"HORTENSIUS" vs. Vasile Gogea

Prietenul Vasile Gogea îmi trimite trei file din trecutul său scurt-circuitat de Securitate. Este vorba de un material furnizat Securității de o “sursă științifică”. Materialul se referă la câteva cărți confiscate de Securitate de la Vasile Gogea pe când acesta din urmă devenise “obiectiv” al unui dosar de urmărire informativă – DUI.

În material nu este pomenit numele lui Vasile Gogea, dar mâna de ajutor științific oferită  Securității de sursa “HORTENSIUS” a jucat un rol important în tulburarea vieții prietenului meu. 

“Au existat nişte specimene mai curăţele de informatori, folosite ca surse de specialitate, care dădeau, adică, o bază  ştiintifică abuzurilor pe care Securitatea urma să le săvîrşească.”, îmi scrie astăzi Vasile Gogea. După care adaugă: “…aceşti informatori ar putea fi numiţi “DE LUXE” “.

Ce aș mai putea să adaug?

Ah, uitasem: vina “obiectivului”. Citiți nota olografa semnata de Lt. mj. Herța Ghe. :

“Obiectivul este în căutare permanentă a unor lucrări ale autorilor citați, expune ideile acestora în sens apreciativ și de convingere în discuțiile cu caracter filozofic pe care le poartă.”

Al dracu’ tovarășul obiectivu’

Click-uiți paginile documentului și citiți.

 

 

 

0

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist