La o aniversară: bilete (blonde) de papagal. Versiune revăzută și strategic adusă la zi de dna Elena Udrea

Photo-blog-7-150x150[1]Citesc:

Udrea a mai spus la o dezbatere organizată la sediul GDS de Cristian Preda că ‘‘m-am îmbrăcat în portocaliu nu pentru că sunt din PDL, ci cu gândul la Alianța DA și sper că în viitor să o refacem alături de PNL‘‘.

 Mă întreb:

Cine a fost domnița prezidențială care țac-pac la presă cu “bilețelul roz”, ultimă secvență a strategiei de a arunca în aer Alianța DA, de care nu mai era nevoie, după instalarea la Cotroceni?

Emoționat de nostalgia tămâioasă a dnei Elena Udrea, caut, găsesc și repostez un text “aniversar “ din ianuarie trecut, împreună cu îndemnul “Dați-i doamnei Udrea o nouă Alianță DA, pe care să o transforme în Coabitarea NU, imediat după câștigarea alegerilor!”

 

Luați cu spectacolul sângeros al coabitării angelice, am uitat cu toți că în această lună s-au împlinit șase ani de la un alt spectacol, unul cu adevărat istoric. Noroc cu pagina noastră de avangardă – maRșarier – care ne trage de mânecă spre a ne șopti că nu doar istoria se repetă, ci și istorioarele. Dacă direcția e câteodată alta, sensul rămâne mereu același. Și inversul este absolut valabil. Cu alte cuvinte, până și lupta sfântă – pe viață și pe moarte – împotriva corupției are limitele ei. Să ne bucurăm de ele!

“În ianuarie 2007, Elena Udrea a stârnit un scandal politic de amploare grație unui bilețel roz. Ea a susținut la o emisiune televizată că, în perioada în care a lucrat la Palatul Cotroceni, premierul Tăriceanu i-a scris președintelui Băsescu, cerându-i să intervină la Parchet “pentru Dinu Patriciu”.

Îmi amintesc (…) că am primit chiar o scrisoare de la domnul Tăriceanu în care îi cerea domnului președinte Traian Băsescu, în scris deci, era un carnețel, ceva cu antet, nu-mi aduc aminte foarte bine, îi cerea să intervină la Parchetul General pentru domnul Patriciu și anexa pe spatele acelei hârtii, punea inclusiv date despre proces și firma Rompetrol”, a povestit Udrea.

Îmi amintesc că am mers la domnul președinte și i-am dat hârtiile și nu mi-am dat seama exact cum să procedez. Dânsul le-a luat și le-a aruncat după mine și a spus: așa înțeleg mafioții să conducă țara și să conducă Guvernul”, a relatat Udrea.

Fosta consilieră de la Cotroceni a mai spus că bilețelul cu pricina, “de culoare roz sau galbenă, sau ceva asemănător,” ar trebui să mai existe în arhivele de la Palatul Cotroceni pentru că, “în mod normal, se arhiveaza tot”. Udrea a adăugat că scrisoarea nu era o adresă oficială, ci “o rugăminte de a interveni”.

Traian Băsescu a admis imediat existența biletului invocat de fosta sa șefă de Cancelarie, a solicitat ca acesta să fie căutat în arhivă, apoi l-a prezentat presei:

Sursa – subiectiv.ro (Alex Mihaileanu)

“Dragă Traiane, 1. Îți trimit alăturat un document redactat de Petromidia în legătură cu cercetările care au loc. 2. Dacă ai ocazia să vorbești la Parchet despre subiect?” – asta conținea faimosul bilețel.

Intervenția “blondei de la Cotroceni” a aruncat viața politică autohtonă în haos. Opinia publică a explodat, iar atacurile președintelui înspre Palatul Victoria i-au determinat pe liberali să înceapă să caute noi parteneri de guvernare. Parchetul s-a sesizat, însă cazul a rămas fără efecte juridice.”

(Sursă: Ziare.com)

“Indicele BET a cazut pe 18 ianuarie cu 1,28%, BET-C cu 1,12%, iar ROTX a inchis pe minus 1,26%, noteaza Cotidianul. “Orice disputa politica se resimte asupra pietei de capital”, anunta Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor. “In general, noi pe bursa avem nevoie de stabilitate politica, fiscala, asa ca orice incertitudine afecteaza intr-un fel sau altul cotatiile actiunilor”, adauga Razvan Pasol, presedintele SSIF Intercapital Invest. Drept urmare, scandalul dintre premierul Tariceanu si presedintele Traian Basescu in ceea ce priveste asa-numitul bilet roz a dus in sedinta bursiera de ieri la caderea actiunilor.

Cum a decurs sedinta

Inca din primele minute bursa intra pe trend negativ. La ora prinzului, indicele bursier BET era in scadere cu 1,28%, ROTX cu 0,97%, BET-C cu 1,16% si BET-FI cu 2,56%. Totusi lichiditatea bursei atinsese valoarea de 9,85 milioane de euro, in crestere fata de sedinta de miercuri.

Finalul bursei gaseste indicii tot pe rosu. Astfel, BET a pierdut pe 18 ianuarie 1,28% din valoarea sa, BET-C doar 1,12% , BET-FI mai scade la 1,93%, iar ROTX inchide pe minus 1,26%. In top 5 cele mai tranzactionate actiuni gasim pe primul loc SIF Oltenia, cu o valoare a tranzactiilor de 16,40 milioane de lei, urmata de SIF Moldova, cu 14,55 milioane de lei, SIF Banat-Crisana, cu 5,24 milioane de lei, SIF Transilvania, cu 1,94 milioane de lei, si Banca Transilvania, cu 5,01 milioane de lei.

Cine a cazut

Cel mai mult au suferit ieri actiunile SIF-urilor. Astfel, pierderea cea mai mare a fost pe actiunile SIF Muntenia de 2,29%, urmata de SIF Oltenia cu 2,01%, SIF Transilvania cu 1,94%, SIF Moldova cu 1,87% si SIF Banat-Crisana cu 1,58%. Lor li s-au adaugat si actiunile Rompetrol Rafinare Constanta, firma omului de afaceri Dinu Patriciu, care au cazut cu 2,32%. Au mai suferit pierderi actiunile Antibiotice Iasi de 2,17%, Biofarm de 2,19%, BRD de 1,48%, Transelectrica de 1,33%, Banca Transilvania de 0,97% si Petrom de 0,83%.

“E greu de cuantificat in acest moment toate pierderile. Nu stim daca urmeaza alegeri anticipate, sau lucrurile se opresc aici. Eu sper ca bursa sa-si revina zilele urmatoare”, mai spune Razvan Pasol.”

(Sursă: BankNews)

“Elena Udrea consideră că fostul premier Călin Popescu Tăriceanu este “un personaj politic mai bun decât Crin Antonescu” şi că “ar merita să conducă astăzi PNL”. Mai mult, Udrea spune că, dacă Tăriceanu şi primarul de la 1, Andrei Chiliman, vor decide să se rupă de PNL uşa PDL este deschisă pentru o colaborare.

“Pentru mine, domnul Tăriceanu este un personaj politic mai bun decât Crin Antonescu. Dacă pun în balanţă prestaţia domnului Antonescu şi pe cea a domnului Tăriceanu, aş spune că domnul Tăriceanu ar merita să conducă astăzi PNL”, a susţinut Elena Udrea la GÂNDUL LIVE.

Ea a lansat şi o ofertă pentru Călin Popescu Tăriceanu: “dacă decide să se distanţeze de PNL, împreună cu Andrei Chiliman, colaborarea cu PDL este posibilă.”

(Sursă: Gândul)

“E greu de cuantificat in acest moment toate câștigurile. Nu știm dacă urmează alegeri anticipate sau lucrurile se opresc aici. Eu sper ca bursa să-și păstreze cumpătul în zilele următoare.”

(Sursă: Gânditorul de la Hamangia)

maRșarier – pagină de avangardă acordă dnei Elena Udrea premiului Levierul lunii dimpreună cu felicitările cuvenite!

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist