Lustrează-mă doar pentru tine…

Nu mai este pentru nimeni nici o îndoială de ce se doreşte un Parlament unicameral. Constituţionaliştii din jurul preşedintelui sunt oameni cu multă carte şi nu au cum să nu ştie că soluţia pentru însănătoşirea activităţii parlamentare nu este, nici pe departe, unicameralul. Cu toate acestea, ei susţin proiectul. Pentru preşedintele Traian Băsescu, la nivelul echipei sale, discuţiile pro şi contra par epuizate.

Legea lustraţiei se dovedeşte mai puţin încăpăţânată decât Godot – vine. Aproape că a şi sosit. Că Ion Iliescu o consideră de esenţă ”stalinistă”, că Victor Ponta tace ce zice iar Crin Antonescu zice ce tace sunt, de-acum, detalii irelevante. Despre Mircea Geonă n-are rost să pomenesc. A mărturisit cu mâna pe Biblie că, în decembrie 1989, era prea tânăr spre a fi înţeles ce s-a întâmplat în România. Şi când n-ai înţeles ceva, cum să-ţi aminteşti altceva? Pare chiar o maladie de familie – soacra lui Mircea Geoană este pârâtă că, neînţelegând despre ce era vorba, ar fi dat cu piciorul revoluţiei. Când s-ar fi dumirit la ce a dat cu piciorul, şi-ar fi procurat certificat pentru piciorul eroizat pe nedrept.

Deci – legea lustraţiei se va întâmpla. Că va fi pe 20 mai, ora 11 şi un pic, cum a promis Roberta Anastase, sau pe 1 iunie – spre bucuria tuturor copiilor politici, legea lustraţiei va trece. Ce pare mai neclar rămâne cum va opera la nivel practic. Dar Roberta Anastase când înţelege ceva, nu mai e de oprit. Când a aflat din scrisoarea lui Doru Mărieş ce ştia o lume întreagă de câteva luni şi aproape un an —  că preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989 se afla în greva foamei — lustraţia ne-a fost servită à la carte.

Măierean – bi sau unicameral? Ştiu, ştiu, generalul de Securitate (internă şi externă) e pensionar, merge la biserica din cartier, face opere de caritate (a nu se confunda cu opere de CARITAS!), nu se mai gândeşte la funcţii de conducere, doar la job-uri bine retribuite, că pensia de general de poliţie politică e mică după buget etc. Totuşi, cine şi cum îi va face dreptate lui Vasile Măierean, acest giuvaier al poliţiei politice?

Ureche – bi sau unicameral? Ştiu, ştiu, şi generalul ăsta de Securitate a recunoscut, până la urmă, că era una şi aceeaşi persoană cu fostul locotenent, căpitan, maior şi colonel de Securitate Marian Ureche. Şi el face opere de binefacere – Rodica Stănoiu este doar una din multele beneficiare ale mărinimiei urechiste (a nu se confunda cu trasul cu urechea la vieţile private ale concetăţenilor săi), şi el a fost un bun român etc. Totuşi, cine şi cum îi va face dreptate acestui antreprenor al sufletelor noastre? Numai cineva într-o ureche îl poate lăsa nedreptăţit pe domn’ general, nu?

Vadim – bi sau unicameral? Ştiu, ştiu, Tribunul este azi “bigger than life” – el nu mai reprezintă Europa la Butimanu, ci o staţiune românească de odihnă, uitare şi recuperare la Bruxelles. Totuşi, cine şi cum îi va face dreptate acestui patriot care îşi lua inima în dinţi — drept e, nu de unul singur, ci împreună cu Eugen Barbu – să-i spună, verde-n faţă,  temutului general Iulian Vlad că Securitatea e prea îngăduitoare cu duşmanii poporului (nu dau lista lor – e prea ruşionoasă!) sau tovarăşei Ceauşescu Elena că era doar o savantă  de renume mondial?

Eu aş mai avea nume, dar mi-e teamă că nu mai are Parlamentul lustraţie. Şi, în chestii dintr-astea, practice, ori că e bi ori unicameral, Parlamentul nu trebuie stressat. 

Pe bună dreptate, acolo se cântă –  în şoaptă şi armonie –  nemuritoarea romanţă Lustrează-mă doar pentru tine/Şi astăzi şi mâine/Mereu…

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in