Duplicitatea: modus vivendi sau modus operandi?

21În toiul controverselor declanșate de desemnarea dlui Lucian Bolcaș pentru Curtea Constituțională a României, dl Aurel Vainer, Președintele Federației Comunităților Evreiești din România, i-a dat un certificat de excelentă purtare dlui Bolcaș.

Cu toate acestea, nominalizarea a eșuat. Nu doar din cauză că președintele Traian Băsescu a spus, fără echivoc, ce crede despre ea.

Intenția de a îl înșuruba pe dl Bolcaș la CCR a constituit o sfidare  a bunului-simț atât de grosolană, încât a sărit în ochi indiferent de unde priveai – dinăuntrul ori din afara României.

Mă interesează ce se afirmă într-un raport sau altul despre oameni ca dl Bolcaș. Mă interesează ce se afirmă într-un protest sau altul vizând oameni ca dl Bolcaș. Numai că am citit prea multe rapoarte și proteste săptămânale, pentru a mă lăsa convins, pe nerăsuflate, de orice afirmație cuprinsă în ele.

Ce interesează, mai presus de orice, este că dl Bolcaș a fost – ani lungi și rușinoși – numărul doi în PRM, formațiune printre ale cărei rațiuni de a fi se numără și xenofobia. Y compris antisemitismul. Punctum.

Celelalte – cuprinse în rapoarte, proteste, sesizări, plângeri etc. – sunt detalii care confirmă un profil, un dispreț acut și o frică patologică pentru alteritate.

Nu mă interesează schimbul de cărți dintre domnii Vainer și Bolcaș. Nu mă interesează deloc schimbul de pască (“mața”) contra fursecuri dintre cei doi. E foarte posibil ca în relația dintre ei, dl Bolcaș să fie “un fursec de om” iar domnul Vainer o “pască de om”. Le urez: ”Poftă bună!”

Mă interesează – și încă foarte mult – tăcerea prea multora dintre cei reprezentați de dl Vainer, oameni și comunități în numele cărora vorbește, în repetate rânduri, dl Vainer.

 95

Într-un interviu – acordat unui ziarist occidental la începutul anilor ’80 – vorbeam despre antisemitismul devenit în România politică de stat și despre duplicitatea cuplului Ceaușescu în ”chestiunea evreiască”. Numai că  jocul la două capete nu a fost doar specialitatea celor doi.

La scurtă vreme după difuzarea interviului, mi s-a spus, nu tocmai pe un ton foarte tandru, că am și așa destule probleme, ca să mă ocup și de problema antisemitismului. ”Și apoi, nici măcar nu sunteți evreu.”

În imensa mea naivitate (de care mă fac vinovat și astăzi), am răspuns că în România antisemitismul nu este problema evreilor. Este problema românilor.

Căzusem într-o capcană.

Mi s-a pus sub nas o declarație a Rabinului-șef Moses Rosen în care Eminența Sa, fără să mă numească, îi înfiera viguros pe cei care declarau că în România evreii au probleme. Asemenea afirmații, spunea Eminența Sa, nu puteau veni decât de la oameni care fie nu cunoșteau realitățile din România, fie erau dușmanii ei.

După decembrie 1989, Rabinul-șef s-a numărat printre membrii unei ”delegații ecumenice” trimisă în Statele Unite. Printre altele, a dat și un interviu pentru ”Vocea Americii” în care îl făcea praf pe Nicolae Ceaușescu, menționând și ce avuseseră de pătimit evreii din România sub dictatura acestuia.

Cum lucram pe atunci la ”Vocea Americii”, am intrat în fonotecă și am transcris mulțumiri, caracterizări măgulitoare la adresa politicii lui Ceaușescu făcute de dl Moses Rosen în interviuri date înainte de 1989. Am pus pe două coloane afirmațiile de dinainte de 1989 și cele de după 1989. Adresam o singură întrebare Eminenței Sale: când a mințit, înainte sau după 1989?

Răspunsul Rabinului-șef a fost o plângere discret făcută împotriva mea pentru ”un act de antisemitism”. Atât de “discretă”, încât mi-a ajuns la urechi.

După o vreme, prietenul Aurel-Dragoș Munteanu îmi telefona ca să mă invite la o întâlnire în trei, în care Eminența Sa urma să-mi explice câteva lucruri, pentru ca să ”clear the air between the two of you”.

A trebuit să-l refuz pe vechiul prieten Aurel, spunându-i că la întrebări adresate public, aștept răspunsuri oferite public. Consideram că era singura cale de a vedea cine și cum împute aerul, Apoi, îl asiguram pe Aurel, mă pot gândi să ”reanalizez” ideea unui dejun în trei.

Dejunul acela nu a avut loc niciodată.

Fiindcă Domnia Sa nu este duplicitar, ci doar sincer, pentru dl Aurel Vainer nu am nicio întrebare. Doar un răspuns. Sau, dacă nu cumva e o insolență, un sfat.

Se spune că “Fiecare pasăre pe limba ei piere”. Să nu ne trezim spunând și “Fiecare comunitate pe limba ei piere”. În cazul de față, limba s-ar putea dovedi cea a dlui Vainer, folosită în certificatul sus menționat. N-ar fi tocmai o idee rea ca dl Vainer să-și muște limba înainte de a spune ceva, nu după.

Cu executivi ca dl Aurel Vainer, există șanse ca ideea imbecilă potrivit căreia antisemitismul este problema evreilor să prindă rădăcini iar unii dintre noi, care nu suntem “nici măcar evrei”, să-l lăsăm pe dl Vainer să dezrădăcineze de unul singur ce a încolțit din motive “independente de voința noastră”.

Apoi, să ne (mai) trimitem niște fursecuri și niște pască (“pâinea săracilor”).

dt_signature2-e1270748737227[1]

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in