Exerciții de dicție electorală

Photo-blog-7-150x150[1]Deși organizație privată, Grupul pentru Dialog Social ține să aibă mereu partid la stat. Ba la statul de drept, de rit Băsescu-Udrea; ba la statul în față, pentru a lua fața altora; ba la statul pe gânduri, fiindcă ADN-ul GDS-ului este de la Hamangia.

Dar GDS este și o asociație de utilitate publică, așa că are “dreptul la resurse provenite din bugetul de stat şi din bugetele locale”. Și cum să ai acces la bugetul de stat, dacă nu ai partid privat la stat? Cum să ai acces la bugetele locale, dacă nu prestezi?

Printre prestările publice foarte private ale GDS a apărut și aceea de verificare a compatibilității candidaților la tot felul de funcții. Prin alte părți i se spune ”vetting”. După cum vorbește dna Andreea Pora, la București procesul se poate numi și ”Veta”.

De la distanță, premierul Dacian Cioloș arată ca un om foarte serios și pus pe treabă. Oameni în a căror părere am încredere îmi spun că și de aproape dl Cioloș inspiră siguranță, tenacitate și bună-credință. Declarațiile sale sunt, deseori, o probă de mare bun-simț.

Înțeleg politica de PR a Grupului pentru Dialog Social (”king maker”), dar nu prea înțeleg de ce a avut nevoie dl Cioloș să se lase citit și procitit de radiologii de la GDS. Un aparat setat să compare orice subiect cu inegalabilul Traian Băsescu este iremediabil dereglat.

Desen și © - DION
Desen și © – DION

România postdecembristă ne-a oferit nenumărate spectacole à la Cirque du Soleil: oameni de stat cunoscuți pentru ateismul lor, foști înalți activiști PCR primesc binecuvântarea Patriarhului Daniel, jură cu mâna pe Biblie și își fac semnul crucii.

De la o vreme, oameni altfel serioși iau pietre în gură, asemeni lui Demostene, se roagă lui Dumnezeu să le ierte păcatele, intră cu sfială în sediul GDS, sărută mâna Patriarhului laic al României și încep să recite: “Eu pup poala popii, popa pupă poala mea.”

E drept, unele dintre aceste ceremonii s-au soldat cu miracole în toată regula. Cel mai grăitor pentru forța GDS-ului făcători de regi rămâne firește cel în care un candidat a intrat pe ușă lup de mare și a ieșit pe poartă Henric al V-lea al României.

Dacă sondajele sunt cât de cât de crezut, mi-e teamă că pelerinajul trimisului PNL la Mecca societății civile românești va primi din partea electoratului un răspuns pe măsura influenței pe care o are azi GDS asupra societății românești: “Napi îți dau prin gard.”

La Antena 3 ar fi trebuit să meargă dna Alina Gorghiu, fiindcă a cam venit timpul să dovedească ce poate. Ce nu poate se cam știe.

dt_signature2-e1270748737227[1]

0

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in