Ficțiune și adevăr

Un fost colonel KGB devine consultant al unei bănci occidentale. În realitate, instituția – care îl plătește foarte generos – este o caracatiță multinațională implicată în mai tot: de la trafic de armament la afaceri cu Mafia, de la grupuri teroriste la lovituri de stat, de la joc dublu la asasinat etc.

“Prins” de doi agenți care încearcă să scoată la lumină afacerile băncii, fostul KGB-ist îi explică unuia dintre justițiari de ce nu va reuși, chiar dacă el, fostul colonel, dorind să-și plătească ticăloșiile vieții, va încerca să-l ajute pe  agentul idealist.

Pe scurt – interesele sunt enorme, corupția prea mare, toată lumea e implicată.

Agentul nu vrea să asculte nimic din ce-i spune fostul KGB-ist și o ține langa cu adevărul, faptele, realitatea, vinovăția, legea și pedeapsa. Excedat de naivitatea agentului, fostul KGB-ist îi atrage atenția acestuia, cu mare blândețe, că nu vede diferența esențială dintre adevăr și ficțiune.

După care i-o explică: “There’s a difference between truth and fiction.  Fiction has to make sense.”

Nu vreau să traduc spusele fostului colonel KGB, de mila adevărului.

Copyright 2012 – ION BARBU

În final, spre a-și spăla păcatele,  fostul KGB-ist se sacrifică și îl duce pe agent în bârlogul lupului. Dar, așa cum îl prevenise pe agent, acesta din urmă și colegii săi nu reușesc. În ciuda câtorva pierderi – “de personal la vârf” și a unor sume enorme pentru restul lumii dar neînsemnate pentru bugetul băncii – nimic nu se schimbă. Banca merge înainte.

Nu vă speriați, vorbesc de un film.

Spre deosebire de ficțiune, realitatea nu este obligată să “make sense”.

P.S. Deși cititul articolului de aici a fost un alt exercițiu într-ale răbdării, îi mulțumesc lui Vasile Gogea că ni l-a semnalat pe blogul său înainte să apuc să postez textul de azi. Se pare că nimeni, dintre cei care chiar o pot face, nu vrea să curme cursa acuzațiilor aiuritoare, lipsite de dovezi. A (re)început un măcel care poate istovi și cea mai mică speranță că normalitatea mai are vreo șansă în discursul public românesc.

 

0

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in