Ghiolbanismul global

În urmă cu trei zile, prietenul meu Alexandru Petria a publicat textul pe care îmi permit să-l reproduc mai jos:

“Șterg cururile bătrânilor, servesc în restaurante, își rup șalele în construcții, acumulează umilințe ca lacurile barajelor aluviunile. ”La Italia”, ”la Spania”, cum spun, pe unde te aștepți și nu, pentru niște bani pe care nu i-ar obține în țară. Acolo nu-i bagă nimeni în seamă, dacă nu-s disprețuiți pe față. A fost alegerea lor să plece, cum e doar individuală și a celor care au rămas aici. Nu e nimic eroic și altruist, sunt strategii de supraviețuire.

În România te macină lipsa banilor, în exil condiția de străin ce acceptă și cele mai nasoale munci, pe care le refuză localnicii.

În luna concediilor, august, mulți dintre cei plecați, revenind în țară, ai zice că vor să-și răzbune cele îndurate în zile și luni. Îi recunoști fără greș. Aruncă cu bani în dreapta și stânga, se laudă deșănțat, ascunzând cu ce se ocupă de fapt. Rulează tricourile deasupra burților, conduc ca nebunii mașini tari, de multe ori închiriate, cu geamurile lăsate și manelele duduind.

Vor să iasă în evidență, cât mai în evidență, să arate cine sunt ei, desigur după cât îi duce capul. Nu se gândesc sau nu le pasă că așa se simt deranjați cei care au refuzat să-și caute fericirea în alte țări. Și care nu sunt deloc obligați să le accepte tăcuți fanfaronada.

E o avalanșă de ghiolbanism trist, în esență. Mi-e lehamite de lipsa lor de jenă. ”

Hai să întoarcem mănușa pe dos. Pentru a ne amuza, căci de stoparea globalizării ghiolbanismului nu mai poate fi vorba. Deci:

Desen & © - ION BARBU
Desen & © – ION BARBU

Șterg cururile politicienilor care le dau picioare-n cur, servesc dintr-o irepresibilă vocație a servilismului, își rup șalele culegând de pe jos cojile de semințe scuipate de “băieții de băieți”, le ronțăie ca și cum savurează caviar Beluga, acumulează umilințe ca lacurile aluviunile. ”În Centru Vechi”, ”La Mall”, cum spun, pe unde te aștepți și nu, pentru niște firfirici pe care nu i-ar obține în străinătate. În țara lor, nu-i bagă nimeni în seamă, dacă nu-s disprețuiți pe față. A fost alegerea lor să rămână, cum e doar individuală și a celor care au plecat de aici. Nu e nimic eroic, altruist sau patriotic, sunt strategii de supraviețuire.

În exil te macină dorul de ghiolbanism, în România condiția de străin la tine în țară; străin aborigen, care acceptă cele mai nasoale munci, pe care le refuză ”străinii de străini”.

În luna concediilor, august, mulți dintre cei rămași, călătorind în străinătate, ai zice că vor să-și răzbune cele îndurate în zile și luni. Îi recunoști fără greș. Aruncă, în stânga și în dreapta, cu înjurături și flegme de toate felurile, se dau rotunzi în mod patologic, ascunzând cu ce se ocupă de fapt în România profundă. Rulează lanțuri de aur deasupra burților, poartă Rolexuri false și la glezne, conduc nebunește mașini mișto, de multe ori închiriate, cu geamurile lăsate și manelele duduind din Florin Salam.

E o avalanșă de ghiolbanism trist, în esență. Mi-e lehamite de lipsa lor de jenă.”

Desen și © - DION
Desen și © – DION

Sandule, dragă, ghiolbanismul  (atât cel românesc, cât și cel de alte naționalități)  nu este o arteră de circulație cu sens unic. A devenit un sens giratoriu. În mijlocul cercului, ba stai tu, ba stau eu. Amândoi dându-ne înțelepți și conjungându-ne vehement lehamitea.

Eu, unul, m-am plictisit. Tu?

dt_signature2-e1270748737227[1]

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in