Dan dar nu căpitan de plai

În ziua de 20 februarie a.c., am postat un text intitulat Plan de dirijare. Textul conținea și un link (PLAN DE DIRIJARE ) care duce la un document privind sarcini speciale ”a informatorului “DAN” în cazul scriitorului <TUDORACHE>”. În finalul textului afirmam că ”DAN” “a îndeplinit cu entuziasm și acest set de sarcini mărețe.”

Când am primit din partea Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (C.N.S.A.S.) deconspirarea informatorului ”DAN”, am făcut o fotocopie a documentului și i-am trimis-o lui “DAN” cu două, trei rânduri în care nu-i spuneam decât că îmi va trebui ceva timp să mă obișnuiesc cu ideea…

“DAN” nu mi-a răspuns decât peste cinci-șase luni: c-o fi, c-o păți… M-a asigurat că nu este el “DAN” și că nu a făcut niciodată ce spune documentul că ar fi avut sarcina să facă.

Iată aici copia unui document olograf citit acum câteva zile: “În scopuri ce ne scapă…”

Cunosc prea bine acest scris de mână, am suficiente texte (în original) elaborate cu acest scris, pentru a avea o îndoială solidă că documentul aflat în dosarul meu de Securitate a fost scris de “DAN”.

Dintre toți informatorii ce mă lucrau, “DAN” a fost și cel mai imprudent – majoritatea rapoartelor sale aflate în dosarul meu de Securitate este constituită din documente olografe. Ceilalți umblau mai mult cu dactilograme, informau prin telefon, dădeau rapoarte orale ce erau transcrise apoi de ofițerii care îi  aveau în legătură etc.

Documentul la care vă ofer acces astăzi mai prezintă o particularitate  – “DAN” nu raportează ce s-a discutat într-un birou sau într-o ședință. Nu informează, cum obliga Legea nr, 23, ce a  discutat cu un cetățean străin. Nu. “DAN” raportează ce a discutat cu un prieten, invitat în propria-i casă, cu prilejul unui “mic eveniment de familie.”

Comparați sarcina trasată în “Planul de dirijare” (“îmbobinarea” unei anume persoane cu ideea că Dorin Tudoran este omul Securității, pentru ca persoana “îmbobinată” să-i atragă atenția rău-făcătoarei Mira Moscovici, înhăitată cu Dorin Tudoran împotriva intereselor țării, că Dorin Tudoran e omul Securității) cu ce raportează de unul singur “DAN” și veți vedea că da, și-a îndeplinit sarcina. Poate că nu atât de bine și detaliat cum i se ceruse, dar suficient de clar. De altfel, nota așternută de ofițerul de Securitate în subsolul turnătoriei ne spune de ce și cum trebuia să își îmbunătățească informatorul prestațiile viitoare.

Pentru că a avut cinismul să mă mintă până în ultimul moment, iată ce îi transmit, public de această dată, informatorului “DAN”:

  1. Deocamdată, nu voi dezvălui public identitatea sa.
  2. Îl rog să se prezinte de unul singur publicului larg.
  3. Dacă nu o face în următoarele 45 de zile, îi voi dezvălui identitatea în cartea “EU, FIUL LOR”, pe care urmează să o predau unei edituri din România.
  4. Îl rog să restituie Administrației Prezidențiale a României decorația pe care a primit-o după 1989.
  5. Îl rog să declare public dacă, atunci când a cerut să se stabilească în Occident, a menționat autorităților țării ce l-a primit că a fost informator al Securității.
  6. Îl rog să declare public dacă, la angajarea la instituția unde a lucrat în Occident și de la care primește o pensie federală, a menționat angajatorului că a fost informator al Securității.
  7. Dacă nu dă curs rugăminților mele enunțate la punctele 5 și 6, mă voi folosi de dreptul pe care mi-l dă o anumită  lege a țării în care s-a stabilit “DAN” și voi cere eu autorităților respective răspunsuri la întrebările cu pricina.
  8. În cazul în care “DAN” poate infirma autenticitatea documentului la care vă dau acces și colaborarea lui cu Securitatea, mă angajez să-i prezint, public, scuzele mele.

Pentru mulți ani, “DAN” a fost mult prea prezent în viața mea și a familiei mele spre a nu-i oferi această șansă. Îl rog, ba chiar îl implor, să o folosească.

Mă pot obișnui cu ideea că, în România comunistă, “DAN” a dat o mână de ajutor celor ce hotărâseră să-mi distrugă viața dar nu pot accepta că și bună parte a vieții pe care  eu și familia mea ne-am reconstruit-o cu trudă și sacrificii  în afara României ar fi putut fi și ea mânjită de colaborările unora ca “DAN” cu vechi sau mai noi mentori ai lor.

Nu doresc să-l “arunc la lei”. Vreau să-i dau o șansă să-și ridice chipul spre acel Dumnezeu pe care-l poartă pe buze, de dimineață până seară, și să-și găsească liniștea pe care faptele sale au furat-o multora din cei a căror singură vină a fost că s-au intersectat cu el în această viață.

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist