Jocul la offside

Cred în instinctul lui Dan Tăpălagă. Observaţia  sa  că în miuţa care a început între Traian Băsescu şi Emil Boc se joacă la offside mi se pare corectă. A face pronosticuri legate de scorul final rămâne însă dificil. Din multe motive.

Nu îmi este clar câţi coechipieri mai are în acest moment Traian Băsescu. Nu înţeleg foarte limpede nici câţi dintre ei sunt vârfuri de atac rapide, în mare formă, capabile să rupă ritmul, des şi neaşteptat, cu poftă de gol şi imaginaţie.

Nu ştiu din cine este alcătuită linia de fund a echipei lui Boc. Jocul la offside se mai numeşte şi joc în linie. Apărătorii stau în linie dreaptă şi fac, cu toţi, pasul înainte în acelaşi moment spre a lăsă adversul-adversarii în offside. Cea mai mică desincronizare între apărători se poate dovedi un dezastru.

Chiar dacă apărătorii sunt perfect sincronizaţi în a face pasul înainte, te poţi trezi cu un tuşier semnalizând un offside acolo unde nu este.  Ori să nu semnalizeze un offside clar. Rămâne privilegiul centralului să fie ori nu de acord cu tuşierul. Cum în acest sport tehnica reluărilor electronice graţie cărora se pot răsturna deciziile arbitrului nu a fost încă introdusă, jocul la offside este unul pe muchie de cuţit.

Cine fluieră meciul acesta la offside? Sunt răzmeriţele de ultimă oră doar unele de vestiar? Rămâne Traian Băsescu un preşedinte jucător? Adică, un jucător care este şi arbitrul partidei? Se află deja fluierul în buzunarul altcuiva? Dacă da, este acest altcineva arbitru de meserie sau un alt jucător care doreşte să fie şi arbitru?

Aveam de-a face cu o schimbare de paradigmă a miuţei politice româneşti? E pe cale să apară un antrenor care să aşeze altfel aceiaşi jucători în teren şi să schimbe faţa jocului? E pe cale să apară un antrenor care să primenească lotul, să explice jucătoruilor puşi pe liber de ce nu mai are nevoie de ei şi celor abia incluşi în lot ce aşteaptă de la ei?

Are Teodor Baconschi stofă de jucător sau de antrenor? Am aflat, cu mare amuzament, ce vrea, dar nu ştim ce poate. Şi asta nu e amuzant deloc, decât pentru duşmanii de moarte ai PDL-ului. Cum e mai tare la doctrină, decât la drezină, Baconschi mi se pare mai degrabă născut să fie antrenor.

Ilustrație & Copyright 2011: DION

Dar echipa? Mai întâi i s-a cerut să joace o variantă soft de PSDR. Apoi i s-a spus că are şi bun potenţial liberal. Amestecată de făcăleţul creator al lui Traian Băsescu, antrenor-jucător, echipa joacă un meci cu înaintare liberală şi apărare social democrată. Mijlocul e un fel de la mica ciupeală. Etapa viitoare, linia de fund e liberală, atacul social democrat. Mijlocul – staţionar. Adică, tot la mica ciupeală.

Un Baconschi antrenor vine, declarat, cu ideea unui joc creştin-democrat. În atac sau în apărare? Faci din Rio Ferdinand vârf şi din Lionel Messi libero? Joci cu liberalii din echipă partidele din deplasare şi cu social-democraţii partidele de acasă? Invers? Câţi creştin-democraţi autentici aduce un Baconschi în lotul echipei? Epoca zâmbitoarelor convertiri de la un capăt al spectrului politic la celălalt în timpul unui congres s-a cam terminat. Ştim, încă de la Viena, “Congresul dansează”, totuşi…

Cu alte cuvinte, ce ar putea fi antrenorul Baconschi: un Helenio Hererra sau un Johan Cruyff? Ca să joci “catenacio” trebuie să fii Herrera şi să-i ai pe Pichi, Fachetti, Corso şi Mazzola. Ca să joci ce joacă azi F. C. Barcelona a fost nevoie de mintea lui Cruyff şi de aparţia unor Puyol, Xavi, Iniesta şi Messi.

Miuţa românească şi-a depăşit rareori condiţia. Când avangardistul Titi Teaşcă s-a apucat să reinventeze natura romanticului fotbal românesc s-a trezit colecţionând dezastru după dezastru. I-a luat ceva timp să vadă că nu existau încă jucători pentru partida pe care o tot desena el cu entuziasm pe tablă.

Angelo Niculescu a  acceptat fotbalul românesc aşa cum era el. A înţeles că nu-i poate schimba structura genetică şi a hotărât să scoată tot ce se putea scoate din ce avea la îndemână. Aşa a apărut faimoasa lui “temporizare”. Cum a declarat cândva, întâi scria pe tablă numele lui Radu Nunweiller şi abia apoi construia restul echipei.

S-ar putea ca Baconschi să se afle în aceeaşi situaţie. Să aibă nevoie ca mai întâi să scrie pe tablă numele jucătorului în jurul căruia pivotează totul. În momentul de faţă, serviciile jucătorului Băsescu par puţin probabile. Actualul premier nu poate fi mai mult decât un titirez. Ca să facă cineva echipa în jurul său, Boc ar trebui să fie Iniesta. Nu este.

Are Baconschi un Radu Nunweiller? Dacă nu are şi se gândeşte cumva să se dedice poziţiei de jucător-antrenor, trebuie să-i fac o mărturisire. Eu am bătut mingea şi sub ochii lui Titi Teaşcă, şi sub ochii lui Angelo Niculescu, iar cu Radu Nunweiller, coleg de liceu şi echipă şcolară, am alergat mingea în adolescenţă multă vreme. În mod sigur, Teodor Baconschi nu e nici Titi Teaşcă, nici Angelo Niculescu şi cu atât mai puţin Radu Nunweiller.

Când iese, jocul la offside e artă. Dar mai întâi trebuie să fie meserie. Altfel, orice pas înainte, în loc să lase adversarul în offside, te poate lăsa cu chiloţii în vine. Şi de victorii de felul acesta politica românească nu duce lipsă.

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in