DOINA CORNEA

Unknown

Astăzi, Doina Cornea împlinește 86 de ani.

Gata, întotdeauna, să-și asume solidaritatea cu cei care îndrăznesc să spargă un tabu politic, uitată, deseori, de promotorii solitarității românești de ieri și de azi, Doina Cornea rămâne pentru mine aceeași personalitate extraordinară – onestitate, curaj și generozitate.

În 1984, Europa liberă serializa eseul meu Frig sau Frică? Sau despre condiția intelectualului român de azi , în care scriam și despre solidaritate vs. solitaritate. Din acel moment, necazurile din viața mea aveau să se multiplice în progresie geometrică.

După o săptămână, două, într-o seară, Europa liberă avea să difuzeze textul unei scrisori deschise semnată de Doina Cornea. Titlul scrisorii spunea totul – Mă declar solidară cu Dorin Tudoran. De puține ori în viață am fost mai emoționat decât în seara aceea.

Printre primele fotocopii ale documenteleor pe care mi le-a trimis Vlad Georgescu de la München, după ce reușisem să scap cu viață din România și să încep o altă viața în Statele Unite, se afla și cea a scrisorii Doinei Cornea.

doina cornea 1_0004

IMG_0001

Cu acceași emoție și recunoștință ca în urmă cu 31 de ani – Sărut mâinile, doamnă Cornea!

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in