Dl Ion Spânu față cu Maica Realitate

Sub titlul “Reacții la prima vedere, Sevil Shhaideh a făcut un stagiu la USAID, un ONG partener al Fundației Soros”, dl Ion Spânu ia o primă atitudine profund patriotică. Numai că…

Numai că realitatea este și mai nepatriotică chiar decât o descrie acest vigilent grănicer român din hyperspațiu, fiindcă USAID nu este un ONG (organizație neguvernamentală), ci chiar o entitate guvernamentală, chiar o agenție federală americană – United States Agency for International Development (Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională).

Dl Spânu somează cu promptitudine:

“În mod necesar, atît Sevil Shhaideh, cît şi Liviu Dragnea trebuie să explice opiniei publice legătura posibilului viitor Prim-ministru al României cu USAID, cum a ajuns să beneficieze de stagii de pregătire în SUA şi dacă are cunoştinţă de legăturile financiare dintre USAID şi Fundaţiile lui George Soros, din moment ce, în recenta campanie electorală, atacul la adresa ONG-iştilor a fost un punct important al PSD în partea naţionalistă a programului acestui partid.”

desen & © - ion barbu
desen & © – ion barbu

Reacția dlui Spânu “la prima vedere” e de un caraghioslâc total. Poate că o reacție “la a doua vedere” va dovedi mai puțină vigilență patriotică, dar mai mult contact cu cotidiana realitate.

Sunt sigur că un stagiu de pregătire în Statele Unite i-ar prinde bine și dlui Spânu, măcar pentru că ar putea să descopere că între USAID și dl George Soros “legăturile financiare” deși sunt tenebroase, lipsesc cu desăvârșire: USAID nu-l finanțează pe dl Soros; să și vrea, nu are voie. Dl Soros nu finanțează USAID; să și vrea, n-are cum.

Că un asemenea stagiu de pregătire l-ar ajuta pe dl Ion Spânu să fie cândva propus de dl George Soros pentru funcția de premier al României nu e chiar foarte sigur, dar vorba românului “Încercarea moarte n-are.”

Încercarea dlui Ion Spânu de a lovi în dna Sevil Shhaideh cu asemenea “argumente” ține de catacombele gazetăriei.

SURSĂ: http://www.cotidianul.ro/sevil-shhaideh-a-facut-un-stagiu-la-usaid-un-ong-partener-al-fundatiei-soros-293349/

0

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist