Cu toate cartile pe masa

Daca as fi editor, nu m-as repezi sa public o carte semnata de un fost puscarias, decat daca ea ar prezenta dovezi irefutabile ca impotriva autorului ei a fost comis un act de injustitie – o condamnare nejustificata.

Daca as fi director general al unei edituri, nu mi-as prezenta demisia din functia de membru al unui comitet director al unei asociatii a editorilor, în semn de protest fata de publicarea cartii unui fost detinut de o alta editura, fiindca respect dreptul oricarei edituri de a publica ce gaseste de cuviinta.

Daca as fi un autor a carui opera se afla, integral, sub contract cu o editura, nu as cere boicotarea altei edituri pe motiv ca ultima a publicat o carte semnata de un fost detinut, fiindca un autor nu poate stabili cine pe cine publica.

FB IMPARAT SAPCA (1)

Pe de o parte, gestul dnei. Lidia Bodea, Director General al Editurii Humanitas, poarta ADN-ul gesturilor patetic-sforaitoare ale proprietarului editurii. Pe de alta parte, indemnul de a nu mai cumpara nu doar cartea cu pricina, ci “nicio” carte publicata de RAO ar putea avea o alta explicatie.

Nu atat publicarea cartii cu pricina ii deranjeaza pe unii humanisti, ci publicarea cartii, in doua volume, “Imparatul cu sapca – Regimul Traian Basescu si elitele sale” de Radu Calin Cristea. Istoria nu tocmai glorioasa a basismului si a slugarniciei fata de el trebuie uitata.

Acesta este consemnul. Acesta este boicotul. Daca tot vorbim despre carti si moralitate, sa o facem cu toate cartile pe masa.

dt_signature2-e1270748737227[1]

0

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist