Irealitatea ilustrată

Aura  Christi  crede că  are o idee. N-are. E convinsă că ideea  este  europeană. N-are cum să fie. Ce are Aura Christi este un pachet de obsesii, un tupeu cât Himalaia și o nerușinare cât cuprinde. O combinaţie periculoasă care, scăpată de sub control, duce la exerciţii dintre cele mai bizare. Jocul de-a identităţile multiple este unul dintre ele. În tot acest amestec de ”Andrei Potlog”, ”AP”, ”Aurelia Potlog”, ”Vasile Cara”, ”Aura Christi”, ”realitatea” şi altele, Aura Christi pare a nu mai înţelege cine şi cât este. Încerc să o ajut. Nu indicând cine este sau ar putea fi, căci nu ştiu. Tot ce ştiu este cine şi ce nu este, şi asta e suficient.

Îi ofer ceva material pe care să-l sorteze în chip raţional spre a ajunge la un răspuns raţional. Singurul care contează. Altfel, criza de identitate în care s-a scufundat se poate dovedi ireversibilă. Primul pas pe care ar fi necesar să îl facă este să accepte realitatea (cruntă, dureros de cruntă, recunosc) că nu este Nicolae Breban. Odată eliberată de această fantasmagorie, Aura Christi se află pe drumul cel bun.

 

Ilustrație & Copyright 2011 - DION

Luni, 2 mai, îmi scrie ”realitatea”:

“Ce faceti, dlor, ati coborat pana acolo incat batjocoriti numele unui scriitor? Dle Tudoran, stiati ca sunteti un caz clinic? Va adresati aurei scriisotoarei Agatha Christi? Foarte tare! Agatha Christi este o excelenta scriitoare de romane politiste. Aura Christi este un scriitor contemporan cu noi; un foarte bun, de altfel! Si exista; nu cum s-a afirmat diabolic pe acest blog ca nu exista”

Tot luni, 2 mai, “Vasile Cara” posteza pe blogul ziarului Timpul din București un kilometru de poezie semnat “Aura Christi”, poem trimis și mie, sub care pune și următorul comentariu:

“Da. Sunt semnate de Aura Christi, despre care pe blogul imund, infam al dlui Tudoran s-a scris ca nu exista. Diavolesc: sa negi ceva care exista. Nici unul dintre scriitorii care scriu/comenteaza/bat campii pe acel blog imoral, n-a scris un vers de nivelul celor citate mai sus, domnilor. Nici mataluta, Dorin Tudoran, care te-ai paraginit, nici mata, Florin Iaru, care bati campii. Rusine sa va fie, domnilor! Rusine! Cat de jos puteti cobori; in ce ape nemernice puteti sa va balaciti! Iarta-i, Doamne, ca nu stiu ce fac nici ce spun! “

Vineri, 6 mai, “Aura Christi” scrie pe blogul poetului Liviu Ioan Stoiciu:

”Am parcurs o scrisoare adresata… aurei excelentei scriitoare Agatha Christi.”

Răspund dnei Aurelia Potlog, care poate împărtăşi cele ce urmează și sosiilor sale – ”Aura Christi”, ”realitatea” și “Vasile Cara”:

Îi mulţumesc Aurei Christi că imi confirmă existenţa Aurei Christi. Şi îi sunt profund recunoscător Aurei Christi că mă asigură că Aura Christi este ”un scriitor contemporan cu noi” şi cu Aura Christi. Nu mi-aş asuma, totuşi, riscul de a fi de acord cu Aura Christi cum că Aura Christi este chiar ”un scriitor foarte bun, de alfel!”, mai ales, aşa, cu semnul exclamării, care trebuie folosit, în asemenea cazuri, cu parcimonie şi doar pentru scriitori foarte buni, de altfel.

 

Ilustrație & Copyright 2011 - DION

Da, scriitoarea aceea de romane poliţiste este, cu adevărat, excelentă, deşi nu aşa de foarte bună ca Aura Christi. Cu toate acestea, dacă i-aţi fi citit cărţile – de una singură sau împreună cu ”Aura Christi”, ”realitatea” și “Vasile Cara” — aţi fi observat că nici prin cap nu i-a trecut să ”uzurpe” numele  de Christi. S-a mulţumit să semneze Agatha Christie şi i-a ieşit destul de bine. Alegeţi-vă un nume (Agatha Christie, Nicolae Breban și Anna Ahmatova zău sunt  adjudecate), respectaţi-l şi totul se rezolvă. Mă rog, la nivelul celor pe care le oferiți.

“Lacrima Christi” cum vi se pare? E de la poalele Vezuviului, curat, dar trebuie să aveți grijă de el, altfel se face poșircă și ați văzut ce gust prost lasă așa ceva.

Îi voi fi recunoscător pe viață Aurei Christi pentru că ne amintește că nimeni nu scrie poezie așa măiastră ca Aura Christi și mă fac că nu văd virgula aia păcătoasă între subiect și predicat, fiindcă, nu-i așa?, oricum nu e nici o legătură de sânge între subiect (cel de postează) și predicat (cea care scrie lauda de sine).

Ilustrație & Copyright 2011 - DION

Luni, 2 mai, îmi scrie ”realitatea”:

“Improscati-va cu noroi, voi, scriitorii; ca asa va sta bine…”

Vineri, 6 mai, “Aura Christi” scrie pe blogul poetului  Liviu Ioan Stoiciu:

“De pe blogul imund al d-sale, la dl Tudoran ma refer, am aflat, intre altele, ca… Aura Christi nu exista si alte lucruri ignobile, imunde etc. Nu raspund si nu dialoghez decat la un anumit nivel. Nu-mi sunt straine, litotic vorbind, nici notiunea de onoare, nici cea de demnitate.”

Răspund dnei Aurelia Potlog:

Ce faceţi, “colega”? N-aţi spus mai sus că sunteţi scriitoare, ba chiar foarte bună, de altfel? Acum ne lăsaţi de izbelişte, să ne împroşcăm cu noroi între noi, scriitorii? Şi dumneavoastră cine sunteţi în vremea asta? Nu mai sunteţi scriitoare? M-aţi ameţit cu totul. Sunteţi ori ba?

Dacă sunteţi, cine anume sunteţi? Dacă nu sunteţi, ce anume nu sunteţi?

Dacă nu vă este cu bănat, cam care ar fi, totuşi, nivelul de la care acceptaţi să dialogaţi? Nu de alta, dar să ştim câţi kilometri sub nivelul mării trebuie să ne “imersăm” pentru a avea onoarea să purtăm un dialog demn de înălţimea dumneavoastră morală.

Înţeleg că, litotic vorbind, noţiunile de onoare şi demnitate nu vă sunt străine, dar, nelitotic vorbind, cum vă aveţi cu ele?

 

Ilustrație & Copyright 2011 - DION

Luni, 2 mai, îmi scrie “realitatea”:

“Visati o opera majora – n-o aveti. Breban o are; si dvs. stiti asta. Invidia va roade, invidia care scoate tot fondul primitiv si pornirile josnice din dvs. evident ca acest comentariu nu-l veti publica. Sunteti prea josnic.”

Vineri, 6 mai, “Aura Christi” scrie pe blogul poetului Liviu Ioan Stoiciu:

“Harnicia lui nu este de mirare, nici lipsa gratitudinii. Nici aneantizarea vocatiei de scriitor. Nu credeti ca Dumnezeu isi alege pedepsele intr-un chip foarte straniu? Dl Tudoran nu numai binele enorm pe care i l-a facut Breban, pe cand era un pusti literar – la DT ma refer – nu i-l poate ierta autorului Buneivestiri! Dl Tudoran nu-i iarta ceva cu mult mai grav: opera, pe care DT nu o are. ”

Răspund doamnei Aurelia Potlog:

Doamnă, acum serios şi absolut litotic vorbind (1) De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere şi (2) Dumnezeu a dat, Dumnezeu a luat. De asta lipseşte, probabil, opera mea la  rigurosul dumneavoastră apel. Puteţi pune o vorbă bună pe lângă scriitoarea aceea celebră, Aura Christi, să-mi arunce, măcar din când în când, ce-i prisoseşte din magnifica-i operă? Oricum, când îşi pune în cap,  dânsa e chiar și Nicolae Breban.

 

Ilustrație & Copyright 2011 - DION

Închipuiți-vă o Ana Ipătescu luând cu asalt o clădire în care nu se află nimeni în arest, nici măcar un soţ imaginar, darămite vreun guvern provizoriu. Opera pe care o construieşte Aura Christi sub ochii noştri  se numește Irealitatea ilustrată.

Ilustrație & Copyright 2011 - DION

 

Dacă prinţul se lăsa torturat de întrebarea “A fi sau a nu fi?”, flaşneta de pe Bîc are certitudinea că “Totul e să pari!”

O credem sau îi şoptim: “Tacă-ţi fleanca, impostoare la purtător” ?

 

 

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in

Reader Interactions