Eschivă: de stat și de partid

EVENIMENTUL  ZILEI: Dorin Tudoran scrie pe blogul personal că o serie de personalităţi precum Ştefana Bianu, Doina Cornea, Dennis Deletant, Radu Filipescu sau Radu Ioanid şi-au înaintat demisiile din Consiliul Ştiinţific al IICCMER. E adevărat? În plus, cunoaşteţi motivele pentru care au ales să acţioneze în acest mod?

VLADIMIR TISMĂNEANU: Nu am ascuns faptul că nu doresc să intru în polemici personale. Sigur, pe blogul meu îmi exprim unele opinii ceva mai pasional. Încerc să cultiv moderaţia şi fermitatea. Legea de restructurare a IICCMER din 23 februarie a fost de fapt continuarea demersului iniţiat în noiembrie 2009 când au fost comasate IICCR şi INMER (Institutul Naţional pentru Memoria Exilului Românesc).

Legea de restructurare a IICMER nu este nimic altceva decât oficializarea Anschluss-ul comunicat conducerii IICCR la 24 martie 2009, adică — cu 8 luni înaintea legii din 23  februarie 2010.

EVENIMENTUL  ZILEI: În ordinul de modificare şi completare a HG 1372/2009 prin care s-a înfiinţat IICCMER scrie, negru pe alb, că „din Consiliul ştiinţific fac parte 14 membri, numiţi prin decizie a primului-ministru, la propunerea preşedintelui Consiliului”. Puteţi să-mi oferiţi câteva nume în acest sens, din moment ce numirile se vor face, practic, la recomandarea d-voastră?

VLADIMIR TISMĂNEANU: Este încă prea devreme. Din consiliu vor face parte persoane cunoscute pentru studiile lor pe tema memoriei regimurilor totalitare, deci figuri semnificative din lumea academică din România şi din străinătate. Am tot respectul pentru consiliile precedente, ale IICCR şi INMER, dar ceea ce am în vedere este diferit. Nu vreau să grăbesc lucrurile, voi fi la Bucureşti între 14-22 martie şi mă voi întâlni cu absolut toţi cercetătorii. Sunt emoționat să aflu că dl Vladimir Tismăneanu va efectua o vizită de lucru în România, între 14 și 22 martie; la fel de emoționat cum eram de știrile transmise cândva de AGERPRES privind vizitele de lucru în țară ale tovarășului Nicolae Ceaușescu. 

 “Nu vreau să grăbesc lucrurile.” 

Stimate tovarășe Secretar General, nu trebuie să intrați în polemici personale cu nimeni. Ar fi suficient să spuneți adevărul. Atât. Nici o grabă.

“Încerc să cultiv moderaţia şi fermitatea.”

Mai sunt trei săptămâni până la 1 Aprilie. De ce vă grăbiți?

“…ceea ce am în vedere este diferit.”

Binențeles! Ca de atâtea alte ori.

0

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in