Cleptocratul politic

“Comunismul  înseamnă  puterea  sovietică  plus  electrificarea întregii ţări”, proclamă Vladimir Ilici Lenin. Se înşală.

“Comunismul se află în conflict cu natura umană”, crede Ernest Renan. Are dreptate. Nu mă credeţi? Ascultaţi ce spune  rockistul Frank Zappa: “Comunismul nu ţine, fiindcă oamenilor le place să aibă.”

“Comunismul nu este dragoste. Comunismul este un ciocan pe care noi îl folosim ca să ne zdrobim inamicul”, tună Mao Tze-tung. E cinic, dar, în acelaşi timp, are dreptate.

“Chiar nu văd comunismul drept ceva rău”, cugetă profund Whoopi Goldberg. Şi ea este cinică, dar nu are dreptate. Specialitatea Hollywoodului este ficţiunea nu realitatea.

“Pentru noi, în Rusia, comunismul este un câine mort. Pentru mulţi oameni în Occident, comunismul este încă un leu viu”, scrie Alexander Soljeniţin. Are dreptate.

“De cine să-ţi fie mai multă milă, de un scriitor găbjit de poliţişti care îi pun căluş în gură ori de un scriitor trăind într-o libertate perfectă şi care nu mai are nimic de spus?”, se întreabă Kurt Vonnegut. Omul e “confuzionat” rău de tot, nu-i aşa? Ce ţi-e şi cu “drama opţiunii”!

“Cruciada împotriva comunismului a fost chiar mai imaginară decât stafia comunismului”, spune A. J. Taylor. Despre zicerea asta chiar nu ştiu ce să spun. Îmi trebuie ceva timp de gândire.

“Comunismul distruge democraţia. Dar şi democraţia poate distruge comunismul”, crede André Malraux. Pentru asta nu-mi trebuie timp de gândire – Malraux are dreptate.

“Hai să nu mai discutăm despre comunism. Comunismul a fost doar, aşa, o idee; vorbă-n vânt”, mărturiseşte Boris Ielţin. Ţarul Boris e doar, aşa, băut un pic cam mult.

“Comunismul înseamnă coruperea unui vis despre dreptate”, scrie Adlai E. Stevenson. Şi parţial are dreptate. Că tot veni vorba, în timp ce visul a dispărut, corupţia e bine mersi şi devine din ce în ce mai mare şi mai trainică pe zi ce trece.

Ilustrație & Copyright © 2010 - ALEX DIMITROV

Multe lucruri nu sunt în regulă cu ţările post-comuniste, dar nimic nu este mai devastator decât corupţia care le bântuie. Profesorul Robert Klitgaard are dreptate când  ne oferă formula corupţiei: “Monopul + Putere discreţionară – Responsabilitate = Corupţie”. Este exact reţeta după care ideocraţi comunişti, cândva foarte încruntaţi, s-au transformat peste noapte în cleptocraţi jegoşi, putred de bogaţi.

Cleptomania este o boală mentală. Cleptocraţia nu este. E altceva.

Un cleptoman “nu fură obiecte pentru imediata lor folosire sau pentru valoarea lor”, ne explică un psihiatru. Un cleptocrat tocmai asta face.

Cleptomania este individuală. Cleptocraţia este şi individuală şi colectivă.

E greu de crezut că un grup de cleptomani ar putea să înfiinţeze un partid politic, să fraudeze alegeri şi să folosească resursele naţionale ca pe propriile lor conturi în bancă. Cleptocraţii pot.

Cleptomanii sunt fiinţe dezorganizate. Cleptocraţii sunt organizatori superbi.

Să fie, oare, cleptocratul politic cel mai important actor  produs de acestă dureroasă, prelungită mahmureală cunoscută şi sub numele de epocă post-comunistă? (Reluare – 2005)

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in