Dialog: vocație – voință – dispreț

Salutar ori nu, dialogul între premierul Mihai-Răzvan Ungureanu și directorul Antenei 3, dl Mihai Gâdea, a avut loc. Ceasul nu mai poate fi dat înapoi: directorul Antenei 3 nu poate veni cu un nou set de întrebări – scurte și clare – din care să înțelegem ce a dorit să afle, de fapt, “jurnalistul”… Dan Voiculescu de la premier, iar dl Ungureanu nu mai poate valsa încă o dată pe muzica unor întrebări de lungimea Dunării, doar spre a dovedi că știe bine la ce baluri a participat dl Voiculescu la Viena, într-o tinerețe nu neapărat jurnalistică.

Azi, toate părțile aparent interesate de un dialog trăiesc și prosperă în România, lucru care, după expresia șterpelită de un antenist dintr-un autor maghiar, le ”ocupă tot timpul”. Dialogul Ungureanu-Gâdea a ocupat timpul foarte multora. Nu puțini au descoperit că vorba “La pomul lăudat, să nu te duci cu sacul” știe ea ce zice…

Pro-puteriștii exultă și se declară încântați de rezultatul final al dialogului: asemeni unui Cassius Clay în formă de vârf, dl Ungureanu l-ar fi bumbăcit pe dl Gâdea din toate pozițiile. Sadic cum e, premierul nu l-a adormit pe podea printr-un KO din primul minut, doar spre a-l chinui pe pugilistul amator timp de douăsprezece reprize.

Chiar dacă așa ar fi stat lucrurile, nu cred că dl Gâdea va renunța să suie în ring și altădată în locul dlui Dan Voiculescu. Nu fiindcă i-ar fi plăcut ce a încasat, ci pentru că dl Voiculescu nu renunță niciodată. Nici măcar la a trimite în ring amatori. Este plăcerea sa de profesionist.

Pro-opoziționiștii exultă și ei, declarând că premierul e bun doar de fițe, nu se pricepe decât la eschive și evită clenciurile care i-ar dovedi slăbiciunile. De fapt, spun ei, victoria a fost a dlui Gâdea, care a câștigat prin non-combat, numai că arbitrii și spectatorii au fost cam slăbuți și au greșit verdictul.

De fapt, aici se află cheia problemei – suntem cu toți incapabili să înțelegem victoriile strălucite ale Puterii și Opoziției. De-asta ne-am și ales cu porecla rușinoasă de ”electorat”.

Lăsând analizele profesioniste pe seama altor amatori de despicat firul în patru, trebuie să mărturisesc că mie discuția Ungureanu-Gâdea mi-a amintit câteva lucruri simple despre dialog:

Există oameni cu vocația dialogului. Aproape indiferent de condiții, își ascultă atent preopinenții, le răspund punctul, sunt interesați de reacția celor cu care dialoghează și continuă discuția până devine evident că s-a discutat tot ce era important să fie discutat.

Există și oameni fără vocația dialogului, dar capabili să dobândească o deschidere spre dialog printr-un admirabil efort de voință. Îți trebuie ceva experiență să observi diferența dintre un om cu vocația dialogului și unul care, deși nu o are, își impune să respecte această cale supremă de comunicare – dialogul.

În sfârșit, există și oameni cu un dispreț parcă înnăscut pentru dialog. Când, forțați de situație, acceptă să dialogheze, sfârșesc prin a o ține langa, oferind o serie nesfârșită de monologuri paralele care-i face să creadă că dialoghează. Mulți dintre ei sunt cazuri clinice;  irecuperabile.

Pe cei cu vocația dialogului îi invidiez. De cei loviți de dispreț pentru dialog îi compătimesc. Pentru cei cărora le lipsește vocația dialogului, dar o suplinesc, deseori strălucit, prin voința de a folosi această formă de comunicare, nutresc un profund respect.

 

Desen & Copyright 2012 - DION

Dacă dl Gâdea a dorit să scoată de la dl Ungureanu pentru dl Voiculescu mărturisiri de gen Tudor Postelnicu – “Am fost (și rămân) un dobitoc!” –, evident, a invitat in studioul Antenei 3 exact pe cine nu se potrivește rolului respectiv.

Dacă dl Ungureanu a dorit să-i dovedească dlui Gâdea că premierul de azi al României este un intelectual strălucit, evident, a acceptat o invitație la o emisiune dintre cele mai nepotrivite cu putință.

Nu știu ce alte emisiuni bombă ”anvizajază” dl Dan Voiculescu, dar cu acest tip de dialog – ”Eu pretind că știu ce te întreb, tu te faci că are rost să-mi răspunzi.” – grila de programe a antenelor sale se poate trezi în mare ”sufransă”.

Pentru a dovedi că, uneori, nu contează la ce post de televiziune accepți să apari pe sticlă, ci conteză ce spui, dl Ungureanu a făcut foarte bine acceptând invitația dlui Gâdea. Numai că premierul trăiește și el, asemeni anteniștilor, în România, și asta ar trebui să-i mănânce și lui ”tot timpul”. Nu de alta, dar dl Mihai-Răzvan Ungureanu este deocamdată prim-ministrul României, țară în care prea mulți se declară ocupați (și preocupați) nevoie mare.

Cu ce sunt ocupați sau de cine se trezesc ocupați cei mai mulți dintre ei, ăsta-i alt subiect.

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in