Mingea, fileul și trăgătorul

Desemnarea fără probleme a noului premier și a noului director SIE l-a determinat pe dl Traian Băsescu să facă un tur al mijloacelor de informare în masă. Președintele a adus la cunoștința opiniei publice câteva proiecte la care lucrează și a oferit vestea bună că salariile, care ieri arătau ca niște gloabe în moarte clinică, după ce au fost îndopate, peste noapte, cu ceva jăratec, azi sunt gata să arunce flăcări pe nări. Dl Băsescu a împărtășit și câteva gânduri cu privire la posibilul viitor politic al unora și al altora. O inițiativă normală pentru un om politic care nu s-a sfiit de la bun început să anunțe că va fi un ”președinte jucător”.

În legătură cu asemenea subiecte, presa a reacționat cum o face mai de fiecare dată când este vorba de politicieni care polarizează foarte apăsat opinia publică. Numai că, de la o vreme, termenul de polarizare a început să devină din ce în ce mai discutabil, atunci când i se aplică președintelui Băsescu. Dacă rezultatele unor sondaje nu sunt falsificate (prea mult), când rata popularității unui politician a coborât sub 10%, este impropiu să mai vorbim despre capacitatea lui de a polarizarea opțiunile.

S-au vânat afirmații riscante sau nu tocmai clare ale președintelui. Cea care a venit ca o mană cerească pentru cei care-i poartă sâmbetele (dar și alte zile ale săptămânii) a fost mărturisirea nefericirii de a se fi văzut, pentru atâta vreme, ținta unor campanii de umilire. Cum din anturajul dlui Băsescu au dispărut discret vreo câțiva intelectuali care înainte traduceau din limba română în limba română ce dorise, ”de fapt”, să spună președintele, de data aceasta busuiocul a rămas nedres și afirmația încâlcită a dlui Băsescu a făcut și va continua să facă o neplăcută carieră.

Opțiunea ”președintelui jucător” aleasă de dl Traian Băsescu a rezistat onorabil atâta vreme cât era vorba și de o echipă. Numai că, echipa s-a subțiat de mult (camarila nu este același lucru cu echipa) și nu prea se mai înțelege care este sportul practicat de “președintele jucător”. Dl Băsescu pare că se află singur de partea unui fileu de volei – el servește, el ridică mingea la plasă, el sare și tot el trage. Uneori îngroapă mingea în terenul advers (unde sunt prea multe echipe al căror trist numitor comun pare a fi incoerența strategică), alteori – o bubuie în propriul teren.

Desen & Copyright @ 2012 – DION

Câteodată, mingea ridicată de dl Băsescu este îngropată în terenul său de echipele adverse. Nici o problemă, susținătorii săi necondinționați au o replică și pentru asta. Un jurnalist (dintre cei foarte mulți care au făcut același lucru) îl penalizează pentru afirmația cu umilința suferită ca președinte și imediat autorul textului este bubuit de un comentator:  Chiar mă întrebam când începeți să-l atacați pe tema asta. V-a ridicat o minge la fileu, săriți și loviți, indignaților!”

Când și unde rămân nefructificate asemenea mingi neinspirat ridicate la plasă?

Reacția de mai sus este amuzantă, mai ales în comparație cu automatismul reacțiilor de tip camarilă. Într-o publicație care nu mai este de mult decât o gazetă de perete a Cotrocenilor, doi dintre edecarii prezidențiali se fac că plouă și deturnează dezbaterea spre cel considerat de ei inamicul public nr.1 al românilor, dl Crin Antonescu. Ras la două perechi de brici, liberalul acesta (recunoasc, foarte problematic) este acuzat de unul dintre edecarii prezidențiali de nazism, în vreme ce edecarul celălalt aruncă spre dl Antonescu acuzația de bolșevism!?! Iată o reprezentație de circ, inițiată de un om politic și desăvârșită de ”doctrinari”.

S-a spus că un om politic autentic este acea balanță fericită ”între idealuri și interese”.

Cred că tragedia talentatului politician Traian Băsescu este că idealurile sale au devenit din ce în ce mai greu de observat, în vreme ce interesele sale au devenit din ce în ce mai pregnante. Și aici, rolul  oricărei camarilei a fost și rămâne fundamental – ea prezintă interesele celui pe care-l servește drept idealuri și refuză celorlalți actori politici capacitatea de a avea idealuri, declarându-i clădiți doar din interese.

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist