Eu, dușmanul lui Daniel Barbu. “Ochi nevinovați, domnule!”

137

Primesc:

  • Sunt dușmanul dlui Daniel Barbu; am visat să-i iau locul; din cauza mea a fost propus dl Gigel Știrbu; dl Daniel Barbu n-a vrut să spună ce a spus etc.

Răspund:

  • Știu că e pierdere de timp să răspunzi unor acuzații aberante, dar se apropie Crăciunul și Moș Crăciun trebuie să se dovedească mai generos decât Moș Gerilă; în special cu cei săraci cu duhul.
  • Nu sunt un om influent. Nu pot să determin numirea, demiterea/demisia, promovarea sau retrogadarea unor înalți demnitari de stat. Cred că semnalul care l-a determinat pe dl Daniel Barbu să-și prezinte demisia a fost declarația dlui Crin Antonescu. Ea a constituit, fără echivoc, retragerea sprijinului politic.
  • Nu visez să iau locul nimănui. Am locul meu.
  • Nu sunt dușmanul dlui Barbu. Sunt admiratorul intelectualui Daniel Barbu. Și asta de pe vremea când mulți nu auziseră de dl Barbu, și nu puțini dintre cei care auziseră se făceau că nu aud numele respectiv. În primul număr al revistei Meridian (Volumul I, Numărul 1, Mai – Iunie 1991), i-am oferit dlui Virgil Ierunca două pagini de revistă în care a făcut un portret al intelectualului Daniel Barbu, în rubrica Societate/Caractere. Acel text poate fi citit mai jos.
  • Am continuat să-l urmăresc cu mare plăcere pe dl Daniel Barbu și să mă bucur de cele pe care le-a realizat. Tocmai pentru că îl prețuiesc pe intelectualul Daniel Barbu, am considerat că trebuie sancționate gafele ministrului Daniel Barbu. Comise de altcineva, m-ar fi lăsat, probabil, ceva mai rece. Reacțiile mele sunt mai “fierbinți”, când dezamăgirile vin de la oameni pe care îi prețuiesc, decât când am de-a face cu prostii nesurprinzătoare comise de imbecili.
  • Nici eu nu cred că intelectualul Daniel Barbu a vrut să spună ce și, mai ales, cum a spus ministrul Daniel Barbu. Dar asta este irelevant. Gafa e gafă. Îmi amintesc momentul în care dl Gabriel Liiceanu a încercat să stăvilească zelul comentatorilor care îl criticau pe președintele Traian Băsescu pentru spusele despre filozofi, tinichigii și mecanici. Nu prea a reușit, fiindcă nu conta ce dorise să spună dl Traian Băsescu – președintele scosese “păpădia pe gură.” Păpădia a fost transformată, la Bruxelles, într-un stejar de europarlamentara Elena Băsescu, tânără  sufocată de atâtea “succesuri” intelectuale și oropsită de inflația de diplome universitare de care profită alții.
  • Nu am de spus nimic în legătură cu propunerea făcută de PNL pentru ministerul Culturii – dl Gigel Știrbu. Din punctul meu de vedere, singura persoană potrivită pentru acest portofoliu important este un om cu un portofel cât un rinocer. Din păcate pentru PNL, acest candidat ideal se află în PSD. Puteți face cunoștință cu el, la finalul acestei postări – “Ochi nevinovați, domnule!”

 

01 IERUNCA BARBU02 IERUNCA BARBU_0003

 CATINDATUL IDEAL PENTRU MINISTERUL CULTURII

dt_signature2-e1270748737227[1]

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist