Macedonski și Vanghelie – o neînțelegere istorică

Aflu că un cititor versat, pe nume Daniel Marian Vanghelie, consideră că poetul Alexandru Macedonski a fost un dușaman înverșunat al PSD. Ar avea și dovezi peremptorii pe care i le-ar fi pus la dispoziție eseista de partid Oana Niculescu-Mizil.

Pe cale de consecință, premierul Victor Ponta a cerut înființarea unei comisii parlamentare. Aceasta ar urma să producă Legea Retroactivității. Pe baza ei vor putea fi pedepsite resentimentele chiar înainte de a se fi manifestat ca sentimente ostile.

Bag sama că dl Vanghelie se află în eroare, drept pentru care sar, cu grăbire, în ajutorul cititorului respectiv și al colegilor săi de lecturi pe sub mână reproducând aici așa-zisul, falsul necrolog al PSD, text scris de tristul poet dintr-un motiv cu totul apolitic.

Astăzi se împlinesc 93 de ani de la moartea lui Alexandru Macedonski și a sosit momentul ca între marele poet și marele Vanghelie să nu mai existe nici cea mai mică neînțelegere. Contez, aproape irațional, pe deschiderea dnei Oana Niculescu-Mizil.

 

 

RONDELUL ROZELOR CE MOR

 

E vremea rozelor ce mor,
Mor în grădini şi mor şi-n mine –
Ş-au fost atât de viaţă pline,
Şi azi se sting aşa uşor. 

În tot, se simte un fior.
O jale e în orişicine.
E vremea rozelor ce mor –
Mor în grădini, şi mor şi-n mine.

Pe sub amurgu-ntristător,
Curg vălmăşaguri de suspine,
Şi-n marea noapte care vine
Duioase-şi pleacă fruntea lor…-
E vremea rozelor ce mor.


(Alexandru Macedosnki, 1854 -1920)

 

 

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist