Monsieur Revel (II) – Oportunismul exterminator

Aflat  în  Ciudad  de  México  (Distrito Federal)  încerc să  iau urma unor umbre. Una din ele este Luis Buñuel, ucis de o ciroză hepatică în această metropolă imensă în 1983. Caut în zadar atmosfera de la restaurantul Ambasadorii, unde nedespărţiţii Buñuel şi Jean-François Revel au răpus nenumărate sticle de “Mandarin, Claquesin şi alte Amer Picon”, aperitive franceze la modă prin anii ‘50. Există o pauză de 14 ani în creaţia celebrului regizor spaniol – între 1933 şi Grand Casino (1947) -, tăcere întreruptă, spune o notă, doar de compilaţii făcute pentru Muzeul de Artă Modernă din New York, cum ar fi Vaticanul lui Pius al XII-lea (1940).

Las Hurdes (1933), cunoscut şi sub numele de Tierra sin Pan (Pământ fără pâine), este un documentar extrem de dur despre viaţa mizerabilă a unor ţărani dintr-o regiune a Spaniei uitată şi de Dumnezeu şi de generalul Franco. Acestuia din urmă, Buñuel i-a fost un duşman constant. Atât de înverşunat, încât regizorul a fost acuzat că, spre a dramatiza ce era şi aşa mai mult decât dramatic, ar fi falsificat una din scenele filmului: o capră care alunecă şi cade de pe un vârf de munte a fost de fapt împuşcată de unul din membrii echipei de filmare. Proba ar constitui-o fumul datorat unui foc de armă, vizibil în partea dreaptă a ecranului.

Directorul de fotografie al documentarului a fost Eli Lotar, fiul înstrăinat al lui Tudor Arghezi. În 1960, Revel îl întâlneşte pe Lotar într-un sfârşit de săptămână în casa celebrului fotograf Henri Cartier-Bresson din Saint-Dyé-sur-Loire. Lotar evită să vorbească despre Buñuel, o tăcere ce stârneşte amintiri.

Reîntors la Paris în primăvara lui 1951 pentru lansarea lui Los Olvidados (Cei uitaţi), film ce îl readuce pe Buñuel în atenţia criticii şi a publicului, spaniolul se reîntâlneşte cu legiuni de prieteni ai unei tinereţi de o boemie legendară. Refuză însă să-l vadă pe Lotar. Fiul lui Arghezi se face vinovat de un păcat mortal – realizase câteva fotografii şi scurt metraje pentru Planul Marshall.

Renegarea lui Lotar de către Buñuel îl trimite pe Revel cu ani în urmă, când, ambasadorul sovietic în Mexic – ţară unde Revel lucra la Institutul Francez – îi expediază o copie a documentarului Căderea Berlinului. Faimosul trio Buñuel-Custodio-Revel se cufundă în scaunele intimei săli de proiecţie de la Paseo de la Reforma.

Ilustrație & Copyright © 2010 - DION

La sfârşitul filmului, părerile lui Revel şi Buñuel sunt diametral opuse. Primul consideră pelicula un produs hilar, vehicul greoi al propagandei staliniste. Buñuel pare căzut într-o transă admirativă şi murmură la nesfârşit “Este foarrrte frumos; foarrrte, foarrrte frumos.” Deşi asemeni lui Buñuel, “tovarăş de drum” al Uniunii Sovietice, Alvaro Custodio e mai aproape de părerea lui Revel.

 
Povestind acest episod la un sfert de secol de la derularea lui, autorul Absolutismului ineficace nu-i reproşează neapărat lui Buñuel că în anii Războiului Rece s-a aflat de partea Moscovei. Ce i se pare cu adevărat de neiertat este abdicarea de la orice independenţă estetică.
 
Şi atunci, cu ce drept îl reneagă Buñuel pe Eli Lotar? Cu dreptul “oportunismului exterminator” pentru care, ne reaminteşte Revel, intelectualii sunt foarte dotaţi. Şi cu dreptul ce face posibilă coexistenţa între geniu, laşitate şi neghiobie în persoana unuia şi aceluiaşi artist, chiar şi atunci când e vorba de un  Picasso.
 

Când Buñuel îi spune lui Revel că Lotar lucrează pentru Planul Marshall şi asta sună în gura spaniolului ca “echivalentul moral” al lui “face parte din Gestapo”, Revel simte apropierea unei prăpăstii. Există întotdeauna ceva “pe sfârşite” – o dragoste, o aventură artistică, o prietenie.

Oportunismul exterminator grăbeşte asemenea sfârşituri şi le dă un gust teribil de amar. (2006)

 

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in