acest tip de sacrificare a independenţei morale m-a împiedicat să ader la comunism sau să devin un tovarăş de drum, chiar şi în epoca în care am văzut lumea traversată de marxism iar jumătate din prietenii mei erau în posesia carnetului de membru sau erau trişti că nu puteau să intre în posesia lui.”  

 
 
 

Ilustrație & Copyright © 2010 - DION

 
Acolo unde Charles Péguy spune “Nu vom şti niciodată cât de mult a putut frica de a nu părea suficient de <de stânga> să-i împingă pe francezii noştri să comită atâtea laşităţi”, Revel răspunde: “De fapt, ştim foarte bine. Bilanţul e uşor de făcut. Dar, chiar şi după prăbuşirea comunismului în Est şi eşecul socialismului în Vest, stânga a ştiut să vegheze, cu o pasiune lipsită de orice scrupul, ca bilanţul să nu fie făcut public.”
 
La nivel strict cultural, Revel resimte divizarea stângii în două personaje incompatibile unul cu celălalt: “stânga doctrinară şi politică” şi “stânga organizată într-o coterie intelectuală.”
 
În 1957, François Furet le sugerează directorilor lui France-Observateur, Claude Bourdet şi Gilles Martinet, să-i încredinţeze pagina de cultură lui Revel. Rememorându-şi întâmplarea, Revel consideră că fusese “o nebunie”, căci, printre altele, “nici cei care conduceau revista, nici cititorii ei nu vedeau incompatibilitatea între învolburările lor culturale şi filozofia de bază a stângii.”
 

Măcinat de antipatia şi dezacordurile politice dintre Bourdet şi Martinet, grupul de la France-Observateur se destramă. Revel demisionează în primăvara lui 1963. Spre toamnă, redactorul şef al lui Figaro littéraire, Pierre Mazars, îl ia prin surprindere: “Aţi avea vreo obiecţie de principiu să colaboraţi la Figaro littérarire?”

Peste mai bine de trei decenii, Revel mărturiseşte amuzat “Spre propria mea supriză, nu am simţit ridicându-se în mine nici o ‘obiecţie de principiu’. Cu numai un an înainte aş fi refuzat categoric să colaborez la o revistă de dreapta. Dar, după ce văzusem la France-Observateur, sistemul meu de imunitate slăbise.”

În plus, aşa cum recunoaşte, prezenţa printre colaboratorii eclecticului Le Figaro littéraire a unei personalităţi de stânga ca Jean Guéhenno avea să-i uşureze lui Revel îndoielile tranziţiei. (2006)

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in