MERIDIAN – acum 20 de ani

Se împlinesc 20 de ani de când, avându-i lângă mine pe Jon-Dogar Marinesco (Director artistic), Vladimir Tismăneanu (Redactor asociat), Claudio Dogar-Marinesco (Fotografie) și Manuela Michailescu (Manager – corectură, distribuție, abonamente, reclamă), am lansat în Statele Unite ale Americii bi-lunarul de 90 de pagini MERIDIAN. Clădeam astfel o “revistă pereche” pentru AGORA, lansată în 1987 alături de Paul Goma, Michael Radu, Vladimir Tismăneanu și Gina Minda Grecescu cărora li s-a alăturat după o vreme Jon-Dogar Marinesco și Manuela Michailescu. AGORA avusese încă de la început un Redactor Șef-adjunct onorific la București – Mihai Botez.

Ca si AGORA, MERIDIAN se adresa în primul rând cititorilor din România. Cine  are curiozitatea de a viziona reportajele filmate ale primei vizite de după 1990 făcute în România de Regele Mihai și Regina Ana va observa că fotografia suveranului român pe care o fluturau mulți dintre participanții la mitingurile de pe străzile Bucureștiului era cea  realizată de MERIDIAN la New York (fotograf Claudio-Dogar Marinesco) și apărută pe coperta a 4-a a primului număr al revistei. Fără să fie o revistă pro-monarhistă, MERIDIAN a pus în discuție toate opțiunile unei guvernări democratice pentru o Românie post-decembristă. După vacanță, îmi propun să vă ofer articolul semnat în acel prim număr al revistei MERIDIAN de regretatul critic, istoric literar și comparatist Matei Călinescu –  Regele și problema legitimității.

Reproduc mai jos câteva imagini — coperți, pagini de sumar și editoriale — care pot da o idee despre  orientarea revistei MERIDIAN și numele celor ce colaborau la ea. Am lăsat până și erori de dactilografiere și corectură, căci sunt și erorile — de toate felurile — parte din viața noastră; așa cum a fost ea să fie.

Vă doresc o vacanță cât mai lungă și cât mai plăcută!

 

 

 

 

 

VOLUMUL I, NUMĂRUL 1

Coperta 1
Pagină Sumar
Editorial
Coperta 4

 


VOLUMUL I, NUMĂRUL 2

Pagină Sumar
EditorialVOLUMUL I, NR 3

Pagină Sumar
Editorial
Coperta 4 

 

 

 

VOLUMUL I, NUMĂRUL 4

Coperta 1
Pagină Sumar
Editorial

 

Coperta 4:

“Indiferent de genul de închisoare în care trăiește astăzi Paul Goma, indiferent de restricțiile care îi sînt impuse, indiferent de suferințele fizice și spirituale prin care a trecut, Paul Goma este un om care a dovedit că un intelectual poate să-și îndrepte șira spinării și să gîndească independent, nu numai în secretelul ființei sale, ci și în mod public.” Noel Bernard, 28 mai 1977

“Prin acțiunea sa, atîta timp solitară, Goma este martorul dintîi al acuzării în literele românești. Prin cărțile sale – martorul apărării. Azi, mai mult decît ieri, stînjenitor și necesar.” Monica Lovinescu, 1 ianuarie 1992.

 

 

VOLUMUL  I, NUMĂRUL 5

Pagină Sumar
Editorial
Coperta 4

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in

Reader Interactions