Dricul Mircea

Photo-blog-71-150x1501Suporteri ai dlui Victor Ponta au pretins că materialul apărut în revista Nature, material care califica drept plagiat calupuri întregi din teza de doctorat a premierului, era ”o lucrătură” a oamenilor președintelui Băsescu. Am scris atunci că poate fi adevărat că dl Ponta a fost lucrat de oamenii dlui Băsescu dar, din păcate pentru premier, chiar acesta din urmă le-a oferit dușmanilor săi politici materialul lucrăturii.

Astăzi, mulți dintre suporterii președintelui Traian Băsescu consideră că episodul Mircea Băsescu & Clanul infracțional Bercea este ”o lucrătură” a dușmanilor președintelui. Și această ipoteză poate fi adevărată dar, din păcate pentru președinte, chiar fratele său a oferit dușmanilor săi politici materialul lucrăturii.

În ambele cazuri, s-a lucrat ”cu materialul clientului”, așa că termenul de ”lucrătură” suferă de o oarecare șubrezenie. Cum tot așa, chiar dacă ce afirmă – sau doar insinuează – în aceste zile susținători ai președintelui Traian Băsescu (banii nu erau, de fapt, ai clanului Bercea, ci ai dlui Dan Voiculescu; dnii Ponta și Voiculescu au regizat totul; membrii clanului Bercea sunt niște papagali care au fost învățați să recite pe de rost acuzații neîntemeiate etc.) nevinovăția totală a dlui Mircea Băsescu este un produs greu vandabil în acest moment.

Dacă există o cusătură care mi se pare făcută cu ață prea groasă și prea albă aceea ar fi acuzația urlată din dubă de un membru al clanului Bercea că mituite au fost și doamnele Codruța Kövesi – Procuror-șef al DNA și Livia Stanciu – Președinte al ICCJ. O asemenea supralicitare ar putea să arunce în aer bunătate de lucrătură, lăsând fără pâine “câinii de pază ai societății civile” (dar, pe cale de consecință, și ușor penale) Antena 3 – Dana Grecu, Mircea Badea, Alessandra Stoicescu și, cu voia dlui Voiculescu, “ultimul pe listă”, Mihai Gâdea.

De ce ar trebui să-și dea demisia președintele Traian Băsescu pentru acte săvârșite de fratele său e greu de înțeles; în principiu. În realitate, însă, afirmații ale președintelui dau apă la moară celor care îl somează să demisioneze. Într-o primă declarație, peședintele afirmă că știa, de un an, că fratele său este șantajat, dar într-o a doua declarație susține că nu știa nimic și că nu a fost notificat de serviciile de informații în legătură cu un asemenea subiect.

Ori laie, ori bălaie.

06.07

În ziua de 25 octombrie 2010, îi adresam (aici) o scrisoare deschisă dlui Mark H. Gitenstein, pe atunci ambasador al Statelor Unite în România, semnalându-i că declarația Domniei Sale privitoare la calitatea serviciilor românești de informații era cu mult prea generoasă: ”Serviciile dumneavoastră de informații, pot spune că sunt profesioniste și apolitice.”

Din decembrie 1989 și până azi, serviciile secrete și alte structuri ”speciale” numai apolitice nu au fost. Niciun cutremur politic nu e străin de rolul unor servicii “speciale”. Niciun joc politic major nu se desfășoară azi în România fără implicarea unor structuri ”speciale”. Nicio informație bombă nu ajunge la presă fără să fie livrată de o structură ”specială”, cu un scop ”special”.

Văzându-l la ananghie, mulți se grăbesc să-l declare pe dl Traian Băsescu ”terminat politic”. Nu împărtășesc această opinie. Finalul celei mai recente lucrături – croită, repet, cu materialul clientului – va depinde nu doar de independența justiției, ci și de felul în care vor continua să se poziționeze/repoziționeze tot felul de structuri ”speciale”, care livrează informații “speciale”, în scopuri “speciale”.

12.10

Pot fi foarte mulți cei care doresc să vadă o ieșire din scenă cât mai rapidă și mai umilitoare a președintelui Băsescu. Cred, însă, că există la fel de mulți care nu sunt tocmai fascinați de o posibilă preluare a întregii puteri de către dușmanii președintelui. Eu, unul, nu pot uita că partidul fondator al corupției în România postdecembristă a fost PSD. A vedea aceeași structură și aliații ei dându-se drept nava amiral a viitorului curat al României mi se pare de un cinism amenințător. Postdecembrismul românesc nu a fost, mai niciodată, lupta dintre cei corupți și cei necorupți, ci vodevilul de doi bani ”Da, suntem corupți, dar ei sunt și mai corupți decât noi.”

05.31[1]

Într-o primă declarație, președintele Traian Băsescu regretă anturajul în care s-a împotmolit fratele său, numai că la capitolul anturaj nu cred că fratele Mircea a avut de învățat numai lucruri bune de la fratele Traian. Când acesta din urmă găsește de cuviință să șteargă podeaua cu fostul suveran al României, Regele Mihai, dar să clocotească de onoare și fericire în compania ”prințului” Paul și a “prințesei” aferente, ba, dacă nu mă înșel, să le mai boteze și un copil, avem o mostră de doctorat în ale opțiunilor și stabilirea anturajului.

06.22

O declarație peste care s-a trecut ușor este cea a dnei Doinița Băsescu, soția dlui Mircea Băsescu: “Am trimis un mesaj cumnatei mele (Maria Băsescu, n.red.) în care îi rog să ne ierte și să înțeleagă faptul că întotdeauna i-am respectat și de asemenea regret că nu am putut să ne ridicăm la nivelul demnității rangului la care am ajuns. Probabil că nu am fost pregătiți. Toată lumea a învățat ceva din asta”.

Din regretul exprimat de dna Doinița Băsescu înțeleg că Domnia Sa crede că împreună cu soțul au ajuns la nu știu ce rang, că vor fi fost aleși – te pomenești – președinți ai României.

Or, asta este o percepție îngrijorătoar de falsă a realității și, probabil, una dintre cauzele pentru care dl Mircea Băsescu se află, preventiv, după gratii. Niciun dușman nu i-a făcut mai mult rău președintelui Băsescu decât fratele său care s-a luat drept Traian Băsescu și a acționat cum a bănuit el că ar fi acționat președintele. Declarația soției dlui Mircea Băsescu mă face să mă îndoiesc că ”toată lumea a învățat ceva din asta”; oricum, Domnia Sa nu pare a fi învățat.

Din acest punct de vedere, o parodie la El Zorab care circulă pe Internet atinge un punct foarte dureros pentru cariera politcă a președintelui Băsescu. Dacă cei care îl declară terminat politic vor avea dreptate, atunci se va putea spune că, da, cel care a intrat în viața politică pe puntea Bricului Mircea a fost scos din politică de/cu Dricul Mircea.

dt_signature2-e1270748737227[1]

0

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist