Monsieur Revel (III) – arta înmormântărilor

Duminica  trecută  s-au  împlinit  cincizeci  de ani  de  când, în ediţia sa din 4 iunie 1956, The New York Times publica fragmente ale raportului secret prin care Hruşciov acuza cultul personalităţii şi crimele lui Stalin. În aceeaşi săptămână, la Londra, The Observer tipărea documentul in extenso. Sursa ce a pus la dispoziţia presei faimosul document s-a aflat în conducerea de vârf a Partidului Comunist Polonez.

Reacţiile comuniştilor occidentali faţă de rechizitoriul întocmit de Hruşciov lui Stalin, aveau să-i ofere lui Jean-François Revel un extrordinar prilej de evaluare a stadiului în care se aflau nu doar câteva partide comuniste ale lumii libere, dar şi mulţi oameni pretins liberi. Una din comparaţiile pe care autorul Tentaţiei totalitare le face cu amuzament este cea între Partidul Comunist Francez şi Partidului Comunist Italian.

Palmiro Togliatti, pe ale cărui mâini Revel crede că vede mai mult sânge decât pe cele ale lui Maurice Thorez, are inteligenţa de a nu se adăuga corului ce declară drept un fals documentul prezentat de The New York Times şi The Observer. Mai mult, nu foloseşte paginile ziarului de partid, L’Unità, pentru a da un interviu, ci optează pentru un ziar necomunist ca  Nuovi Argomenti, numărul pe mai-iunie 1956.

Partidul Comunist Francez neagă pe de-o parte autenticitatea raportului Hruşciov, iar pe de altă parte organizează cel de-al XIV-lea congres în timpul căruia, printr-o moţiune, condamnă cultul personalităţii. ”Dar”, notează Revel, “dacă cineva ar fi întreabat cine a profitat de acest cult, nimeni nu ar fi avut curajul să-i numească pe Maurice Thorez şi pe a sa autoritară şi vociferantă Jeannette Vermeersch”.        

 
 

Ilustrație & Copyright © 2010 - DION

Revel   constată   că   diferenţa   de  stil   în  administrarea  crizelor  va continua după dispariţia lui Togliatti şi Thorez. În vreme ce urmaşul celui dintâi, Enrico Berlinguer, se va dovedi chiar mai îndemânatec decât predecesorul său, Georges Marchais se va scălda în toate bălţile ridicolului. Confruntat de către Revel şi Branko Lazich cu probe irefutabile de a fi colaborat în timpul ocupaţiei cu naziştii, Secretarul General al PCF neagă totul şi ameninţă cu intentarea de procese aberante.

Pentru unii, acceptarea adevărului se dovedeşte un examen terifiant. Fără să ştie că Pierre Courtade (pseudonim de luptă Goriot) era comunist, şi încă unul fanatic, Revel se împrieteneşte cu el în timp ce activau în Rezistenţa franceză. După război, Courtade devine redactor şef al hebdomadarului Action şi apoi al ziarului L’Humanité. În 1956, reabilitarea lui László Rajk (executat în 1949, după un process trucat) îl afectează profund pe Courtade. Revel îl întâlneşte cu puţin timp înainte să moară. Răvăşit – psihic şi fizic — Courtade îi spune lui Revel: “Cum vrei să mă mai privesc în oglindă, după ce am scris cincizeci de articole spre a susţine că Rajk era vinovat?”

Totuşi,  fanatismul  lui  Courtade  se  dovedeşte  mai puternic decât remuşcările temporare. Nu va părăsi partidul, aşa cum aveau să o facă Annie Kriegel şi Pierre Daix. “Comitetul central”, noteaza Revel, “îi va organiza funeralii grandioase, de felul celor rezervate demnitarilor săi eminenţi. Arta înmormântărilor este una din cele în care Partidul a excelat.”

După ce a cooptat prin utopii aiuritoare, s-a impus prin crimă şi s-a compromis prin fanatism, arta în care continuă să exceleze Partidul este cea de a se preface mort. De aceea, oricât de grea i-ar fi ţărâna şi oricât de multe asigurări ne-ar da zicerea potrivit căreia mortul de la groapă nu se mai întoarce, mortul acesta chiar asta face – se tot întoarce. Formele în care se reîntrupează nu sunt cu nimic mai puţin ameninţătoare decât fantasmagoriile sângeroase cărora li s-au livrat şi ataţia oameni altfel de bine. (2006)

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in