Din Forbes la Rahova

10.30

În timpul celui de al doilea mandat al președintelui Traian Băsescu s-a mai intrat și la pușcărie, nu doar în clasamentele întocmite de Forbes – “Lung prilej de vorbe și de ipoteze!” De neliniști, ce să mai zic?

Dacă ne luăm după vorbe, bursele de stat la Rahova, Poarta Albă și alte pensioane, din care vor ieși cu bune maniere doar cei care le aveau când au intrat, au fost acordate numai dușmanilor.

Dacă ne luăm după ipoteze, asemenea sejururi dovedesc că actul de justiție a început să depășească faza intențiilor și să prindă rădăcini ceva mai puternice decât au copacii cu rădăcini în aer.

Dacă ne luăm după cei aflați între neliniște și isterie, România devine un stat al procurorilor – un eufemism pentru stat polițienesc.

De cât efort este oare nevoie pentru ca averi miraculoase să poată fi scanate, evaluate și numite pe numele lor adevărat? Fără a încălca, firește, prezumția de nevinovăție.

Cei care se iau după vorbe cred că singurul lucru de care este nevoie e un semn discret făcut de Traian Băsescu – “I-a făcut pesemne lui o anonimă/Unde iscălise doar atât: ‘Cu stimă’…”

Cei care se iau după ipoteze cred că economia subterană a sufocat economia oficială și că singura cale de a evita dezastre covârșitoare este să i se dea și justiției o șansă. Măcar una.

Napoleon-e1281485953821

Când PIB-ul este mai fragil decât ”modeste economii de familie”, nici statul, nici familiile fără putirința de a face “modeste economii” de zeci ori sute de milioane de € n-au cum să se întremeze economic.

Formula PIB: consum + investiții + exporturi – importuri.

Formula “modestelor economii de familie”: huzur + jaf + spălare de bani + evaziune fiscală – șpagă.

Cum șpaga se și ia, nu doar se dă, minusul (“-”) din a doua formulă e, deseori, tot un plus (“+”).

03.27[1]

E chiar așa de alarmant că i se dă și Justiției o șansă, după ce corupției i s-au dat toate șansele? Cât de mare este azi șansa justiției și cum va fi valorificată ea de oamenii legii rămâne de văzut.

Unii dintre cei care vor să ne luăm, întotdeauna, doar după vorbe – vorbele lor, binențeles – lansează acuzații din spatele gratiilor: “Justiția e coruptă, aservită politic!”

Întrebarea pentru ei ar fi: “Domnule Adrian Năstase, nu era Justiția oarbă, aservită politic, și când, din bobocel de proletariat, PSD-ul a devenit cea mai productivă pepinieră de baroni?”

Corupția nu are culoare politică, dar că în România postdecembristă prima navă amiral a corupției a fost PSD este greu de negat.

Iată și o a treia formulă, cea a corupției, oferită de profesorul Robert Klitgaard:

Corupție = monopol + putere discreționară – responsabilitate (în fața legii). Parcă aduce bine cu partidul-stat care produce, pe bandă rulantă, baroni și baroneți, nu?

Dacă și de data asta Justiția va face pasul înapoi și va cădea, din nou, la pace cu aristocrații cleptocrației postdecembriste, atunci ne vom întoarce de unde am pornit – la Topârceanu:

“Toate astea însă n-au niciun temei

Că nu știe nimeni ce-a fost între ei.

Vineri toată lumea a putut să-i vadă

Amândoi alături, brața la braț pe stradă…”

 dt_signature2-e1270748737227[1]

 

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in