Coșmar sau Clochemerle?

Înaintea alegerilor pentru șefia PD-L, dna Monica Macovei a declarat, printre multe altele, “Eu sunt coșmarul lui Ponta, Năstase, Antonescu și Voiculescu.” Cred că afirmația dnei Macovei este adevărată. Există însă un adevăr ceva mai pregnant și, în ultimă instanță, mai puternic. El a fost dovedit de Convenția Națională a PD-L: Monica Macovei este, înainte de orice, coșmarul PD-L. Ideile ei de lustrare/reformă morală a partidului au devenit din ce în ce mai nepopulare, nu doar în rândurilor emblematice pentru extracția partidului, (vezi Pinalti și ejusdem farinae), ci și în rândul “aristocraților” de partid care una spun, alta fumează. De preferință, pipă. Potrivit unuia dintre acești oameni foarte rafinați, “Soluția Macovei” ar fi fost potrivită ”ca nuca în perete”.

Sprijinul total acordat de președintele Traian Băsescu și fostul premier Emil Boc ”Soluției Vuitton” nu a găsit printre votanți “ecoul potrivit“. Între “Soluția Vuitton” și “Soluția Nuca în Perete”, PD-L a ales peretele: dl Vasile Blaga. Și asta, deși în peretele Blaga s-a tras cu artileria grea – dragostea exprimată public de președintele Băsescu, dar cu invitația “expresă” de a spăla putina…; discursurile fulminante și pline de “succesuri” ale euro-fiicei, EBA; hotelurile și breakfast-urile puse la dispoziție de soții Cocoș-Udrea etc.

Cu puțin înainte de ziua votului, împotriva dlui Blaga s-a folosit până și arma nucleară: ar fi făcut afaceri cu CRESCENT-ul securisto-voiculescian (aici). Cum de nu i s-a reproșat  dlui Blaga această afacere și înainte de a-i da prin cap să candideze la șefie este un secret pe măsura Partidului lui Polichinelle. Una peste alta, ori PD-L este o formațiune total alergică la primenire morală, ori peretele numit Blaga e mai degrabă un zid de durabilitatea Marelui Zid chinezesc.

Desen 7 Copyright 2013 - DION

Dincolo de încrâncenare și metode mizerabile, ce s-a întâmplat în lupta pentru adjudecarea puterii în PD-L mi-a amintit de romanul satiric al lui Gabriel Chevallier, “Clochemerle” (1934). Primarul comunei/orășelului Clochemerle-en-Beaujolais, Bartélemy Piechut, îi mărturisește învățătorului Ernest Tafardel hotărârea de a construi un pisoar în mijlocul respectabilei localități. Urmarea este că distinșii ”clochemerlieni” se scindează vehement în ”pisoarofobi” și ”pisoarofili”.

Vă mai spun doar că numele locului real este Vaux-en-Beaujolais. Dumneavoastră vă rămâne plăcerea să aflați cine sunt, în realitatea pedelistă, primarul Piechut, învățătorul Tafardel, Ponosse, Girodot, Foucart, Froncimagne, Tourbayon, Bourdillat, scriitorul Samothrace, baroneasa Alphonsine de Courtebiche și, mai ales, inenarabila domnișoară Justine Putet.

Numele marelui pisoar îl știe toată lumea. Câtorva pisoare mai mici li se vor reînnoi licențele la Bruxelles, Strasbourg etc. Altora li se vor oferi alte recompense, și ele tot ”pe măsura devotamentului”.

P.S. Cele 209 voturi obținute ar trebui să o determine pe dna Monica Macovei să accepte, în sfârșit, că este omul nepotrivit, în partidul nepotrivit. Plecând, ar putea spune (asemeni poetului Ion Barbu aflat într-o situație jenantă) ”Scuzați, bag sama că e vorba de-o eroare…”

Cum faima fraudelor electorale nu a ocolit PD-L, este foarte posibil ca dna Elena Udrea să fi fost furată la voturi. Numai că, de data aceasta, nu mai poate scoate nici măcar din cargoul ”Stăruința”, darmite doar dintr-o poșețică “Vuitton”, enormitatea că a fost furată de Antonescu, Ponta, Voiculescu și UDMR. Și-apoi, cele 2014 voturi de acum spun că viitorul dnei Udrea în PD-L este, cu adevărat, unul strălucit. E vorba doar de răbdare. Sau, cum spune poezica: ”Cu atenție mărită/Orice fată se mărită…”

Mai ales în politică.


Dorin Tudoran

Scriitor și publicist