Jocul la ofsaid: opoziție sau apoziție?

Dușmanii președintelui Traian Băsescu au și straniul obicei de a se bucura mai repede decât trebuie. Cu cât petrecerea este mai lungă și mai zgomotoasă, cu atât mai mari sunt durerile de cap de după chiolhan.

Care este în acest moment motivul cel mai mare al bucuriei anti-Băsescu?

Evident, “Băsescu a înghițit porcul! Ha! Ha! Ha!”

Numai că la proba olimpică de “Ha! Ha! Ha!”, dl Băsescu s-a dovedit, mai întotdeauna, greu de bătut.

Ia să vedem, cine și ce anume a înghițit.

USL a câștigat alegerile la un scor atât de zdrobitor, încât, cu toate declarațiile foarte tranșante și extrem de violente făcute de dl Băsescu înainte de 9 decembrie, președintele nu putea desemna un alt candidat pentru funcția de prim-ministru decât pe dl Victor Ponta.

Dacă ar fi făcut-o și ar fi declanșat o nouă criză, sprijinul extern obținut astă-vară nu mai putea fi câștigat acum. Teoretic, singura posibilitate ca președintele să nu-l desemneze pe dl Ponta ar fi fost ca dl Băsescu să demisioneze. Practic, această posibilitate nu a existat nicio clipă.

Ce altceva putea face în această situație președintele Băsescu decât “să-și calce pe suflet” și, spre binele națiunii, să-l desemneze pe dl Ponta? Dar dl Băsescu nu dă nimic pe degeaba, mai ales când este vorba de interesul național.

Miercuri, 12 decembrie, președintele are o întâlnire cu domnii Ponta, Antonescu și Dragnea. Obține din partea celui dintâi garanția unei coabitări politice, în schimbul desemnării ca prim-ministru.

 

Desen & Copyright @ 2012 - DION

În loc ca opinia publică să fie prompt informată în legătură cu un asemenea act care dovedește înțelepciune politică, despre întâlnire mai întâi se tace mormântal, apoi se vorbește exact în momentul cel mai convenabil pentru președintele Băsescu. Adică, după ce președintele a înmânat câtorva lideri europeni copii ale înțelegerii cu dl Ponta.

Pasul următor este exact cel pe care a scontat dl Băsescu: în vreme ce – cu chiu, cu vai – dl Ponta recunoaște că a semnat un pact de coabitare, dl Antonescu susține că nu s-a semnat nimic la acea întâlnire.

Ce cadou mai mare putea să primească dl Băsescu de Crăciun decât dovada că are dreptate: în vreme ce Domnia sa este un om serios, responsabil, poate trece peste resentimente și nu are nimc de ascuns, ceilalți sunt niște hahalere, niște iresponsabili și niște tromboniști patentați. “Ha! Ha! Ha!”

Amestecul doar paradoxal de rugină și pripeală, acumulat în ani lungi și triști de opoziție, îi poate face pe unii să piardă azi exact ce au câștigat ieri.

Cu un adversar extraordinar de redutabil și de inventiv ca dl Traian Băsescu, nu joci la ofsaid decât dacă știi exact diferența între opoziție și apoziție.

Exemplu de apoziție explicativă: Fraierii ajunși la guvernare, USL, sunt dăștepți făcuți grămadă.

P.S. M-a amuzat copios cum s-a “consultat”, luni, 17 decembrie, președintele Traian Băsescu cu liderii partidelor parlamentare în chestiunea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru. Aș zice că, mai degrabă, i-a consultat. Exact cum consultă un doctor celebru niște copilași despre care și o moașă comunală știe că au tuse convulsivă. Să-l faci pe dl Vasile Blaga să se simtă un fel de Mihail Neamțu și pe dna Sandra Pralong Budiș să se simtă la fel de importantă politic precum dl Mihai Răzvan Ungureanu sunt alte  performanțe prezidențiale mai mult decât notabile.

 

 

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist