Excepționalismul românesc – azi, cea mai morală dintre loviluții

10.16

Regimul predecembrist ”de tristă amintire” și ”statul ticăloșit” postdecembrist sunt legate prin multe articulații văzute și nevăzute. Atâtea moașe revoluționare și reformiste s-au tot învârtit în jurul pruncului născut în decembrie 1989, încât acesta a rămas cu buricul netăiat. Cordonul ombilical a continuat să se răsucească în jurul gâtului noului născut. Pruncul însă n-a fost asfixiat. Coabitează. Pute, dar respiră.

Albirea, pe bandă rulantă, a multor informatori, surse, persoane de sprijin, agenți de influență etc. care au sprijinit munca Securității constituie apoteoza loviluției morale. Structurile (parcă le-a pomenit cândva și președintele Emil Constantinescu) se dovedesc un uriaș boa constrictor – înghit  orice rezultat al demersului teoretic cunoscut sub numele de Condamnarea Comunismului/Condamnarea Crimelor Comunismului și scuipă coji de semințe. Mulți culeg cojile și le mănâncă cu poftă.

În burta târâtoarei, negrul devine alb, albul e vinovat că a văzut ce a făcut negrul, turnătorul devine erou, turnatul – agresor ce trebuie, în sfârșit, pedepsit. Adevărul este strivit, amestecat într-o pastă otrăvită, care mai apoi este pusă în conservele cu hotărâri judecătorești. Să și dorească să judece corect, curțile judecătorești nu pot s-o facă, fiindcă un judecător lucrează cu textul legii. Așa cum arată legea astăzi este o fărădelege a legiuitorilor, dar e lege.

Problema Parlamentului României nu este că are două camere. Problema este că se dovedește periculos de monolitic-unicameral în chestiuni vizând stare sănătății morale a națiunii. Un Parlament este oglinda partidelor politice, or acestea încă mustesc de foști membri ai structurilor speciale, de fii, fiice, rude de alt grad, foști turnători, agenți de influenți, persoane de încredere și prieteni de vânătoare politică. Este și motivul pentru care legea privind colaborarea cu Securitatea este o cacealma.

Dacă ți se găsește un Angajament semnat cu Securitatea, dar nu ți se găsește și opera “în serviciul intereselor statului”, unii consideră că ai semnat, dar apoi n-ai colaborat. Alții – că ai și colaborat, dar prietenii din interior au șters la timp urmele. Dar pentru judecător ești curat ca lacrima.

Dacă se găsesc urmele colaborării, dar nu se găsește un Angajament semnat, unii consideră că ai fost, totuși, colaborator. Alții – că că nu ai fost. Dar pentru judecător ești alb ca brebenelul.

Singurii puși definitiv la zid – și de judecători, și de noi ceilalți – sunt mulți dintre cei foarte puțini care au avut tăria să-și recunoască slăbiciunea de a colabora; dintre ei cei mai huliți fiind cei care s-au autoexclus din viața publică pentru foarte mulți ani, deși viața publică ar cam avea nevoie de mintea unora dintre ei.

Întrebat ce are de spus despre colaborarea sa cu Securitatea, cineva spunea că n-are nimic de spus, fiindcă este o chestiune  strict între el și Dumnezeu. Mă rog, la un turnător credincios merge, dar cum rămâne cu turnătorii atei?

08.02

Dacă se găsesc transcrieri ale colaborării (doar telefonice?) cu generalul Nicolae Pleșiță, numărul 2 în Securitate, dar nu se găsesc Angajamentul scris și înregistrările audio care au fost transcrise, ești om de cinste și bun de cinste. În lipsa casetelor, singura cale ca să fii declarat colaborator este aceea ca și tu, nu doar Pleșiță, să fi înregistrat convorbirile, să le fi transcris și acum să le pui la dispoziția Curții cu o notă olografă: “Eu sunt bibicu, Onorată Curte…” Și lumea mai crede că artiștii au imaginație! Au, dar nu se compară cu imaginația legiuitorilor.

Chiar dacă ”unele aspecte” scapă sitei atente a noilor structuri care operează și la nivelul legislativului, judecătorul rămâne tot cu mâinile legate în fața legii date de nelegiuiți: legea face aproape imposibil ca pe Diploma de Colaborator al Securității eliberată de CNSAS să apară și semnătura Curții, căci, pentru a-ți fi recunoscute meritele de colaborator nu e de ajuns să fi încălcat “drepturile omului”, ci trebuie, neapărat, să fi încălcat, și nu oricum, unul dintre drepturi, respectiv “dreptul la liberă exprimare”.

Altfel spus, o condiție particulară (încălcarea dreptului la exprimarea liberă a opiniilor critice față de regim) împiedică aplicarea condițiilor generale – încălcarea tuturor celorlalte drepturi ale omului.

Din punct de vedere logic – o absurditate. Din punct de vedere al nelegiuirii legiuitorilor – beton armat! Juriștii CNSAS au încercat să determine schimbarea definiției de colaborator încă din stadiul de proiect al ordonanței de urgență, apoi al legii prin care a fost aprobată în Parlament – cu doar 4 abțineri! -, dar nu au reușit. N-au avut nicio șansă. Mesajul politic transmis de legiuitorii nelegiuți în 2008, când Ticu Dumitrecu era la CNSAS, a fost “Ziceți mersi că o aveți și așa!” Mesajul este valabil și azi.

Ce mersi? Sărut mâna, boieri mari!

07.18

Date fiind condițiile menționate mai sus, salut deciziile prin care judecători ai noii Românii respectă legea, conservând astfel mirosul suav de căcat al “regimului de tristă amintire” și pregătind, alături de legiuitorii nelegiuiți ai zilei de azi, necroza morală a zilei de mâine.

Repet, însă, legea-i lege și trebuie să ne supunem ei. De aceea, iată aici doar câteva exemple din cele foarte multe care dovedesc că recentele decizii de necolaborare cu Securitatea date de Curte sunt absolut justificate și că tot ce mai trebuie făcut este ca legiuitorii să desființeze, și de jure, CNSAS, fiindca, de facto, l-au ucis de mult:

“Notă T.O, transcriere a convorbirii titularului cu generalul Pleşiţă, din 18.02.1977, redactată şi semnată de lt.col. G.S. din cadrul Direcţiei 1.

Baltag, ora 14.09 CHEMAT:

Necolaboratorul: Vă salut tov. general, a fost la mine (…), azi la prânz şi am avut o discuţie (…)

Tov. Pleşiţă: Spuneai că te duci ieri.

Necolaboratorul: Nu, mi s-a umflat piciorul (…)

Tov. Pleșiță: Deci a venit el la matale(…)

Necolaboratorul: A venit, eu i-am dat ieri un telefon şi el mi-a spus că nu pot să merg la el că se găsea un miliţian la poartă.

 Tov. Pleșiță: Aiurea!… Nişte insinuări, domnule…

 (…)

 Tov. Pleșiță: Dar despre tâmpenia asta la care spuneai că te-au invitat şi pe dumneata să semnezi…

 Necolaboratorul: Da, mi-a povestit de câteva cazuri, a spus că au primit nişte oameni paşaport rapid şi că pleacă şi..

 Tov. Pleșiță: Şi că a realizat ceva!…Pentru ăia!…

 Necolaboratorul: Daa…mă rog! Aspectul ăsta m-a interesat mai puţin.

 Tov. Pleșiță: Deci, discuţia aţi axat-o pe treaba asta…

 Necolaboratorul: Da, pe problema lui şi pe rezolvarea problemei lui.

 Tov. Pleșiță: Dar ai încercat să-l temperezi.

 Necolaboratorul: Păi acum eu cred că dacă am avut discuţia asta şi dacă o să mergem săptămâna viitoare la tovarăşul secretar, eu cred că…

 (…)

 Tov. Pleșiță: Da, să vedem, că poate că (…) îl trage şi pe (…).

 Necolaboratorul: Da. Nu ştiu, nu v-am spus că tovarăşul secretar mi-a spus că şi cu problema (…) s-ar putea găsi o rezolvare.

 Tov. Pleșiță: Ei, probabil că s-a gândit la ceva. Mie nu mi-a spus. Probabil că au ei nişte proiecte, pe la “propagandă”, pe acolo. E o treabă bună, ai făcut o treabă bună!.

 Necolaboratorul: Ei, servim cultura şi ţara!

 (…)

Necolaboratorul: Pentru asta eu vă mulţumesc în special, tovarăşe general.

Tov. Pleșiță: N-aveţi de ce. Vă răspund şi eu ca dumneavoastră: servim ţara (amuzament). Caută-l neapărat pe tovarăşul Burtică, pentru că aţi făcut o treabă bună.

Necolaboratorul: Să sperăm că iese cu bine.

Tov. Pleșiță: Domnule, într-adevăr, e o chestie de surpriză dacă s-a angajat şi la un reportaj.

Necolaboratorul: Da, asta a fost şi surpriza mea.

Tov. Pleșiță: E perfect! E justificată surpriza. Eh, e un om nestatornic, îl bate vântul.”

 (…)

“Notă T.O, transcriere a convorbirii titularului cu generalul Pleşiţă din 22 februarie 1977

Necolaboratorul: Alo, vă salut tovarăşul general!

Pleșiță: Tot respectul. Ce vă face piciorul?

Necolaboratorul: Uitaţi, acum m-am întors de la partid. A durat mai bine de o oră jumătate întrevederea.

Pleșiță: Aha, e bine.

(…)

Pleșiță: Dacă ar fi fost vorba de arestaţi, în primul rând trebuia el arestat, că-i instigator.

Necolaboratorul: Da, da i s-a şi spus, că s-a plâns de anumite presiuni, i-a spus: “Nu, nu. Dacă era vorba să fii arestat, ai fi fost arestat”. I s-a spus că este spiritul conducerii de partid şi a tovarăşului Nicolae Ceauşescu să nu se ia măsuri administrative, că ideea de conducere, ştiţi?

 (…)

Necolaboratorul: Aţi auzit, ieri? N-aţi auzit. Eugen Ionescu, la “Europa Liberă”, a avut un interviu cu Monica Lovinescu, de 10 minute, să-l cereţi că este…

Pleșiță: Interesant…

Necolaboratorul: Interesant. În ce sens? Chiar şi (…) a spus că bătrânul s-a scrântit.

Pleșiță: S-a zăpăcit.

Necolaboratorul: Da. Şi-a permis să ia un ton, faţă de tovarăşul Ceauşescu, inadmisibil pentru… să discuţi aşa cu un şef de stat!

Pleșiță: Da, e un tâmpit! Da, am să-l cer, mulţumesc.

Necolaboratorul: Da, şi chiar vă spun, acum, confidenţial, chiar(…), pe stradă, mergând la partid, mi-a spus: “dom-le, este inadmisibil cum a vorbit Ionescu”. Inadmisibil.

Pleșiță: Ei, ar trebui influenţat să ia atitudine.

Necolaboratorul: Ei, n-o să ia. N-o să ia, bineînţeles. Mai ales că pe el l-a făcut mare scriitor, ceea ce, iarăşi, e fals. (…) nu-i un mare scriitor, dar, mă rog, aşa se umflă lucrurile, ştiţi. Ei cer obiectivitate şi uită-te!

(…)

Necolaboratorul: Să vă spun ceva: acum venind acasă, mama aştepta şi zice:”Bine, bine cu(…), dar cu cartea ta cum rămâne?” şi zic: “uite, mi-a spus tovarăşul Burtică că s-a rezolvat cu cartea, că a dat dispoziţie să meargă la tipar” şi mama mi-a spus acum în bucătărie “să-i mulţumeşti şi tovarăşului Pleşiţă pentru asta”.

Pleșiță: Da, spune-i sărutări de mâini lui mama. “

 (…)

Necolaboratorul pentru Adevărul: “Nu am colaborat cu Securitatea, iar cu Nicolae Pleşiţă am avut o relaţie mai degrabă rece.”

Dacă aceea a fost “o relație mai degrabă rece”, cum va fi arătat “o relație mai degrabă caldă” cu generalul Nicolae Pleșiță?

03.29

Ce fac legiuitorii de azi pentru România de mâine nu mă miră, dar sunt consternat de ce fac azi oameni de mare ispravă ieri.

Citim că, într-una dintre hotărârile de necolaborare cu Securitatea luate de Curte, un model de gândire pe care s-au sprijinit judecătorii a fost un studiu semnat de dl Gabriel Andreescu. Nu știu dacă voi putea înțelege vreodată ce s-a întâmplat cu un om care a înfruntat în chip exemplar regimul Ceaușescu și ne-a oferite analize interesante ale acelui sistem criminal.

De la o vreme, dl Andreescu este angajat într-o campanie care s-ar putea numi Nufărul – curățătorie de și pentru colaboratori. Ce este de înțeles în cazul unui avocat care trăiește din ce practică, fost procuror și mare sculă pe basculă la Scînteia este un hobby cu totul neaștepat în cazul dlui Andreescu.

Mi-e teamă că singura explicație pe care o pot găsi acestei tragedii este aceea că soția de azi a dlui Andreescu – dna Daniela (Ghițescu) Andreescu – este fostă colaboratoare a Securității, organ de represiune pentru care fosta asistentă a cunoscutului ambasador al Olandei la București, Coen Stork, a prestat servicii cu un zel stahanovist (aici).

Întrebată astăzi de jurnaliști dacă se simte vinovată, dna Andreescu are candoarea de a declara: “Vinovată nu, responsabilă da! Pentru că nu știam că fac ceva rău; eram convinsă că fac bine, ceea ce fac. Și-n plus, îmi plăcea munca la ambasadă.”

În discuție nu era munca plăcută la ambasadă, ci munca murdară la/pentru Securitate.

Îl cunosc prea bine și l-am prețuit prea mult pe dl Gabriel Andreescu, pentru ca să iau drept candoare și convingerea sa că “face bine, ceea ce face azi”, mai ales că știe ce face. Dacă își închipuie că ceea ce face nu este doar bine, ba chiar știință, i-aș recomanda să se țină, măcar pentru o vreme, departe de cercetarea “științifică”, fiindcă dl Andreescu se află, de o tristă bucată de vreme, într-un grav conflict de interese. Și cu candoarea, și cu cercetarea. Și cu altele.

Pentru a păstra intactă amintirea unui Gabriel Andreescu pe care l-am iubit și admirat, mă dezic astăzi de un Gabriel Andreescu căruia nu-i pasă că, de fapt, nu participă la albirea unor informatori, surse, persoane de încredere ale Securității, agenți de influență etc, ci la reabilitarea unui regim despre care singur constatase cândva că era monstruos. Poate că a doua ediție a volumului dlui Andreescu L-am urît pe Ceaușescu ar trebui să poarte un titlu adus la zi – L-am iubit pe Ceaușescu, dar nu-mi dădeam seama.

02.23

Există niște cuvinte pe care le-am scris prin anii 90’ și de atunci aștept momentul în care să recunosc că m-am înșelat. Din nefericire, nu văd apropiindu-se ziua în care să mă dezic de ele:

“Mă tem că, în decembrie 1989, românii au ieșit din casă revoltați, au ajuns în stradă revoluționari și au intrat în istorie fraieri.”

Nimeni nu i-a fraierit pe români mai mult decât puținii oameni în care și-au pus speranțele unei zile mai bune, mai drepte și mult mai curate. Că își dau seama ori nu “că fac ceva rău” este, vorba  colaboratorului “Dan”, o chestiune strict între ei și Dumnezeu.

Așa să-i ajute cel cu care au linie directă!

dt_signature2-e1270748737227[1]

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in