Certocrația

România anului 2009 a pierdut multe trenuri. În schimb, s-a procopsit cu o nouă clasă. Ce zic eu clasă, über-clasă: certocrația. Membrii ei transcend interesele de grup, partidele politice istorice ori anistorice, apartenențele sociale și profesionale, barierele etnice și disponibilitățile oricărui creuzet cultural imaginabil.

Certocrații s-au impus pretutindeni: de la viața politică la manageriat electoral, de la gazeta de hârtie la blogosferă, de la metropola rustică la cătunul cosmopolit, de la românimea din țară la românașul din diasporă. Ei, certocrații, sunt atât de răspândiți și bine asimilați de orice context, încât au devenit singurii extratereștri considerați băștinași.

Certocrații sunt plămădiți din cele mai încăpățânate certitudini, sunt imuni la dileme, inspiră încredere totală și transpiră verdicte definitive. În urma lor se aliniază, permanent, noi inițiați care nu cunosc gustul amărui al cântăririi faptelor, fiindcă ei ronțăie doar dulceața faptului în stare pură.

Multe și însemnate sunt succesele pe care le-au realizat în acest an istoric certocrații români, dar nici unul nu se compară cu meritul de a fi simplificat efortul epistemologic național: cunoașterea a devenit ceva ”de la sine înțeles” și prin ea certocrații ne-au vindecat pentru totdeauna de păguboasa prezumție de nevinovăție.

Odată asimilată la scară națională, prezumția de vinovăție a pus în șomaj regește retribuit cohorte de profesioniști – de la avocați la judecători, de la medici legiști la editori de film, de la sociologi la psihologi, de la turnători la turnați.

Certocrații au revoluționat din temelii mai ales felul în care ne definim. În acest an, nici candidații, nici suporterii lor nu ne-au spus cine și cum sunt ei, ci ne-au dat detalii amețitoare doar despre cine și cum sunt ceilalți: Jean ne-a spus că Nelu e un porc, iar Nelu a răspuns, punctual, că bou fiind, Jean nu trebuie să fie și porc.

În acest context de totală transparență și responsabilitate ireproșabilă, alegerea a devenit floare la ureche pentru votanți. Ei și-au folosit buletinele de vot spre a nega existența celorlalți, fiindcă despre cine și cum sunt ei înșiși oricum nu mai au nici măcar amintiri foarte vagi.

Certocrația românească este o teocrație lipsită de orice dumnezeu iar certocratul român se recomandă drept cel mai credincios dintre toți agnosticii lumii. Într-o bună zi, s-ar putea să înțelegem că opera de căpătâi a certocrației românești este întemeierea unui popor de ceilalţi.

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in