Mai mult ca perfectul

Link-ul de mai jos deschide un text pe care l-am  publicat prima oară ca prefață la un volum de poezii refuzat în țară: DE BUNĂ VOIE, AUTOBIOGRAFIA MEA.  Cartea a apărut la Editura Nord, Danemarca, 1986, pe cheltuiala editorului Victor Frunză și a lui Ion Caraion.

În ţară, acest text a fost tipărit prima oară în revista România literară, nr. 10, 8 martie, 1990. Paginile fotocopiate aici sunt din volumul Kakistocrația, Editura ARC, Chișinău, 1998.

Reproduc  textul  spre a reaminti unora că, nici să vreau, nu pot să uit cum au contribuit ei la distrugerea vieţii atâtor oameni. Că astăzi pretind a nu fi mâncat usturoi şi că mirosul nu are cum veni dinspre ei este o stratagemă răsuflată.

Reproduc  textul şi spre a-i ajuta pe alţii să înțeleagă de ce, nici să vreau, nu pot să mă aliniez zarzavagiilor care vând astăzi anticomunism de seră cu îndemânare egalată doar de mâncatul rahatului de cabinet pe care l-au practicat cândva.

Le urez – şi unora, şi celorlalţi – poftă bună,  dar îi rog să păstreze distanța cuvenită de ce nu le aparține. MAI MULT CA PERFECTUL 2

P.S.

1. Nu găsesc în paginile dosarului meu de urmărire informativă nici o confirmare limpede că aş fi fost judecat în procedură de urgenţă pe când mă aflam în arestul Miliţiei. Este posibil ca informaţia ce mi-a fost livrată la vremea respectivă să fi urmărit înfricoșarea mea. O asemenea acţiune seamănă foarte bine cu atâtea altele pe care le găsesc în Planuri de măsuri, Rapoarte, Note ale Securităţii cu privire la “Obiectivul TUDORACHE”.

2. Direcţia Securităţii ce s-a ocupat de mine în episodul respectiv nu se numea “Contrarevoluţie”. Cuvântul îmi era trecut pe la urechi probabil tot cu scopul de a mă înficoșa, ca și cum nu eram suficient de speriat. 

3. Am apucat să-mi revăd mama după 1989.

 

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist