Despre generalizări

“All generalizations are false including this one” scria cu mare dreptate Mark Twain. A fost primul gând care mi-a revenit în minte urmărind furtuna declanșată de câteva texte ale Alinei Mungiu-Pippidi în care stilul dăunează fondului.

Autoarea este azi ținta unor critici de bună-credință, dar și a unei campanii vitriolante printre ai cărei lideri se află și oameni care în 2012 folosiseră generalizări la fel de păguboase în apărarea Puterii pe care o apărau cu un servilism grețos.

Și manifestările din ianuarie 2012, care au inclus forme de comportament aberant, și mitingul de mâine, 10 august, pe care unii îl doresc pus în chip nefericit sub sloganul Muie PSD!, sunt legitimate de dreptul inalienabil la exprimare.

Și ianuarie 2012, și august 2018 sunt revolte îndreptate nu doar împotriva Puterii politice a zilei, ci împotriva unei clase politice deplorabile, care și-a consolidat credința că poate face orice, fiindcă mare lucru nu i se poate întâmpla.

Guvernarea ALDE-PSD nu este nici pe departe cea de care are nevoie România. Nu spun însă că este guvernarea pe care nu o merită, fiindcă România are azi exact guvernarea pe care a produs-o prin vot liber exprimat.

Alina Mungiu-Pippidi ar fi făcut o alegere cu mult mai inspirată alegând ca în locul textelor care au scandalizat să-și fi tradus o analiză pe care a semnat-o în numărul din iulie al acestui an în prestigioasa publicație Journal of Democracy. (AICI) Poți fi în dezacord cu un detaliu sau altul, dar în ansamblu textul pe care l-am recomandat mai sus reprezintă cu mult mai mare fidelitate capacitatea de analiză a autoarei decât o fac textele care au scandalizat și îngeri, și diavoli deghizați în îngeri.

Ar fi un câștig pentru România dacă mitingul de mâine ar reuși să dea imaginea a ceea ce este mai bun în gândirea și puterea de acțiune a Diasporei, contrazicând și generalizările imprudente, și acuzațiile vitriolante ale unor procurori închipuiți.

Problema nu este căderea ALDE-PSD, ci la ce fel de guvernare, cât de cât decentă, poate spera românul. Inclusiv cel care trăiește în afara României, țară ce este și a lui, chiar dacă i se spune că a pierdut-o, așadar, să facă Ciocu’ mic!

De ce nu sunt foarte optimist, deși sprijin ideea unui asemenea miting?

Tot din cauza lui Mark Twain – “Suppose you were an idiot, and suppose you were a member of Congress; but I repeat myself.” și “There is no distinctly American criminal class – except Congress.”

Indiferent unde trăim, dacă avem dreptul la vot, suntem cu toții răspunzători și pentru accesul idioților la vârful instituțiilor fundamentale ale țării, și pentru criminalizarea clasei politice de infractori cu normă întreagă.

Muie! nu este soluția depășirii unei crize sistemice.  

7+

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist