Dați un țechin pentru Severin!

Nu știu câtă lume își amintește că Ateneul Român a fost ridicat, între anii 1886 și 1888, pe un teren care aparținea familiei Văcăreștilor și pe o temelie care fusese turnată pentru un manej al Societății Equestre Române. Constantin Esarcu semna în primul număr al revistei Ateneul Român (1886) un text în care afirma: “Cea mai imperioasă trebuință este a se lumina poporul”.

Trebuința exista, nu și banii.

A fost lansată campania “Dați un leu pentru Ateneu”, o subscripție publică/loterie națională, în urma căreia s-au strâns 500.000 de lei de aur.

“Totul a costat 836.000 de lei de aur. Salariul unui muncitor constructor era de 200-250 de lei de aur, al unui inginer tânar de 450 de lei de aur, iar al unui inginer cunoscut, ca Anghel Saligny, 2.000 de lei de aur. Un leu de aur valora cât 31 de lei românești de atunci. O pâine costa zece bani.”

La începerea lucrărilor s-a făcut și o urare:

“Să fie ca-n lungi veacuri nici mână omenească/Nici timp, nici elemente să nu-l mai dezvelească/Iar fruntea acestui templu să stea în veci tot sus/Purtând coroana mândră ce fondatorii-au pus.”

După 127 de ani de la acea ctitorie, premierul României luminează și Domnia sa poporul, făcând publică o listă cu numele chiriașilor RA-APPS (Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat). În galeria beneficiarilor acestui statut, apar și nume foarte importante — de la un miliardar, în euro, dl Ion Țiriac, la Kalașnikovul clitorian-guénonian al revoluției, dl Gelu Voican Voiculescu  –, dar nu de protocol. Chiriile variază – de la 16 lei în sus.

Domnul Țiriac explică situația (“Casa în care stau a fost cumpărată acum 15 ani de la proprietar, care a revendicat-o de la stat. În locaţie, o cameră la parter şi la subsol, statul a demonstrat că nu i-a aparţinut proprietarului şi de aceea eu plătesc chirie. De asemenea, plătesc chiria pe care a stabilit-o domnul Tăriceanu când a dat legea pentru o parte din teren unde se află casa şi care este al statului”) și pune o întrebare: “Când s-a schimbat legea, pe vremea lui Tăriceanu, eu am plătit chiria aşa cum mi s-a cerut, nu am negociat nimc”, a precizat el. “Acum pot să-i întreb şi eu ce au făcut cu banii pe care i-am plătit eu chirie?”

Sunt curios să văd cine și ce îi va răspunde.

 

Desen & Copyright 2013 - Alex DIMITROV

Potrivit MEDIAFAX.RO (22 martie, 2011) unul dintre sărăntocii de protocol, dl Adrian Severin, era creditat în anul 2010 cu următoarele depozite bancare: 843.285,72 Euro, 35.936,4 USD și 234.497 RON. “De asemenea,” menționa MEDIAFAX.RO “el şi soţia sa au cote părţi din două apartamente în Bucureşti: 95% dintr-un apartament dobândit în anul 1984, tot prin moştenire, în suprafaţă de 77 mp. şi 25% dintr-un apartament moştenit în anul 2004, în suprafaţă de 80 mp.”

Dl Severin depune eforturi, dar situația imobiliară în România este descurajantă: “Sigur că vreau să îmi găsesc ceva, dar nu am găsit o locuinţă care să îmi convină mai mult. Mă refer la raportul preţ/calitate. Toţi banii pe care îi am sunt valoarea unui apartament. Nu îmi convine să dau toată agoniseala mea pe o casă.”(…)”Cu banii aceştia se cumpără un apartament în centrul Parisului.”

Europarlamentarul nostru este încercat și de regrete: “Însă de 22 de ani de zile sunt în avanpostul politicii româneşti şi am infinit mai puţin decât alţii care au plecat la drum la fel ca mine. Poate că e vina mea.”

Prezint scuzele cuvenite pentru sinceritate, dar să te afli în avanpostul politicii românești de aproape un sfert de secol și să fii doar milionar în €(uro) e semn de prostie. La ce bun s-a mai tras lovitura aia de palat, care era, cât p-aci, să degenereze în revoluție?

Și-apoi, dl Severin nici nu vede vreun motiv pentru care ar trebui să părărsească locuința, pe care nu o consideră de protocol.  Mai mult, consideră că nu Domnia sa răpește o locuință de protocol, ci RA-APPS a luat, ilegal, această locuință de la primăria cu care dl Severin avea un contract. S-ar putea să aibă dreptate, căci potecile postdecembriste sunt mai încurcate chiar decât căile Domnului:

“Ca să nu ziceţi că nu v-am spus absolut totul, vă voi spune doar că la doi ani de zile după ce eu m-am mutat în acest apartament pe care l-am luat de la Primărie nu în calitate de ministru, ci în calitate de locuitor al Municipiului Bucureşti, aceste apartamente, spun eu că în mod ilegal, au fost preluate de RAAPPS. Dar pentru că era o problemă patrimonială între Primărie şi Guvern, nu aveam eu calitatea să intervin în relaţiile lor. Deci nu eu am luat de la RAAPPS, ci RAAPPS s-a făcut proprietar peste apartamentul în care eu locuiam.”

Presa e o fiară. Chiar nu-și mai amintește cum, pe vremea când dl Severin era ministru, fiecare locuitor al Municipiului București primea de la primărie casă la Șosea, lângă Arcul de Triumf, pentru a se uita pe geam când Paul și Lia intră sub Arc prinț și prințesă și ies de sub Arc rege și regină sau măcar Secretar și Subsecretară de Stat?

Oricum am privi lucrurile, tragedia săracilor noștri milionari de protocol este cutremurătoare. A venit vremea ca șomerii, pensionarii, cerșetorii și, mai ales, manglitorii români care ciordesc de-a lungul și de-a latul Evropei să se simtă. E datoria lor patriotică să organizeze o subscripție publică/loterie națională. Cu banii strânși și prin muncă voluntară, cât mai voluntară posibil, să ridice vile, vilișoare, case de vacanță și apartamente corespunzătoare pentru milionarii români de protocol. Numai așa nume precum Mihail Kogălniceanu, Al. Odobescu, Constantin Esarcu, U.A.Urechie, Nicolae Kretzulescu, Scarlat Rosetti etc. vor intra într-o binemeritată uitare.

La vremuri noi, subscripții noi!

P.S. “Premierul Ponta a anunţat că numărul locuinţelor de serviciu ale Regiei Protocolului de Stat ar trebui redus la 20-50 de apartamente pentru demnitari, la care să se adauge încă zece vile de protocol pentru şeful statului, preşedinţii Parlamentului şi prim-ministru, iar restul activelor să fie vândute.”

Redus? Ei! Aș! Băiețandrul ăsta chiar nu pricepe nimic! Dimpotrivă, numărul acestor locuințe trebuie mărit. În fiecare lună. În fiecare zi. În fiecare ceas.

 

 

 

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in