Copyright @ Bălăceanca

Iniţial, tableta de faţă ar fi trebuit să se intituleze Katyn după Katyn. Erau câteva gânduri legate de cea mai recentă dintre tragediile Poloniei. O tragedie care pe unii dintre noi i-a lăsat împietriţi, neputincioşi în faţa claviaturii computerului, iar pe alţii i-a făcut foarte prezenţi în pagina tipărită ori  în cea aruncată în cyberspace. În fața unor evenimente de asemenea proporții, ambele reacţii sunt firești.

Mi s-a părut că puzderia teoriilor conspiraţioniste a adăugat şi mai multă tristeţe tragediei. Totul este, totul trebuie să fie complot al duşamului — al celui istoric sau al celui de moment. În felul acesta, Poloniei i se răpeşte până şi dreptul la tragedie.

Presa de limbă română a îmbogăţit bibliografia temei cu texte dintre cele mai diverse. Grotescul nu putea să lipsească. Nu atâta vreme cât un autor ce oferă, săptămânal, buletinul decesului “iminent” al preşedintelui Traian Băsescu profită de tragedia poloneză pentru a-şi muta circul macabru de pe scena internă pe cea internaţională.

Nu ştiu dacă să-i mulţumesc ori nu celui ce mi-a trimis link-ul de mai jos. Dacă îl deschideţi, veţi vedea cum reușesc unii să arunce în grotesc aproape totul. Nu e greu de bănuit ce ar putea ieşi de sub pana cu pricina dacă mâine – Doamne fereşte! – săptămânala ei “profeţie” s-ar “adeveri”:  http://bit.ly/cvQRnT 

Este uluitor cât de repede poate ieși cineva dintr-o — altfel neîntreruptă — transă patriotică spre a-și globaliza, fie și pentru un moment, premonițiile ori coșmarurile. Când între ședințele de spiritism național de la cazinoul “spiritual” din Bălăceanca la tragedia de la Smolensk distanța este străbătută cu viteza luminii, bezna grotescului devine din ce în ce mai deasă.

De unde şi nevoia de a schimba titlul iniţial al tabletei de faţă.

0

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in