Dangarezi din toate partidele, uniți-vă!

nutzi

Am purtat blugi, încă de când se numeau dangarezi. Dna Dorothea, una dintre cele mai bune prietene ale mamei mele, primea “pachete din Palestina”. Asta o ajuta să-și ducă zilele.

Mama îi dădea o mână  “interetnică” de ajutor să vândă pachetele. O dată sau de două ori pe an, “tanti Dorothea” îmi dăruia o pereche de dangarezi. Una era mereu asigurată – de Paști. Venea însoțită de o cutie cu pască.

Am purtat dangarezi și când au început să se numească blugi. Erau aduși de marinari, fotbaliști, voleibaliști, handbaliști și alte “grupuri profesionale” cu ieșire în lume, nu doar la mare. Marea Neagră.

În vremuri mai proaste, am purtat și blugi “poloneji”, vânduți de viitori “revoluționari” ca Dan Iosif. Dacă berea poloneză de cartofi era prea acră, blugii contrafăcuți erau prea incomozi, fiindcă țintele lor erau false – un fel de piuneze care înțepau al dracului de rău.

Dna Elena Udrea ne anunță următoarele, cu privire la Partidul Mișcarea Populară:

“Suntem, dacă vreţi, partidul în blugi. Cu oameni care se îmbracă lejer, care sunt relaxaţi, pentru că ştiu ce au de făcut şi de oferit. Pentru că ştiu să meargă printre oameni şi pentru că ştiu să le apere interesele.”

42122100_46648900

În acest an electoral atât de agitat, burdușit cu vrăjeli de toate culorile politice, întrebarea este dacă oamenii care ies la asemenea mitinguri știu cum să se strecoare printre interesele politicienilor pentru a nu se trezi purtând, pentru tot restul vieții lor, aceeași pereche de blugi ruptă-n cur.

Pe dna Udrea am văzut-o și într-un pictorial, pe când era ministru al Turismului și Dezvoltării: foarte relaxată, mai mult decât lejeră, fără blugi, fără bluziță. Părea că știe ce face și cât turism & dezvoltare era gata să ofere.

udrea sutien

După care, și-a luat harnașamentele Vuitton, Hermes și Gucci, s-a suit în Mercedes-ul personal și a plecat să apere interesele oamenilor. Cu o oarecare dobândă.

elena-udrea-pictorial-impreuna-cu-madonna-si-cleopatra-galerie-foto-35442

Asta face și în “pictorialul” de azi. Cu o dobândă ceva mai ridicată, căci costul vieții a crescut vertiginous. Și fără accize.

71048600_71485800

Încântat de succesul mitingului organizat de PMP, președintele Traian Băsescu declară: “Asta înseamnă că partidul ăsta în blugi s-ar putea să spună ceva românilor.”

Binențeles: “Udrea președinte!” “EBA europarlamentar!”  “Ridzi la ocnă!”

Nu vă grăbiți să replicați “Da, dar le spune numai celor tineri, în blugi”, căci dl Băsescu – cel mai dibaci politician român postdecembrist – a anticipat deja bombăneala poporului prostit cu televizorul și liniștește, cu alt televizor, același popor; y compris pensionarii:

Ăsta-i farmecul partidului, că vin foarte mulți tineri. Și sunt sigur că tinerii vor ști să aibă grijă de pensionari.”

New ImageUDREA 2

După asigurările date pensionarilor, a mai rămăs cineva pe dinafară, neacoperit de protecția socială purtată în buzunarul ăla mic și strâmt al blugilor, buzunărașul de deasupra șoldului drept, în care fosta șefă a Cancelariei Prezidențiale a pus la păstrare multe bilețele roz, nu doar pe cel al liberal-pesedistului-conservator Călin Popescu-Tăriceanu?

Președintele Băsescu declară despre PMP: “Asta este moștenirea pe care o las: un partid care să lucreze pentru țară.”

34

Întrebări: Dar, cealaltă moștenire, PD-L, pentru cine a lucrat, căci tot pentru țară ne promisese ctitorul ei că va lucra ? Și cui rămâne moștenire portocala hidromecanică? Țării? Lui Vasile Blaga? Monicăi Macovei? Sau lui TRU?

Președintele Traian Băsescu crede că dnei Udrea “îi stă bine pe tocuri.” Dușmanii dlui Băsescu aruncă “pe surse” că președintele consideră că dnei Udrea îi stă bine și descălțată.

Dna Udrea îi transmite dlui Ponta că, de renunță la acciză, dânsa renunță la tocuri.

Președintele Băsescu intervine în disputa dintre cele două strategii economice fundamental opuse ale țării:

“Am auzit și eu ce a zis, dar cred că este mai ușor să renunțe Victor Ponta la acciză decât Elena Udrea la tocuri. Deși… dacă a promis, cred că o va face.”

Analiști politici oarecum independenți aruncă “pe surse” că, fără tocuri cvasiprezidențiale, dna Udrea s-ar dovedi cel mai rigid platfus bilateral al politicii românești de azi; și de mâine. Că dna Udrea de mâine ar putea fi o Timoșenko de-acum șase luni. Dar cine mai crede în independența opiniilor ajunse la televizor?

Dna Udrea strecoară două degete în buzunărașul blugilor, scoate de-acolo un bilețel roz, îl desface și citește câteva rânduri de jurnal despre întortocheata sa relație cu dl Ponta: Eu știu multe despre el, am fost în trecut în relații de amiciție, probabil de aceea am devenit peste noapte inamicul public numarul unu, dupa ce a preluat șefia PSD.”

E nevoie de o voce colectivă care să le spună tuturor măscăricilor (fie ei de dreapta, fie ei de stânga, fie ei ambidextri): “Și noi știm multe, chiar mult prea multe despre voi toți. Cărelu, că ați pus țara pe butuci!…”

E nevoie de o zodie politică nouă, din care să lipsească și ciorile vopsite (fie ele de dreapta, fie ele de stânga, fie ele ambidextre), și blugii Armani prezentați drept salopete de nădejde pe șantierele reconstrucției unei țări pustiite doar de ceilalți.

Alfel, unii vor continua să prostească poporu’ cu televizoru’. Alții – cu blugii.

Până la vești cu adevărat noi, somn ușor, România; oriunde te-ai afla și în orice fel de blugi ai dormi!

dt_signature2-e1270748737227[1]

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist