Lingușica (reeditare)

Desen & Copyright @ Alex DIMITROV
Desen & Copyright @ Alex DIMITROV

Campania electorală a mai fost cum a mai fost, dar “reevaluările” postelectorale dovedesc că buzunarele unora gem de capodopere “in the making”.

Citesc o primă piesă (prezidențială) dintr-o serie de portrete și-mi spun că o asemenea deschidere academică spre adevăr trebuie salutată cu admirație.

Drept pentru care, reproduc mai jos o mai veche Laudatio, fiindcă spectacolul postelectoral dovedește că nu e nevoie să schimb un cuvânt din ea.

LINGUȘICA

Multilateral adaptată, lingușica este și de apă  – azi, și de uscat – ieri. Și de câmp – mâine, și de pădure – poimâine.  Și de dimineață – alaltăieri, și de seară – răsalaltăieri.  Și de parc – când e vremea frumoasă, și de seră  – când vremea e ciufută. Și independentă  – pe înserat, și preponderentă  – cu noaptea-n cap.

De aceea, lingușica este întotdeauna în proximitatea Locului: și când e apa la putere, și când puterea basculează spre uscat. Și când este câmpul la putere, și când puterea o ia spre pădure. Și când la putere tronează dimineața, și când puterea se prelinge spre seară. Și când vine parcul la putere, și când puterea revine serei. Și când se poartă independența, și când la modă este preponderența.

Lingușica este și floare – când se bat filantropii cu flori la Șosea, și copac – când e nevoie de ceva în care să se suie scroafa. Și algă – atunci când Locul comandă “Seafood!”, și tufă – când Locul ordonă  ’telectuali, pe loc repaus!

Deși pretutindenară, lingușica este extrem de fragilă – să n-o atingi nici cu o floare. Cel mai indicat este s-o atingi tot cu o lingușică, fiindcă nici o lingușică nu poate face de una singură cât pot face mai multe lingușici împreună: luminarea maselor, trezirea conștiințelor, renașterea națiunii și globalizarea bunului simț.

Ce rămâne cu totul contraindicat este să cauți lingușica de șira spinării. De o faci, dai peste ceva ce seamănă cu plastelina, dar miroase urât, foarte urât și a cu totul altceva.

Și este exact a ce miroase.

 ( 19 iulie 2009)

dt_signature2-e1270748737227[1]

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in