Măcelari celebri: de la Morais la Zuniga. Deocamdată, Pogba se citește cum se scrie, nu Drogba. Kompany & Comp. Olandezul cel mai zburător.

În sferturile de finală, Germania și Brazilia au arătat precum “boxerul trezit din pumni”. Din pumnii încasați în optimi de la algerieni și chilieni. N-au jucat cu mult mai bine decât în optimi, dar suficient de bine ca să bată Franța și, respectiv, Belgia.

Schürrle n-a mai ratat un luft (ba chiar două), așa că nu a mai marcat. În schimb, Hummels a dat un gol senzațional. Lipsa lui Mertesacker din echipă le-a priit nemților, căci vlăjganul Arsenalului este un jucător mult sub cota care i se atribuie.

Francezii au pus 99% din așteptări pe umerii lui ”La Pioche”, fotbalist minune, nu de mult ieșit din adolescență. Din păcate pentru ei, Pogba nu este încă Drogba. Dar va fi un mare jucător.

Kompany a luat-o de două printre picioare (“șorțulețul”) la limita careului de 16 metri; într-una dintre aceste faze, Higuain a amintit de jucătorul care era acum 5-6 ani.

Messi – în nota obișnuită din ultimele 12 luni: joc mai degrabă oarecare, cu câteva sclipiri de geniu. Una dintre ele a adus victoria argentinienilor: înconjurat de Fellaini, Witsel și De Bruyne, Messi îi întoarce, le dă “sur place”, trimite mingea la Di Maria, de la acesta mingea ajunge, cu noroc, la Higuain și “napolitanul” bagă nenorocul în poarta altfel excelent păzită de Courtois.

Tot Messi mă face să cred că Argentia va avea probleme mari în jocul următor. E semn de inconștiență ca, scăpând singur cu portarul în ultimele minute de joc, când presiunea adversarilor e copleșitoare, în loc să-l driblezi scurt pe Courtois – deja plecat în plonjon – să ciupești mingea cu șpițul și să ratezi. Fără Di Maria, va fi foarte greu.

Argentina, Brazilia și Germania și-au suprins adversarele în primul sfert de oră. Cele din urmă se așteptau la cu totul altfel de joc din partea primelor trei și așa s-au trezit conduse foarte repede. Columbienii probabil că se mai credeau încă la încălzire în minutul 7, când trei dintre ei s-au repezit la același adversar, lăsându-l nemarcat pe Thiago Silva. Omul cu buze model EBA n-a avut nimic altceva de făcut decât să împingă mingea în plasă cu genunchiul.

David Luiz a dat o foglia secca pe dos – cu interiorul, nu cu exteriorul. Roberto Carlos poate fi invidios. Gol superb, dar gol de portar – Ospina trebuia să ia partea porții neacoperite de zid. N-a luat-o și a luat gol.

Scolari a făcut o mișcare excelentă ținându-l pe tușă pe clovnul Dani Alvez și jucând cu Maicon. Totuși, deși n-a jucat, Alvez a făcut, într-un fel, jocul vieții lui: după meci, (împreună cu David Luiz) l-a consolat, ca un frate mai mare, pe columbianul Jamez Rodriguez, care plângea ca un copil. Jos pălăria!

Columbia, condusă de argentinianul Jose Peckerman a evoluat excelent fără cel mai bun jucător al ei, Radamael Falcao. Mă întreb cum ar fi arătat jocul Argentinei cu Peckerman ca antrenor, căci cum gândește Sabella e greu să pricep.

Olanda a dominat clar și avut cam tot atâtea ocazii de a marca câte a avut Belgia în meciul cu SUA. Costa Rica a fost, din nou minunată, ca efort și disciplină tactică, dar ușurel istovită după maratonul din meciul anterior. Nu a închegat decât o ocazie de gol. Fotbalul jucat de elevii lui Pinto în Brazilia a fost de mare clasă, dar penaltiurile sunt parte din jocul de fotbal. Marchezi din penalti – ți-ai făcut bine meseria. Meciul cu Grecia e un exemplu. Ratezi – nu e nici prilej de glorie, nici motiv să dai vina pe nepăsarea providenței. Meciul cu Olanda e un exemplu.

Arbitrajul a fost în trista notă obișnuită – ”ciudățel”. Dacă fluieri penalti la faultul lui Julio Cesar la Bacca, cartonașul dat brazilianului nu poate fi decât roșu – fault în careu, comis de ultimul apărător asupra unui jucător care, nefaultat, e singur cu poarta goală în față. Arbitrul însă dă galben, furat de culoarea tricourilor brazilienilor.

A fost o invitație la măcel (open season) și ea a fost ”onorată”.

Să nu-i dai roșu lui Zuniga, care, fără nicio intenție de a juca mingea, l-a scos din balamale pe Neymar, e inacceptabil. Nu știu cât de repede sa va reface Neymar. Dacă este, cu adevărat, vorba despre o fractură de vertebră, e greu de știut dacă va mai putea juca fotbal de performanță, fără a risca să termine într-un cărucior cu rotile. Un fault de felul acesta este asemănător unui accident de mașină când, lovit din spate, ești luat cu totul pe nepregătite și rezultatul poate fi teribil.

Isprava lui Zuniga intră în topul celor mai muradare faulturi, alături de ”capodopere” ale genului semnate de măcelari ca portughezul Morais, care, în 1966, la turneul final din Anglia, a pus, practic, capăt carierei lui Pelé, sau buldozerul est-german care l-a terminat pe Mario Kempes. Iată zece eșantioane din topul barbariei pe un teren de fotbal:

Dacă Suarez a fost pedepsit pe drept pentru o mușcătură (antecedentele au atârnat greu), Zuniga merită ținut în afara terenului de joc pe o perioadă mult mai lungă decât Suarez. Chiar dacă amândoi sunt fotbaliști excepționali. Ocupată cu acoperirea propriilor blaturi (nu degeaba președintele federației este Joseph… Blatter), FIFA n-are vreme să se autosesize. Probabil că așteaptă o scrisore de la morgă, ca să miște vreun deget.

Arbitrul meciului Argentina – Belgia s-a temut, în prima repriză, să împropietărească ”diavolii roșii” cu două binemeritate cartonașe roșii, preferând să scotă din buzunar – probabil de dragul contrastului cromatic – mai blândele cartonașe galbene. Un fault în grup asupra lui Messi – unul îl lovește în piciorul drept, altul îl trosnește în piciorul stângul, pentru ca, la sfârșit, când Messi e la pământ, un al treilea să-l calce și pe laba piciorului — l-ar fi putut trimite pe argentianian în camera de spital, lângă Neymar – tot sunt ei colegi de club.

Nu știu dacă Olanda va reuși, în sfârșit, să câștige titlul mondial, dar sunt sigur că Robben – până acum, cel mai bun jucător al turneului – merită titlul de Cel Mai Dezgustător Simulant. Cinismul cu care se aruncă la pământ, doar dacă adversarul se încruntă la el, e pe măsura indiferenței arbitrilor față de asemenea episoade degradante. Mexicanul Rafa Marquez a fost vinovat doar de imprudența de a se duce într-un loc unde nu era nevoie de el – alți doi apărători erau în apropierea lui Robben. Reluările arată ce s-a văzut ”din prima”: mexicanul nu a ridicat piciorul de pe gazon, dar Robben și-a făcut numărul. La fel și arbitrul.

Ce rămâne uluitor la Robben este că, indiferent de locul unde este faultat sau doar “faultat” –  la 25, 20, 18 sau 16 metri de poartă – el aterizează în același loc: în careu.

Ăsta, da, olandez zburător!

dt_signature2-e1270748737227[1]

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in