De la Watergate la Trumpgate via Rathergate

Photo-blog-71-150x1501În 1985, când m-am stabilit în Statele Unite, cei trei mari care dominau jurnalismul de televiziune erau Peter Jennings (ABC World News Tonight), Tom Brokaw (NBC Nightly News) și Dan Rather (CBS Evening News). Toți trei – liberali.

Peter Jennings a decedat (cancer pulmonar) în 2005. Tom Brokaw a părasit în 2004 emisiunea care l-a consacrat — diagnosticat mai apoi cu “multiple myeloma”, cancer al sângelui. În 2005, după 43 de ani, Dan Rather părăsea CBS în condiții dezonorante.

Nutrind o ură viscerală pentru președintele George W. Bush, Dan Rather s-a lăsat orbit de patimă și a girat prezentarea unor false documente privind perioada în care președintele Bush a servit (1972-1973) în The Air National Guard.

is-4 (1)

Afacerea este cunoscută drept The Killian Documents Controversy, dar și ca Memogate sau Rathergate. CBS-ul l-a concediat pe Rather. Andrew Heyward (Președinte, CBS News) a fost pus în situația de a da un comunicat în care a spus:

“Based on what we now know, CBS News cannot prove that the documents are authentic, which is the only acceptable journalist standard to justify using them in the report. We should not have used them. That was a mistake, which we deeply regret.”

La spartul târgului, Dan Rather avea să declare:

“If I knew then what I know know – I would not have gone ahead with the story as it was aired, and I certainly not have used the document in question.”

O minciună gogonată.

“In question”, vorba lui Rather, n-a fost doar că documentele prezentate erau false. “In question” a fost că, deși prevenit că ele nu par autentice și ar trebui verificate înainte de a fi prezentate, Rather, orbit de ura pentru Bush, le-a prezentat.

Dintr-un jurnalist foarte influent, Dan Rather a devenit a joke.

is-2

Astăzi, referindu-se la scandalul declanșat de demisia generalului Michael T. Flynn din funcția de Consilier pentru Probleme de Securitate Națională și unde ar putea să conducă ițele acestei afaceri, Rather crede că (un) Trumpgate s-ar putea dovedi mai mare decât Watergate:

“Watergate is the biggest political scandal of my lifetime, until maybe now.” /…/ “It was the closest we came to a debilitating Constitutional crisis, until maybe now.”/…/“And we may look back and see, in the end, that it is at least as big as Watergate. It may become the measure by which all future scandals are judged.”

Este posibil ca derularea evenimentelor să-i dea dreptate lui Dan Rather. Cu toate acestea, într-o anumită privință, se înșeală. Cel mai mare scandal (politic și profesional) din viața sa a fost și rămâne Rathergate.

Că politicienii mint e grav, dar nu mai miră pe nimeni. Că jurnaliștii mint nu mai miră pe nimeni, dar este mult mai grav decât că politicienii mint, fiindcă, mai degrabă de la jurnaliști, decât de la politiceni așteptăm adevărul. Adevărul și de la unii, și de la ceilalți e un proiect utopic.

Printre nenumăratele minciuni purtând marca Hillary Clinton este și aceea despre aterizarea dramatică pe pista aeroportului din Tuzla (Bosnia), în martie 1996:

“I remember landing under sniper fire. There was supposed to be some kind of a greeting ceremony at the airport, but instead we just ran with our heads down to get into the vehicles to get to our base.”

În afară de a fi ridiculizată, Hillary Clinton n-a pățit nimic. În mintea multora dintre suporterii ei, Hillary Clinton rămâne și azi eroina neînfricată înfruntând o ploaie de gloanțe pe un aeroport din Bosnia, în numele libertății.

is-6

Nu la fel de norocos a fost urmașul lui Tom Brokaw în scaunul de editor al emisiunii NBC Nightly News, Brian Williams, un jurnalist care îmi place.

În 2003, Williams a relatat cum helicopterul militar în care se afla în Iraq a aterizat forțat după ce fusese lovit de o RPG (rocket-propelled grenade).

Piloții helicopterului au declarat că jurnalistul minte, fiindcă asupra aparatului de zbor nu a fost lansată nicio rachetă. Williams a fost obligat să prezinte scuze. A făcut-o, dar și-a pierdut poziția de editor al emisiunii.

Revenind la “ordinea de zi”: m-aș fi așteptat la mai multă prudență de la Dan Rather în aceste zile. Ca și de la alți “împătimiți ai adevărului”. Dar îi înțeleg — este o perioadă fierbinte, vâlvătaia trebuie ținută în viață, așa că orice picătură de gaz aruncată peste foc ne aduce mai aproape de adevărul suprem.

Și adevărul suprem suntem noi, iar el este cum suntem noi – politicieni, jurnaliști sau chibiți.

P.S. Astăzi, Jacob Bernstein (fiul celebrului Carl Berstein;  împreună cu Bob Woodward a detonat bomba Watergate) este obligat să prezinte scuze pentru minciunile răspândite despre Melania Trump iar The New York Times, al cărui reporter este, își pune încă o dată cenușă pe cap. Cum ar veni, de la jurnalismul de investigație la jurnalismul de rigolă nu este decât o generație. Sau, mai bine zis, o degenerație…

dt_signature2-e1270748737227[1]

0

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in