Cine a fost de fapt Vladimir Ulianov

A. începuse un mini-serial pentru o revistă literară, ceva în stilul lui Alexandru Ivasiuc, despre tânărul Marx. Vroia să le dovedească ”troglodiților ăstora că nici marxism nu știu” și că fugeau ca dracu’ de tămâie de ”textele adevărat remarcabile ale tânărului Marx”.

Mă prinde pe picior greșit (adică îndrăgostit lulea) cu primul episod al mini-serialului, text, zicea A.,”cu bătaie lungă, băi ăsta mic.” Citesc și zic că-l recitesc peste noapte și a doua zi îi spun ce cred. A doua zi scriu pe o coală de hârtie câteva cuvinte, împachetez coala, o pun în plic, pun plicul la poștă și plec la mare.

Mă întorc peste o săptămână. Mă sună A. Mai întâi urlă apoi zice: “Băi zurbagiule, hai să tragem un fotbal pe Tineretului, până nu te saltă ăștia și înfunzi, dracu’, pușcăria.”

Mergem, tragem fotbalul, după care bem bere. A. mă întreabă: ”Auzi, băi ăsta micu’? Nu puteai și tu să bați rândul ăla la mașina de scris, te-apucași să mi-l trimiți scris de mână?”

”Păi”, zic eu, ”și dacă-l băteam la mașină, care era diferența?

”Băi, dacă te saltă ăștia, poate găsesc pe cineva, să pună, dracu’, o vorbă bună pe lângă ăia să te bată peste mașina de scris, nu peste mâini până rămâi, dracu’, fără ele. Ha! Ha! Ha!”

Apoi mă întreabă: ”Auzi, băi Dorinache, și care dracu’ e legătura între Marx al meu și Lenin al tău?” ”Păi”, zic eu, ”o să aflăm de la tine la finalul serialului. Ha! Ha! Ha!”

Copertă & Copyright 2012 - ION BARBU

Ce-i scrisesem prietenului meu A.? Iată:

“Vladimir Ulianov a fost un tânăr mediocru, care, neavând talent nici măcar la stalin, s-a apucat de marx și a făcut o carieră strălucită ca lenin.”

Pe Tineretului se juca un fotbal foarte mișto!

(Acest text apare și în revista TIMPUL, Mai 2012)

 

 

P.S.  Primesc de la Alex. Dimitrov fotografia de mai jor însoțită de textul următor:

“Mulțumesc! Pentru mine, Lenin în copilarie era cel mai bun și blând bunic din toată lumea.Îmi plăcea mult să citesc carți despre el. Deci, sistemul lucra foarte eficient și nu făra talent. În adolescență, când cântam la ghitară într-un grup de pop-rock, tot sub Lenin eram. Făceam rock-n-roll cu insigna comsomolistă pe piept. Interesante timpuri! Ce-i drept îl asociam pe Lenin cu Dreptatea. Dar și sistemul actual este departe de a fi Dreptate. Cele bune.”

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist