FERLINGHETTI – PANNONIUS

La sfârșitul lunii septembrie, inceputul lunii octombrie, PEN Clubul Maghiar, condus din 2011 de Géza Szöcs, a organizat la Budapesta o conferință intitulată “Literatură, Limbă și Națiune” la care au participat scriitori din optsprezece țări. Au fost zile de dialog intens și deschis în care preocuparea principală a constituit-o sugerarea unor soluții realiste de a întinde punți de comunicare și înțelegere peste obstacole vechi și noi, care, altfel, pot deveni prăspăstii insurmontabile.

În luna februarie a acestui an, PEN Clubul Maghiar a creat un premiu internațional de poezie, gest menit să se adauge eforturilor de contracarare a dezinteresului crescând față de poezie manifestat mai peste tot în lume. Premiul poartă numele celui dintâi poet recunoscut al Ungariei, episcopul Janus Pannonius, și are o valoare de cincizeci de mii de euro. Se va acorda anual, la catedrala din Pécs, în jurul zilei de 29 august, ziua de naștere  a lui Janus Pannonius.

Alături de Enikö Bollobás, istoric literar (Ungaria), Tomaso Kemény, poet (Italia), Géza Szöcs, scriitor (Ungaria) și Edwin Thumboo, poet (Singapore) am fost unul dintre cei cinci membri ai juriului care a acordat premiul Janus Pannonius, prima ediție.

Timp de câteva luni, juriul a citit recomandările primite, a purtat lungi discuții referitoare la opera și personalitatea candidaților și a consultat surse bibliografice dintre cele mai diverse și prestigioase. Deliberarea a avut loc la Budapesta unde juriul a hotărât, cu unanimitate de voturi, ca premiul să-i fie atribuit americanului Lawrence Ferlinghetti. Ceilalți finaliști au fost, în ordine alfabetică, ADONIS – Ali Ahmad Sa’id (Siria), Simin Behbahani (Iran), Sir Geoffrey Hill (Mare Britanie), Evgheni Evtușenko (Rusia), Tomaž Šalamun (Slovenia) și Tomas Venclova (Lituania).

 

În vârstă de 93 de ani, Ferlinghetti este una dintre legendele vii ale culturii americane, un mare artist care și-a luat în serios rolul de activist social, implicându-se în mai tot ce a reprezentat moment de răscruce în viața Americii ultimilor șapte decenii. Împreună cu Peter D. Martin a înființat revista City Lights apoi City Lights Bookstore care astăzi reprezintă loc de pelerinaj pentru toți iubitorii de cultură ce trec prin San Francisco.

Deși, așa cum exact notează un comentator, “prin stil și tematica operei sale” Ferlinghtetti nu poate fi asimilat nucleului de început al cercului NY Beat, el a jucat un rol crucial în evoluția membrilor acestei mișcări. De la apărarea lui Allen Ginsberg, acuzat de obscenitate pentru “Howl”, și mesajul trimis celui acuzat (“Te salut la începutul unei mari cariere literare!”) la publicarea operelor unor Jack Kerouac, Gregory Corso, Williams S. Burroughs, Diane diPrima, Michael McClure, Philip Lamantia, Bob Kaufman, Gary Snyder și alții; de la inițierea recitalurilor publice de poezie la expozițiile volante de pictură, Ferlinghetti a devenit o piesă de referință a culturii pop. Iată doar câteva informații:

 

–        În albumul “El Topo Grand Hotel”, trupa italiană “Timoria” îi dedică piesa  “Ferlinghetti Blues” și pe același disc poetul recită unul dintre poemele sale;

Aici

–        Ferlinghetti dă dreptul trupei canadiene punk “Propagandhi” să folosească tabloul său “The Unfinished Flag of the United States” pentru ilustrarea copertei discului din 2011, “Today’s Empires, Tommorow’s Ashes”;

Aici

–        Ferlinghetti recită poemul “Loud Prayer” la ultimul concert al trupei “The Band”. Concertul s-a intitulat “The  Last Waltz” și a fost filmat de Martin Scorsese;

Aici

Aici

 

–        Julio Cortazar, Bob Dylan, Roger McGuinn, Cyndi Lauper  și foarte mulți alții folosesc citate și trimiteri la opera lui Ferlinghetti iar, în 2007, când filmează “To Paint the Portrait of a Bird” (adaptare după Jacques Prevert), Seamus McNally folosește traducerea lui Ferlinghetti.

Există sute de etichete care i-au fost lipite acestui uriaș al culturii americane. El însuși și-a făcut numeroase autoportrete. Unul care îmi pare foarte sugestiv apare într-un interviu:  “Fac parte din tradiția anarhistă. Prin anarhist nu înțeleg unu’ cu o bombă artizanală în buzunar. Mă refer la anarhism filozofic, în tradiția britanicului Herbert Read.“

Lawrence Ferlinghetti

 

L-am întâlnit prima oară pe Lawrence Ferlinghetti la sfârșitul anilor ’80. Zburasem la San Francisco spre a transmite “în direct – sfârșitul lumii” pentru un post de radio american. Se anunța un cutremur devastator care urma să șteargă de pe hartă California. Menționându-i scopul prezenței mele în San Francisco, Ferlinghetti a zâmbit și mi-a aruncat o privire greu de uitat. Sfârșitul lumii a uitat să vină în acele zile, așa că am bătut orașul de dimineață până seara, am fost la Sausolito, unde locuise pentru o vreme și Janis Joplin, la Oakland, în căutarea Gertrudei Stein,  am făcut bună parte din “arheologia spirituală” după care tânjisem multă vreme.

L-am ascultat pe Fewrlinghetti, când prietenul său Allen Ginsberg era pe patul de moarte.

Aici.

Îl voi revedea pe Lawrence Ferlinghetti luna viitoare, când mă voi afla la San Francisco împreună cu alți doi membri ai juriului spre a-i înmâna premiul Janus Pannonius.  Până atunci, ”New Directions Press” urmeză să lanseze, pe 24 octombrie, cel mai recent volum de poezii semnat de Ferlinghetti – Time of Useful Consciousness”. Titlul volumului împrumută un termen din aeronautică. El definește intervalul dintre momentul în care un pilot începe să piardă oxigenul și momentul în care mai poate încă lua o decizie conștientă pentru redresarea zborului.

Altfel spus, încă o carte-manifest a unei conștiințe devenite parte a conștiinței publice încă din 1958 cu celebra “A Coney Island of the Mind”. Despre poezia din volumul care urmează să apară în această lună, revista “The New York Times Book Review” afirmă că este scrisă “într-o manieră pe care cei care consideră poezia drept o provincie a celor puțini și educați nu și-ar fi putut-o imagina vreodată”.

Exact ăsta-i șpilul: că ești ori nu de acord cu ideile sale politice, cu  Ferlinghetti, artistul, totul poate fi imaginat!

 

0

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in