Dreptate capitală

Cu admiratori și denigratori aprinși  mai  abitir decât  cărbunii din nu știu ce șemineu, discuțiile despre Rodica Culcer dau în clocot. Acuza supremă este cea de partizanat politic; inacceptabil, atâta vreme cât este plătit/subvenționat cu bani din bugetul unei instituții publice.  

Rolul de propagandistă asumat de Rodica Culcer în sprijinirea unui grup politic este dincolo de orice dubiu. Dar, hai să fim serioși: cine menţine în funcții cheie la TVR  jurnaliști pentru care importantă este informația, nu apartenența politică a celor despre care este vorba în știri și informații?  

Rodica Culcer este o jurnalistă care nici nu poate scoate din moarte clinică un subiect convenabil protectorilor ei, nici nu  poate “lichida” cu totul o știre jenantă pentru aceiași suspuşi. 

Cu ani în urmă, am fost un admirator al Rodicăi Culcer. Am crezut că aducea un exemplu al mult căutatei deontologii profesionale. Apoi am început să mă întreb dacă nu era vorba, mai degrabă, de o excelent-însuşită artă a machierii. 

Nu îmbujora, întotdeauna, strident obrăjorii mortului apropiat și nu punea, mereu, un vânăt excesiv pe obrajii mortului celorlalți. Nu făcea, de fiecare dată, mai discret cucuiul din fruntea amicilor politici și nu scotea, obsesiv, în evidență coșul din bărbia celorlalți. 

Încep să mă tem că a fost vorba de o glazură, care s-a topit sub dogoarea partizanatului politic. Ca și aura de a fi lucrat cândva la BBC. Că specia “ziarist independent” este la mare ananghie, nu mai este, de mult, o noutate. Asta nu înseamnă că fiecare nouă dovadă este mai uşor de înghiţit. 

Sigur, Rodica Culcer poate încă  să amestece, ad nauseam, cu făcălețul un aluat care nu există, lăsând multora impresia că întoarce pe toate fețele cel mai arzător subiect al zilei. Rodica Culcer poate să pară un fel de pandant mortăcios la golănia vibrantă a unui Mircea Badea. Coerentă, foarte bine informată, cu o excelentă înțelegere a mecanismelor politicului, stăpână pe sine și mai mereu politicoasă, Rodica Culcer scrie foarte bine şi poate, încă, să producă un oarece sentiment al dezbaterii deschise.  

Apariția “pe sticlă ” este altceva. Mai ales când se produce în direct. Aici problemele se multiplică. Mă refer, firește, la problemele Rodicăi Culcer, nu la problemele telespectatorilor – oricum cu păreri  diferite.

În opinia unora din cei care nu o suportă, lipsa de probitate profesională a Rodicăi Culcer nu este egalată astăzi decât de ifose insuportabile.  În opiniile altor critici, tupeul Rodicăi Culcer nu este egalat decât de mediocritatea ei profesională. Toate acestea, și multe altele de acest fel, sunt simple reacții. Personale. Foarte personale. Chiar umorale. Subiective până la o nedreptate foarte ușor de probat. 

În acest moment este nevoie de dreptate capitală pentru Rodica Culcer.  

S-au scos la iveală documente despre trecutul pre-BBC al Rodicăi Culcer: aprobări foarte înalte pentru includerea în delegații restrânse călătorind în străinătate pe vremea lui Ceaușescu; trecerea pe la/tangențial cu Era Socialistă. Etc. Toate acestea mi se par irelevante. Sau, dacă vreți, cu mult mai puțin relevante decât doresc să le impună cei care vor neapărat capul Rodicăi Culcer.  

Ilustrație & Copyright 2011 - Alex Dimitrov

Ce nu s-a cerut încă – spre a scuti definitiv oameni ca Rodica Culcer de suspiciuni extrem de abrazive – este un lucru simplu: ”Fișa de sarcini/de post”, adică îndatoririle pe care şi le asumau față de autoritățile române cetățenii români care obțineau, de la autoritățile respective, aprobarea de a lucra pentru ambasadele din România în perioada 1948-1989. 

Alături de decizia prin care, în 2007, CNSAS confirma că Rodica Culcer nu a colaborat cu Securitatea, publicarea acestui document ar avea darul să descurajeze discuţiile parazitare şi să le încurajeze doar pe cele privind incompatibilitatea între partizant politic şi retribuirea lui din bugetul unei instituţii publice. 

S-ar putea răspunde că un asemenea “document tip” nu a existat. Că este produsul mitologiei cârtitoare și colective a nevrozei pre și post-decembriste.  

Recunosc, până și asta este posibil. Dar atunci s-ar putea naşte întrebarea: ce a fost, totuşi, imposibil  “pe vremuri”?  Alţii ar putea merge chiar ceva mai departe, amintind că nici nu s-au născut cu toţii ieri, nici nu au fost făcuți cu degetul. Chiar dacă, uneori, unii dintre ei sunt arătați cu el. Şi, sincer vorbind, m-aş gândi foarte mult înainte de a-i contrazice pe cei care ar avea o asemenea reacţie.

În sfârșit, mă întreb ce ar face cu el, dacă l-ar obține,  cei care vor, cu tot dinadinsul, capul Rodicăi Culcer? 

Să fie atât de irepresibilă tentația de a vedea cum ar fi cu Andreea Pora — această  Roșianu de semn politic opus   de neuitatului Cornelius — în locul Rodicăi Culcer? Iată o vocație sinucigașă pe care nu o pot înțelege ușor.

A spera că astăzi se poate obține mai mult decât o asemenea rocadă este o iluzie. La fel de păguboasă ca altele – din trecut, prezent și, cu voia dumneavoastră, din viitor. 

Clientelismul politic este un soi de prezent continuu. Singura lui virtute este tocmai aceea că nu are (o singură) culoare politică. 

 

  

  

   

 

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in