Lustrația cu șpil de Dalmația

Când eram copii, vacanța venea cu trenu’ din Franța. Acum, după ce am dat în mintea copiilor de când tot așteptăm un piculeț de dreptate, a venit lustrația/cu șpil de Dalmația. Seamănă, vreau să spun, cu un dalmațian, cățelul cu pete albe și pete negre care era etalonul de măsura — pe la începutul anilor ‘9o – pentru românul abia ieșit din dictatură: nici sfânt, nici drac. Cine conducea pe atunci România? Aaa, da, cei care nu se ocupau cu “linsul de dosare”. Din păcate, s-ar putea ca legea lustrației să fi venit exact după ce ne-am lins pe bot de dosare. De marele dosare, nu cele care ni se dau unuia ori altuia dintre noi.

Unii dintre noi nu își mai amintesc nici măcar de Berevoiești, darmite de alte gropi comune în care au tot fost aruncate suflete, familii întregi, tragedii, dovezi, lalele aduse de mineri pentru a fi plantate în fața Teatrului Național din București, colț cu Piața Universității. Doar căpcăunul ăla de Marius Oprea umblă cu târnăcopul şi sapa pe unde nu se cuvine, deranjând piramidele de anticomunism-caviar.

Din primul desant de lustrabili — parașutați ba de Radio Moscova, ba de  războaie civile invadate de ideologi ce nu-și găseau locul pe la casele lor, fie că erau ei de extremă dreapta, fie de extremă stânga — nu a mai rămas nimic. Doar câteva rămurele, dar ele sunt nelustrabile fiindcă au suferit salutare mutaţii genetice – unele sunt neoconservatoare, altele doar neo, prefix deschis la opţiuni nelimitate etc.

Nici din leaturile ce au urmat descălecătorilor cominterniști — cărora le-au ținut Katiușele de dârlogi idealiști locali — n-a mai rămas mare lucru. O amintire pioasă – ici, o încruntare neprincipială – colo.  O amărăciune că lustrația ar fi ceva de natură exclusiv stalinistă. O bănuială că mergea şi fără lustrație, dacă nu rămâneam fără flotă. Și cam atât.

Prea-tinerii activişti de pe vremuri nu pot fi lustraţi fiindcă ei sunt oameni foarte bine lustruiţi. Mai toţi sunt azi antreprenori, “investitori strategici” balcanizaţi şi nu ar fi o bună mişcare strategică să laşi lustraţia să le ia investiţiile din băncile off shore. Aşa ceva s-ar putea lăsa cu un tsunami financiar, şi Bogdan Baltazar ne avertizează că nu se face. Şi când vorbeşte Baltazar, lira, euro şi dolarul tremură.

Paștele a trecut. Vara, lumea e la mare, la Tușnad. Ba, chiar la Barcelona. Toamna – Ziua Recoltei. Așa că nădejdea e tot prin decembrie cu bătaie spre ianuarie: “Cioc-cioc-cioc./Primiți cu Lustrația?”. “Cum să nu, copii!”. “Sorcova,/Moscova,/Să  trăiți,/Să vă brodiți./Tare ca fieru’,/Iute c-/Așa s-a călit oțelu’…Ne daţi ori nu ne daţi?”.

“Vă dăm, cum să nu vă dăm? Uite-aci 2 pagini de lustraţie cu frişcă şi 18 pagini de excepţii cu zahăr caramel.”

 “Tu, ăla zgribulit, de colo, din colţ. Ia d-aci , din coş, o lustraţie cu remote control. Fii atent aici: apeşi pe butonul roşu, ţac! – excepţiile pentru ăia din CC al PCR, UTC, lectori şi lectoraşi UASCR, “persoane de încrede” ale Securităţii  în presă şi cultură.  Apeşi pe butonul verde, pac! – excepţiile de la colonel în sus şi de la general în jos. Amiralii, comandaţii, şefii de agenţii comerciale şi moguluii conspiraţi sunt exceptaţi din pornire. Deci, nu căuta butonul pentru ei – nu există.”

Luați, d-aci, copii – Basmele românilor, de Petre Ispirescu. Ediție princeps, revăzută și vigilent revizuită. Prefață, postfaţă, anexe şi cotor – Pavlik Morozov.

Asta-i situaţia – a venit lustraţia. Briză  în Dalmaţia.

 

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in