ION BARBU: Odă la Vodă

Nu pot uita perorațiile celui care-mi explica înfierbântat că ori cum au fost vremurile, ori ce s-a întâmplat, intelectualul “a fost mereu cu Vodă”. Asta pentru simplul motiv că el fusese cu Vodă; se supărase pe Vodă că nu-i dăduse chiar cât se așteptase să-i dea; îi dăduse lui Vodă cu flit; Vodă îl lăsase în boii lui până l-a încercuit bine foamea și acum  făcea șpagatul între flituirea lui Vodă – dimineața, în baie când se bărbierea, și pupatul labei lui Vodă – tot restul zilei. 

Autor  de “ode” și el, Ion Barbu “cântă” pe altă voce. Fără patimă, fără nici un partis pris, fără nici un interes în afara celui de a ne ajuta să râdem, din când în când, ca să nu plângem tot timpul. 

Deschideți cu încredere link-ul de mai jos. Singura virusare la care vă expuneți este înțelegerea diferenței între o lume de râs și una de plâns à la Barbu. 

oda la voda 

***

Iată şi oda ce a inspirat titlul ”cântării” lui Ion Barbu. Ea aparţine lui Şerban Foarţă. În următorul transport ce-mi va sosi de la Timişoara se va afla şi Odă la Vodcă, scrisă pe timpul unui interimat celebru intrat în istorie sub numele de cod ”Vodcăroiu”.

 

   ODĂ LA VODĂ

 „Mândră corabia, meşter cârmaciul!”

 (Zaharia Stancu, citat din memorie)

 

Când mătură gabia

vreun val mai dibaciu,

el scoate prompt sabia

sau pune gârbaciul

pe valul ce,-n rabia

lui, cere haraciu

în vieţi şi, ca scabia,

se ţine de vraciul

destoinic ce, àbia,-i

stopase ravagiul…

 

Mândră… ş. cl.

 

Eu nu pronunţ àbia,

ci-abià, – dar gârbaciul

rimării în -àbia

mă schimbă-n cârpaciu

nedemn de corabia

pe care cârmaciul

o ia din Corabia

şi-o duce, robaciu,

până hăt în Arabia, –

ca turma lui, baciul…

 

Mândră… ş. cl.

 

Thàlatta,-n rabia

ei, a naufragiu

îşi cască larg labia

zimţată,-n oragiul

în care, ca vrabia

cea fără coragiu,

zăcem pe corabia

pe care cârmaciul

o mână cu sabia

în mână, dibaciu…

 

Mândră… ş. cl.

 

                (După Dilema veche, 28 oct.–3 nov. 2005, p. 6)

GLOSAR: Stancu [Zaharia], „desculţ”;  gabie, „platformă cu balustradă aşezată la capătul de sus al catargului unei nave pentru a permite observarea orizontului şi (la corăbiile cu pânze) manevrarea pânzelor”;  gârbaci, „bici mai dihai” (utilizat, pe vremuri, şi de Xerxes); rabie, „turbare”; haraci, „tribut” (licit); scabie, „râie”; vraci, „taumaturg, şaman sau guru carismatic”; Corabia, „ilustru port la Dunăre”; robaci, „harnic, muncitor”; Arabia, nume generic pentru spaţiul musulman; „ca turma lui, baciul”, – aluzie la transhumanţă; Thàlatta, „mare greacă” [a nu se confunda cu lacul Greaca!]; naufragiu, pronunţabil, în ocurenţă, trisilabic: nau-fra-giu; labie [zimţată], – no comment!; oragiu, „furtună”; coragiu, versiune rustică a lui curaj… P.-S.: Atenţie la regimul diferit: 10 verb, 20 substantiv, al unuia şi-aceluiaşi cuvânt (din rândul antepenultim şi penultim), anume mână. (Adăugăm că cele două versuri se referă la [înde]mânare, iar nu la mânărie!)                                    

 

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in