Doamna cu copite

Întors la birou, după mai multe săptămâni de vacanță, găsesc și o scrisoare expediată din Portugalia, Hotel Dom Henrique, Porto,  Rua Guedos de Azevedo 179. Potrivit ștampilei poștale, scrisoarea a fost trimisă în ziua de 28 martie. Iată conținutul ei:

“Când va sosi momentul acela de dinainte de (spațiu alb, nota mea, DT) și îmi vei cere iertare (fie și numai în gând), să știi că eu te-am iertat de mult: poți muri liniștit.

Mai greu va fi însă să trăiești, cât ți-o mai fi dat să trăiești: singur, întunecat, frustrat, deformat, desfigurat, chinuit și chircit sub uriașa forță de automutilare și autodistrugere care te stăpânește.

Acesta este adevăratul tău sfârșit.

Oricum ar fi, eu nu-mi reneg prietenii și nu le voi face rău niciodată. Dimpotrivă: nu-ți voi mulțumi niciodată îndeajuns pentru existența ta pe care am crezut-o perfectă și care m-a ajutat enorm. În rest, rămâne cum am stabilit.

Se apropie Săptămâna Patimilor. Poate că iconița aceea de la botez pe care o porți cu tine tot timpul mai are putere să mai pâlpâie și – asemenea orbilor rătăcitori prin lume – să mai poți zări, fie și confuz, un strop de lumină.

Cristos va învia!”

Deși scrisoarea nu este semnată, identitatea expeditoarei este certă: Rapandula.

O persoană care, timp de unsprezece luni pe an, este și proprietara, și contabila, și lucrătoarea bordelului, după care, pentru o lună, se retrage la mănăstrire, de unde revine la activitatea de bază nu poate trezi decât zâmbete de gheață.

Recomand structurilor care folosesc asemenea edecuri să le retragă definitiv la vatră și să le asigure ajutorul medical de care, prea evident, au nevoie.

Unele misiuni reușesc. Aceasta a eșuat. Dacă raportul spune “misiune îndeplinită”, el nu face nici doi bani.

Cât mai am de trăit, numai Dumnezeu știe. Cu cine trăiesc, numai eu hotărăsc.

Colectarea de informații poate fi făcută și altfel decât prin încercarea de a strecura “culegătoare de date” sub plapuma “obiectivelor”.

Indiferent că pozeză în La maja desnuda ori în La maja vestida, acestei doamne i se văd copitele.

Diferența între “Doamna cu cățelul” și doamna cu copite este de un Cehov și ceva. Ceva-ul fiind, de pildă, o țiitoare nu doar de condei pusă să zumzăie ca un stup de albine.

Această albină, din cale afară de lucrătoare cândva, este foarte obosită, a devenit o trântoriță. Soluția nu este cazarea ei în hoteluri occidentale de patru stele, ci o decorație în formă de steluță și o pensie decentă, fiindcă prețul tratamentului corect pentru dambla poate fi foarte piperat.

Nu știu când și cu cine a stabilit ceva.  Ce am stabilit eu în legătură cu farmecul feminin și alte farmece  ale rapandulei i-a fost comunicat întotdeauna clar și rămâne irefutabil.

Știu, i-ar fi plăcut să fie inversul irefutabilului, dar nu e.

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in