Darius al lui Istaspe vs. “Darius” al lui “Secu (plus Rectificare)

Photo-blog-7-150x150[1]Pentru a ne reaminti că a fost un adevărat ”13”, anul trecut ne-a adus la sfârșit de carieră calendaristică un snop de vești triste. Una dintre ele este aceea că profesorul Dinu C. Giurescu a oferit informații Securității sub un nume de cod foarte potrivit pentru un reputat istoric – “Darius”.

Pentru unii, această informație a constituit un adevărat șoc. Pentru alții – doar confirmarea unor vechi și neliniștitoare bănuieli. Cum pe piața știrilor românești nimic nu este 100% o tragedie sau 100% o comedie, și această informație poartă în ea sâmburii unei tragi-comedii de zile mari.

Aflăm că dl Dinu C. Giurescu, înainte de a se înhăma la treabă, a pus condiții ferme Securității – nu cumva ca informațiile oferite de Domnia Sa să fie folosite de Securitate spre a face rău oamenilor. O condiție demnă de toată lauda, dar perfect inutilă, căci, cum bine știm cu toți, y compris dl Giurescu, Securitatea nu făcea rău oamenilor, ci pietrelor, asteroizilor și monștrilor marini.

Noutatea absolută adusă de această informație este că persoana care oferea informații își permitea luxul de a pune condiții Securității. O asemenea informație poate schimba, cu 180 de grade, perspectiva din care analizăm tandemul securist-informator. Nu Securitatea stabilea regulile jocului, ci informatorul. Iată, în sfârșit, dovada că foștii securiști trebuie absolviți de orice vinovăție și rugați să primească scuzele populației care i-a terorizat. Foarte curând, de primirea scuzelor oferite de cei pe care i-au înfometat și rupt în bătăi sunt invitați să fie pregătiți și torționarii. Vor lipsi, “din condiții obiective”, scuzele celor uciși. Familiile acestora din urmă contează pe înțelegerea torționarilor.

În ultimii ani, mi-am exprimat admirația pentru munca celor de la CNSAS și tristețea pentru că sunt nevoiți să o facă în condiții nu totdeauna potrivite pentru imensa responsabilitate pe care o au. De data aceasta mă văd nevoit să întreb cum poate CNSAS, prin vocea purtătorului de cuvânt, dna Anca Median, să ne convingă că un om care dă informații Securității nu este informator. Româna este o limbă generoasă în nuanțe, dar nuanțele nu trebuie stoarse până devin nerezonabile.

Mai aflăm că dl Giurescu a “acceptat colaborarea, însă a insistat ca despre acest lucru să nu se ştie la M.A.E. şi nici să nu se facă vâlvă”. Emoționant!

Ne poate oferi CNSAS nume ale unor oameni care ofereau informații Securității (firește, fără a fi și informatori) și cereau, în mod expres, ca despre această (ne)colaborare “să se știe” și ”să se facă vâlvă”, cât mai multă vâlvă? Un răspuns ar scoate și mai tare în evidență caracterul excepțional al (ne)colaborării dlui Giurescu cu Securitatea.

20Dlui Giurescu i se răpește chiar și ce nu avea – suntem avertizați că nu a făcut Poliție Politică. Această precizare ne întoarce la calitatea ușor execrabilă a corpului de legi, reguli, metodologii etc. care guvernează stabilirea colaboraționismului sau a necolaboraționismului de acest fel.

Evident că nu informatorii făceau Poliție Politică. Poliție Politică făceau organele de represiune – Securitatea și, după un anumit moment, cele mai înalte organe/organisme de Partid care, prin cumul de patriotisme, și-au asumat și rolul de Poliție Politică. Informatorii doar ofereau organelor Poliției Politice muniția pe care acestea din urmă o puteau folosi pentru a distruge oameni. O bagatelă.

Când și dacă  foloseau informațiile respective, în ce măsură și până la ce fel de urmări pentru victime, stabileau organele Poliției Politice, nu informatorii. Cazul dlui Dinu C. Giurescu pare o excepție atât de asurzitoare, încât cercetătorii specializați în spălarea a ceea ce nu poate fi spălat nicicum pot practica liniștiți nu doar orbirea, ci și surzenia.

Acest episod riscă să fie acreditat de Academia Română drept unul dintre Basmele Românilor Ceva Mai Recenți. Conacul “nemuritorilor” noștri de azi nu duce lipsă de chiriași ale căror dosare au fost bine plivite de prieteni, gineri, socri și alte rubedenii, chiar în cazuri în care viitori “nemuritori” post-decembriști fuseseră surpinși în buricul orașului primind pungi de cafea, sticle de coniac, salam de Sibiu și țigări BT de la ofițeri de Securitate care le anchetau colegii, ba chiar și prietenii. Cei anchetați au înțeles de mult că darurile respective erau făcute de ofițerii de Securitate doar așa, din simplu respect pentru opera  științifică ori artistică a viitorilor “nemuritori”.

Unii informatori sunt declarați inocenți, pentru că nu li se găsește angajamentul scris. Fără el, kilometrii de turnătorie nu constituie pentru mulți cercetători o probă. Cum nu constituie o probă relevantă nici ce au avut de îndurat victimele Poliției Politice făcute (și) pe baza acestor turnătorii. În acest caz, Poliție Politică și informatori sunt un fel de tandem imaculat, un fel de Albă ca Zăpada – Maica Tereza.

Alți informatori sunt declarați inocenți,  pentru că, deși s-au găsit angajamentele lor scrise, nu se găsesc încă produsele muncii lor – turnătoriile. Nimeni nu-și asumă însă responsabilitatea de a ne spune dacă faptul că turnătoriile nu se găsesc înseamnă, întotdeauna, că ele nu au existat. În funcție de nume și gradul nostru de simpatie sau antipatie față de ele, suntem încurajați să folosim un subiectivism paroxistic – în cazul celor pe care îi iubim, turnătoriile nu au existat; în cazul celor pe care îi disprețuim, au fost nenumărate, dar au fost sustrase din arhivele Securității. De către cine?

Cazul dlui Giurescu intră într-o a treia categorie, foarte specială.

Deși există și angajamentul scris, și dovezile că dl Giurescu a respectat cele la care s-a angajat, și data recrutării — ba și cea a reactivării după un interval de pauză –, relațiile istoricului cu Securitatea sunt declarate nu colaborare, ci necolaborare. Motivele acestei decizii le găsiți aici: “Conform legii, pentru a fi declarat colaborator este necesară îndeplinirea cumulativă a două condiții: prima este că persoana să fi furnizat informații, sub orice formă, organelor de Securitate, informații care să se refere la activități sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist, iar cea de a doua condiție este ca aceste informații furnizate să vizeze îngrădirea drepturilor și libertătăților fundamentale ale omului.”

Unde-i lege, nu-i tocmeală, nu?

Nu propun un nou cadru legislativ și o nouă metodologie de cercetare care să includă și ceva bun-simț, fiindcă, evident, nu prea mai interesează pe nimeni cine, cum și ce

Propun altceva, cu mult mai realist și cu mult mai aproape de conștiințele noastre în eternă stare pur-declarativă: să acceptăm, în sfârșit, că Poliția Politică nu a existat, că a fost o invenție a dușmanilor de clasă și ai țării; că Securitatea era un fel de Armata Salvării sau Umaniști Fără Frontiere; că, am fost niște imbecili, îndoindu-ne de realitatea că dictatura este — dintotdeauna și pentru totdeauna — “visul de aur al omenirii”.

În felul acesta, îi putem face și dlui Dinu C. Giurescu dreptate până la capăt: îl întoarcem mai aproape de Darius al lui Istaspe și îl smulgem definitiv din rolul de “Darius” al lui Secu.

Nu Pax Romana, Vax Româna.

Nu Pax Augusta, Pax 23 August(a).

RECTIFICARE: Am citit, în urmă cu o jumătate de oră, ADEVERINȚA Nr. 2026/11.06.2013. Iată ce se menționează la pagina nr. 3: “În dosar, nu există Angajament semnat de către dl GIURESCU DINU.”

Textul Adeverinței îl puteți citi și dumneavoastră, dacă folosiți link-ul http://www.cnsas.ro/documente/adeverinte/2013/2026%20Giurescu%20Dinu.pdf

dt_signature2-e1270748737227[1]

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in