Iarna sporovăielii noastre

Peste trei săptămâni, se încheie primul trimestru al anului. Rezultatele se anunță de pe acum remarcabile. Mă opresc, fie și doar în treacăt, la câteva dintre ele.

Procesul dlui Dan Voiculescu nu a avut loc nici în ziua de 8 martie, Justiția punându-l degeaba pe drumuri pe fostul senator, dânsa neprezentându-se la tribunal explicând că, fiind de sex feminin, nu muncește și de ziua internațională a femeii. În schimb, doamna Mona Pivniceru, căreia USL i-a strigat “Mona, fii bărbată!”, a muncit – de la București la Bruxelles și retur.

Dacă ne resemnasem cu gândul că pentru unii capitala României este Budapesta, acum și bulgarii trebuie să se resemneze cu descoperirea că Bucureștiul e capitala lor. Poate ar fi cazul ca românii și bulgarii să-și dea mâna împotriva inflamației Schengen și să riposteze viguros considerând că Luxemburgul este capitala Andorrei, ba chiar și invers. Cum Bruxelles-ul și-a luat-o prea mult în cap că este capitala Europei, fostul parlamentar european Gigi Becali pare pe cale să declare că Ajax Amsterdam e capitala Belgiei. Oricum, Mesia de la Pipera, care ne informează că poartă pantofi de 4.000 € perechea,  nu s-a așezat la masă cu proprietarul lui Ajax, care poartă pantofi de numai 250 € perechea.

Desen & Copyright 2013 - ION BARBU

Vârfuri PD-L își aruncă azi în obraz vorbe care — rostite ieri din afara partidului, fie de adversari politici, fie de comentatori independenți —  erau catalogate de corul PD-L drept “lături”, “ticăloșii”, “mișelii”, “manipulări”, “minciuni sfruntate” etc. În PD-L, grupuri, grupări și gupuscule promit să aducă partidul înapoi la 30%, în vreme ce acționează ca o rugină care ciuruiește fundul acestei conserve politice probabil deja expirate.

Desen & Copyright 2013 - Alex. DIMITROV

Vă mai amintiți alegerile pentru postul de Primar General al Capitalei din 2008? Acelea în care, în turul doi, s-au înfruntat domnii Vasile Blaga și Sorin Oprescu,  și când, prezentându-și programul, dl Oprescu l-a luat prin surprindere pe dl Blaga vorbind despre artera de circulație suspendată pe care o va construi cam de la Piața Romană până pe la altă piață, trecând, neapărat, cam pe deasupra Teatrului Național.

Dl Oprescu a câștigat, dar nu a construit încă artera suspendată, cu bănci pentru pensionarii stratosferici și copaci exotici pe trotuare. Dl Blaga a pierdut, dar acum e sigur că va (re)câștiga tronul PD-L în fața dnei Udrea. Aceasta din urmă îi arată cotul dlui Blaga, și asta pe latinește, confundând “omnia mea mecum porto” (aici) cu pasta de dinți Vademecum (aici), care albește dinții, orice ai mânca. N-ar fi exclus ca dna Udrea, care pierdut, în chip răsunător, alegerile parlamentare, dar a intrat în Parlament prin redistribuire, să câștige alegerile în sufletele pedeliste, dar să fie redistribuită în afara tronului PD-L, de pedeliști fără suflet și cu morala defectă.

Desen & Copyright 2013 - Alex DIMITROV

Oricum, România pare a fi devenit o imensă curățătorie “Nufărul”, în care se spală orice, se scrobește și apoi e pus în vitrină. Chiar și în portofel. Bani spălați de câteva ori sunt curățați încă o dată și cresc, dintr-o curățire, ca prâslea din poveste – “cât frații lui mai mari în șapte ani”. Exemplu: se ia o bancnotă de 100 de lei, provenită dintr-o găinărie, se curăță, se apretează, se calcă cu sau fără aburi, și la final se obțin zece bancnote de 100 de €, dacă nu chiar un sac de bancnote de 50 de lire sterline.

Când dna Udrea a migrat din PNL în PD-L, va fi fost un act demn de Ana Ipătescu. Astăzi, când unii pleacă PD-L, dna Udrea și alte Chomolungme ale PD-L îi consideră pe migratori niște “gunoaie”, “trădători”, “oportuniști” etc. Traseismul nostru miroase bine, al altora – pute. E, de altfel, și abordarea dlui Crin Antonescu când se află față în față cu traseismul. Probabil că socoteala pe care și-o fac politicienii românii  este cam așa: “Dacă recunoaștem binomul  discriminare negativă – discriminare pozitivă, de ce n-am accepta și un altul, traseism rușinos – traseism glorios?”

Desen & Copyright 2013 - DION

Dna Monica Macovei nu intră în discuție, fiind considerată de oameni ca dl Blaga nu atât o reformistă, cât un pericol care ține, cu tot dinadinsul, să transforme un partid politic într-un ONG. Încercând să înțeleg acuzația, pricep că în mintea unora moralitatea ar fi un accesoriu aparținând în exclusivitate organizațiilor neguvernamentale. Lucru nu doar fals, dar care îmi amintește de un umanist (pe atunci – doar local, de Galați, parcă, astăzi un conservator zonal) care, auzind niște recomandări, a obiectat că dânsul nu face parte dintr-o organizație neguvernamentală, ci dintr-un partid politic.

Pe când erau liderii Opoziției, dnii Antonescu și Ponta vorbeau foarte des de “prioritatea numărul 1”. Azi, când sunt liderii Puterii, dacă-i întrebi în ce consta acea faimoasă “prioritate numărul 1”, există șanse să nu-și amintească. La fel, dnii Antonescu și Ponta se declarau vehement nemulțumiți de Legea nr 303/2004, prin care minstrul Justiției numea Șefii Parchetui General și DNA. Astăzi, acea lege dorită și obținută de minstrul Justiției de atunci, dna Monica Macovei, li se pare dlor Antonescu și Ponta una excelentă, fiindcă îi vine ca o mănușe dnei ministru Mona Pivniceru.

Desen & Copyright 2013 - DION

Maistorașul politic Dan Diaconescu declară: “Dacă o să pierdem alegerile pentru preşedinţie mă gândesc serios să mă retrag din viaţa politică, nu şi din televiziune. O sa emit cu OTV din străinătate, Spania, Italia unde sunt mulţi români. O să-mi cumpăr o insulă a mea, înfig drapelul şi o să ne facem ţara noastră acolo”.

Nu știu ce structuri au creat acest mutant, ca rezervă pentru titularul Corneliu Vadim Tudor, dar mă întreb: dacă n-au mai avut bani să-i dea pentru Olchim, din ce (rezerve de) osânză valutară să scoată bani pentru insula Bibicului? Sau, poate vor să-l (re)împropietărească, trimițându-l pe Insula Șerpilor?

Declarația cea mai surprinzătoare a ultimelor luni cred că a venit din partea dlui Ion Iliescu și a fost legată de condamnarea la moarte a soților Ceaușescu: “Noi ne așteptam la alt verdict, la condamnarea pe viață. Să apuce să afle cum trăiesc oamenii simpli. “

Desen & Copyright 2013 - ION BARBU

Evident, ar fi fost bine ca Nicolae Ceaușescu să fi aflat cum trăiesc omanii simpli, fiindcă de aflat cum o duce un mort important avea tot timpul să afle. Numai că nu înțeleg cine erau acei “noi” care nu se așteptau la sentința cu moartea? Tocmai cei care ne-au explicat, timp de peste două decenii că, deh!, lucrurile nu au decurs după toate tipicurile unui proces într-un stat de drept, fiindcă așa e la revoluție, grabă mare și apoi totul s-a petrecut sub presiunea unui mare pericol: aflând că Nicolae Ceaușescu este în viață, fidelii lui ar fi putut trece țara prin foc de mitralieră și sabie de terorist libian spre a-l elibera și readuce la putere?

În timpul rechizitoriului având-o drept obiect pe Elena Ceaușescu (subiect deja nu mai era…), la procesul de la Târgoviște, soția dictatorului a fost acuzată și pentru “crima” de a fi cerut să se elimine din Dicționarul Enciclopedic data ei de naștere, pentru a nu se confirma întâmplarea că era mai în vârstă decât soțul. Dacă toate soțiile care au ascuns că erau mai în vârstă decât soții ar fi fost executate, protipendada politică a lumii ar fi cunoscut o rată foarte înaltă a văduviei.

Desen & Copyright 2013 - DION

Întorcându-mă de unde am plecat – refuzul Justiției de a da ochii cu dl Dan Voiculescu, chiar și atunci când îi dă întâlnire – mi se pare aproape sigur că ideea construirii USL i-a aparținut dlui Voiculescu.  Prin acest conglomerat politic, Domnia sa și-a rezolvat dilema în care s-a aflat în toamna lui 2004 – ori înapoi și lateral stânga, în alianță cu PSD (sau “partidul stat”, cum îl denunțase la ieșirea din alianță, în primăvara aceluiași an), ori înainte și lateral dreapta, cu PNL.

Desen & Copyright 2013 - DION

În 2004, l-a ajutat dl Traian Băsescu să depășească dilema – la alegeri, dl Voiculescu a mers alături de PSD, apoi a intrat la guvernare alături de PNL. Acum, dl Voiculescu s-a ajutat singur – a dat ușurel în marșarier și s-a (re)alipit la PSD, apoi a băgat în viteza întâia și s-a (re)lipit la PNL. Cu toate turbulențele de parcurs, România pare imperturbabilă, căci se află pe cele mai sigure mâini – cele ale pilotului automat.

În rest – lipiri și lipitori.

 

0

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist