Cine (mai) crede în Russiagate? Bilanț de etapă.

Un analist interesant este Lee Smith. În prezent Senior Fellow la Hudson Institute (Washington D.C.), Smith a fost pentru o vreme Senior Editor la The Weekly Standard.

În 2010 publică la editura Doubleday o carte  – The Strong Horse: Power, Politics, and the Clash of Arab Civilizations  – bazată în cea mai bună măsură pe experiența sa de corespondent pentru The Weekly Standard în Orientul Mijlociu.

Textele semnate de Smith în Tablet aduc întotdeauna un aer proaspăt printre milioanele de vorbe dedicate subiectelor fierbinți de partizani prea înfierbântați ai unei cauze ori a alteia; de măsluitori ai unei tabere sau a alteia.

Vă propun (AICI)  o analiză publicată astăzi. Ea se poate subintitula “bilanț de etapă” și este dedicată punctului în care se află ancheta condusă de Robert Mueller și zgomotului infernal produs în juriul ei de taberele aflate în luptă.

Analiza lui Smith este făcută din perspectiva unui conservator, dar autorul ei mi se pare un conservator cu mult mai nuanțat decât mulți alții.

Smith este dotat cu un umor special, care prinde bine în toiul unui balamuc al încruntărilor pe viață și pe moarte care vor continua multă vreme după închiderea anchetei, indiferent de rezultatele ei.

Zgomotul și furia vor continua cel puțin până la sfârșitul mandatului prezidențial al lui Donald Trump, căci asta este miza minimă pe care o joacă adversarii președintelui american.

Miza maximă o știe toată lumea — punerea sub acuzare a lui Donald Trump, urmată de o îndepărtare de la Casa Albă. Deocamdată însă această perspectivă nu s-a conturat.

 

 

0

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in