Guvernul Pandișpan și Codul Venal

171

La numai un an de la intrarea în pâine, guvernul USL poate fi numit deja “vechea guvernare”. A confundat pâinea cu pandișpanul. Rețetele de pregătire pentru cele două produse sunt foarte diferite. Un secret pe care învechiții de azi (USL) îl puteau afla de la expirații de ieri (PD-L.)

Un bun gospodar știe că pâinea este pentru el, iar pandișpanul mai degrabă pentru cei pe care îi are în grijă. Când altora le oferi doar circ, nu și pâine, în vreme ce ție îți oferi, de dimineața până seara, pandișpan, riști să te alegi cu diabet. O boală care îți poate răpi azi un picior, mâine altul ș.a.m.d., până te trezești “rezumatul” celui care ai fost.

“Ochii minții”, nu sondajele de o flexibilitate suspectă, ar putea ajuta USL să vadă că dolofanul 70% a intrat substanțial la apă. Fracul de acum un an a devenit șpilhozen și afară e foarte frig. Dl Traian Băsescu – acest Lao Tze al mărilor politice foarte agitate – ne prevenise că “Iarna nu-i ca vara”. USL dovedește că se poate și mai radical: nici iarna nu-i ca iarna.

Confuzia pare a fi un un soi de modus opernadi al acestei guvernări. În iarna 2011-2012, demonstranții nearvuniți politic din Piața Universității spuneau clar că nu riscă să devină sloiuri de gheață de dragul peșterii USL, ci din lehamite pentru grota PD-L. Un mesaj pe care arvuniții politic ai Pieței l-au tradus din română în română pentru liderii USL prin “Piața vă iubește la maximum!”

*

Dorind să redevină președinte pentru încă 7 minute, dl Mircea Geoană comunică: “Deşi este cel mai bun prieten al somnului, domnul Antonescu să nu se culce pe-o ureche. De ce îi este frică, de aia nu va scăpa.”

Nu  știu câte ore pe noapte doarme dl Antonescu, dar starea de veghe a dlui Geoană este epuizantă: strângând, din patru în patru ani, câte 7 minute de președinție, dl Geoană ar trebui să fie nemuritor ca să încropească de-un mandat complet. Or, dl Geoană poate fi multe, nu și nemuritor.

Când s-a culcat, Dl Antonescu nu s-a culcat doar pe-o ureche, ci pe amândouă. Poziție nesănătoasă politic sau politic-nesănătoasă, totuna. De se va trezi, probabil își va spune că mai bine continua să doarmă. Trebuie să fii altceva decât liberal, ca să crezi că PSD ar susține la alegerile prezidențiale un liberal. Real-politichia PSD rămâne cea declarată cu prilejul lansării la apă a “democrației originale” de prezentul Președinte de Onoare al partidului (care urma să devină partid-stat): ”Noi n-am pregătit plăcinta pentru alții.”

 *

Despre dl Ponta ce se poate spune? Numai de bine.

Ia foarte în serios jocurile electronice în care vrea să-l bată la fund pe dl Băsescu – “Na! Na! Na!, chiaburule!” Dacă ar fi ceva putred în Danemarca, nu în capitala regatului, Nana, ar putea fi găsite probe. Deja dl Ilie Sârbu tace mai abitir ca împăratul Japoniei, fiindcă “Vocea cocorului” a răgușit numărând morții ba împropietăriți, ba dezpropietăriți. E nevoie de un număr imens de gropi, ca să-ți iasă 291 de hectare.

Există o idee împărtășită de mulți experți electorali – alegerile nu se fură în ziua votului, ci cu mult înainte. Tot așa, marile tunuri nu se trag acolo unde se aud salvele. Numai proștii mai încearcă să fure alegeri în ziua scrutinului, și numai diletanții în ale “pieței libere” mai încearcă să facă mega-matrapazlâcuri acolo unde se duce glonț ochiul maniacului inspector Javert, care visează să devină, peste noapte, Fouché.

*

De la miniștri corupți la acuzații de plagiat imposibil de respins, de la gafe monumentale la legi pro corupție ori mersul pe o sârmă care e ruptă de mult, totul a fost experimentat de această guvernare.

Să reduci de la 5 la 3 ani pedeapsa maximă cu închisoarea pentru conflict de interese; să absolvi – a priori – parlamentarii, miniștrii, primarii, consilierii și președinții consiliilor județene de infracțiunea de conflict de interese, este o declarație politică prin care spui că mâna care ia mita din mâna de mai jos și o pune (minus prețul pentru prestarea de asemenea servicii) în mâna de mai sus e un instrument divin. Un fel de “mâna lui Dumnezeu”  care a dat un gol istoric “atribuit” marelui Diego Maradona.

Grație unor asemenea potlogării legislative  comise de “Asociația Național & Patriotică Pro Corupția”, Codul Penal devine Codul Venal.

Nu ai primit 70% din voturi pentru a te da peste cap să nu-i cadă dlui Voiculescu pandișpanul din mână, dacă e cazat pentru 10-15 ani la complexul hotelier “La Pârnaie”; ori pentru a nu se reduce plăcinta baronilor în favoarea bugetului de stat; ori să guvernezi în pauzele dintre cele zece prezențe zilnice în studiori de televiziune; ori să înșurubezi la Curtea Constituțională fostul creier juridic (și nu doar juridic) al rușinii naționale  – PRM.

*

S-a eternizat întrebarea: “Dacă nu ăștia, care alții?” Între timp, s-au epuizat toate “permutările circulare” posibile: toată lumea politică a fost  ba în tamjă cu ceilalți, ba împotriva lor. De multiple ori. Clasa politică românescă trăiește deja din incest.

43

Perspectiva unei guvernări în care democrația e dusă la mitinguri cu funia de usturoi la gât, agricultura produce exclusiv citate din Sfântul Ioan al Crucii iar zootehnia oferă doar tone de vită Kobe nu mi se pare fascinantă. Cocoșul Roșu e o poveste de care s-a săturat mai toată lumea. Albă ca Zăpada nu e decât o vrăjeală lansată de Cei Șapte Pitici aflați în perpetuă mișcare populară, fiindcă nu-și găsesc locul.

*

Filozoful națiunii, dl Traian Tze – Băsescu, revine cu o precizare importantă: nu numai că iarna nu-i ca vara, dar, în iarna aceasta, nici măcar dna Monica Macovei nu mai este Ioana d’Arc din vara referendumului când urla “Nu ieșiți la vot!”. Ni se sugerează că  pielea de Bruxelles i-ar fi dnei Macovei mai aproape decât o ie de Maramureș. Când o spuneau alții, era intoxicare. Noroc că există și cură de dezintoxicare.

N-ar fi chiar o surpriză de proporții ca mâine să aflăm de la președintele Traian Tze – Băsescu că nici dna Elena Udrea nu mai este ce-a fost cândva – o Ana Ipătescu a ultimilor opt ani – și că Guvernul, etern provizoriu, nu trebuie eliberat (nici măcar din funcție), căci o duce bine mersi, grație unei nesfârșite lovituri de stat, drămuită în lovituri de stat mai mici și mai ușor de înghițit, date după următorul program: trei lingurițe pe zi.

Dimineața, la prânz și seara.

dt_signature2-e1270748737227[1]

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist