Democrația bogomilică

11.03

Foști mari sportivi țin să se dovedească actuali mari infractori. Alți foști mari sportivi țin să-și dovedească sprijinul pentru actualii mari infractori și disprețul pentru actul de justiție.

Puțini dintre ei au avut șanse să activeze înainte de 1989 în cluburi occidentale.

Oferte au existat, dar dictatura comunistă s-a opus ideii de sport profesionist.

Mă refer la profesionismul legal, recunoscut ca atare, și practicat în lumea liberă pe bani particulari, nu la cel ilegal — adică interzis pe hârtie, dar  practicat în țările comuniste, pe bugetul statului.

Postdecembrismul a oferit șanse incomparabil mai mari sportivilor români – curtați de cluburi occidentale – să-și consolideze reputația sportivă și conturile în bancă.

Din acest punct de vedere, sportivii români sunt mari suporteri ai democrației.

Unii dintre ei însă – infractori și susținători ai lor – consideră că au dreptul să aleagă din democrație doar ce le aduce avantaje. Ce le aduce obligații – cum ar fi respectarea legilor – pare să-i irite profund. Se gândesc chiar să plece din țară.

Cum vocile care găsesc orice pretext pentru a respinge actul de justiție se înmulțesc și devin din ce în ce mai stridente, am senzația că mentalitatea respectivă aparține unui soi de sectă.

Aș spune – cu tot umorul de care mă mai simt în stare în fața unei nesimțiri organizate care se stropșește la una dintre instituțiile majore ale statului de drept – că democrația pe care o practică aceste legende sportive este o democrație bogomilică.

07.13

Medievalul Bogomil și susținătorii lui contesatau sfânta treime, nu acceptau riturile ortodoxe – începând cu botezul – și nu recunoșteau nici ierarhia bisericească, nici autoritatea statului.

“Bogomilismul laic”, reprezentat de această sectă pro-infracțiune, contestă statul de drept, atâta vreme cât acesta din urmă nu ia poziția de drepți în fața intereselor lor.

Dacă ei stăteau în poziție de drepți, când se intona imnul României, atunci, par a se întreba ei, cine mama dracului mai e și gagica asta încruntată, Justiția, care le-o trage lor? Tocmai lor, care le-au tras-o atâtora.

Unul dintre “sectanți” este revoltat că infractorii din lumea fotbalului au fost judecați de “două femei care habar nu au ce înseamnă fotbalul.”

Și noi care credeam că judecătorii – femei sau bărbați, nu contează – trebuie să aibă habar de ce este o lege, fotbalul fiind doar un hobby pe care-l pot avea ori nu.

Probabil că “soluția bogomilică” ar fi ca judecătoarele respective de la Curtea de Apel București să fie înlocuite sau cu Mia Hamm și Abby Wambach, sau cu Nadine Angerer și Marta Vieira da Silva, iar Mutu și Nicu Gheară să fie numiți, prin decret al  clanului Becali & Friends, judecători la Înalta Curte de Justiție și Casație. O petiție online ar asigura succesul acestei inițiative.

Cineva declară: “Nu mă simt deloc bine după aceste condamnări.”

Știu și eu ce să zic? Avocați mai buni decât ai lui Gheorghe Popescu există.

06.22

Din prelegerea de “drept sportiv” oferită de un fost fotbalist de vârf aflăm: “Ce m-a surprins pe mine este că s-au luat nişte decizii pe un cod penal actual, iar greşelile care s-au făcut foarte demult, atunci când se puteau face o mulţime de greşeli în România, pentru că nu întâmplător în acea perioadă au apărut foarte mulţi oameni cu foarte mulţi bani, în politică, în mediul social… Era o perioadă în care te ajuta puţin capitalismul românesc, la suprafaţă.”

Aș fi curios să văd o copie a vechiului cod penal, care, dacă înțeleg bine, nu considera spălarea de bani drept o infracțiune. Ba, o și încuraja.

Este interesant să aflăm că, atunci când justiția funcționează, este maculată imaginea externă pozitivă a megaescrocheriilor din fotbalul românesc: “Este o imagine total negativă în afară după aceste condamnări.”

Cugetarea cu pricina îmi amintește o replică aproape identică dintr-un serial despre Mafia.

Un mafiot sicilian explică unui judecător că procesele începute împotriva unor mafioți vor afecta imaginea externă a Italiei.

Uli Hoeness – președintele lui Bayern München și un fost fotbalist cel puțin la fel de cunoscut ca Gheorghe Popescu – s-a autodenunțat pentru evaziune fiscală, sperând — cum singur declară – că justiția va fi mai clementă cu el. Cu toate acestea, procurorii susțin că fostul mare fotbalist și foarte prosperul om de afaceri nu a făcut o mărturisire completă.

De aceea, Hoeness (prieten al cancelarului german), Bayern München și fanii clubului sunt extrem de îngrijorați în legătură cu sentința care urmeză să fie pronunțată în aceste zile.

Potrivit ziarului Sűddeutsche Zeitung, în anul 2013 numărul celor care s-au autodenunțat pentru evaziuni fiscale în Germania s-a triplat, ajungând la 25.000.

Sunt curios să văd la cât se va ridica în acest an numărul celor care vor face același pas în România.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in