Libertatea obligă

Înainte de a deveni președinte al Statelor Unite, Thomas Jefferson făcea o afirmație care poate ferici și astăzi orice jurnalist. Ea a fost readusă în pagină de câțiva jurnaliști români ca reacție la recentul și foarte controversatul Raport al Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) al Comisiei Europene:

Dacă ar trebui să decid între a avea un guvern fără să existe ziare, sau a avea ziare fără să existe un guvern, nu aş ezita să aleg a doua variantă.”

Dar nu tocmai mulți membri ai mijloacelor de informare în masă sunt fericiți să li se amintească astăzi și o altă afirmație a lui Jefferson, făcută după șase ani petrecuți de acesta la Casa Albă:

“Astazi, nimic din ce poți citi într-un ziar nu poate fi crezut. Însuși adevărul provoacă suspiciune prin simplul fapt că este afirmat de un vehicul atât de poluat ca presa”.

Desen & Copyright 2013 - DION

În ciuda nemulțumirii față de gazetaria timpului său, Jefferson nu și-a trădat niciodată datoria față de libertatea presei. Într-o scrisoare trimisă unui prieten, el afirma:

“Deplâng starea de putrefacție în care au ajuns ziarele, ca și mârșăvia, vulgaritatea și spiritul înclinat spre neadevăr al celor ce scriu aceste gazete… Aceste orduri viciază rapid gustul public. Cu toate acestea, este un rău împotriva căruia nu există remediu. Căci libertatea noastră depinde de libertatea presei. Iar aceasta din urmă nu poate fi limitată fără a sfârși prin a o pierde”.

Devotamentul neîntrerupt arătat de oameni ca Thomas Jefferson libertății presei a făcut ca presa să devină a patra putere în stat.

Desen & Copyright 2013 – Alex DIMITROV

Cum își folosesc puterea astăzi, pretutindeni în lume, mijloacele de informare în masă este o altă poveste. Nu de puține ori, una întristătoare.

Libertatea presei nu creează pentru nimeni obligații mai mari decît pentru jurnaliști.

 

 

(Textul de mai sus conține paragrafe dintr-un articol mai vechi, parte a unei serii dedicate “Gândirii mitocane”. Definesc gândirea mitocană drept o meteahnă de care suferă acei oameni deștepți care-i consideră pe ceilalți niște idioți. Voi reveni la această temă, fiindcă oameni și instituții țin, cu tot dinadinsul, să facă din gândirea mitocană o “valoare” eternă.)

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in